ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ Τ.Ε.Ε.Τ.

Με το θέμα «Βία και Ανεκτικότητα» συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015,  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.Αν και η άσκηση βίας είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους στο κοινωνικό γίγνεσθαι των ευρωπαϊκών χωρών, ένα από τα ζητούμενα των κοινωνιών, θεμελιώδες για την εδραίωση του δημοκρατικού τους χαρακτήρα, είναι η ανεκτικότητα και ο σεβασμός της διαφορετικότητας.

Με αφορμή τη φετινή θεματική ενότητα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας  παρουσιάζει στον όροφο του Μουσείου αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές που διενεργεί στην Αχλάδα. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σημαντικότατο νεκροταφείο των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, συμπληρώνοντας το αρχαιολογικό και ιστορικό κενό στις γνώσεις μας για την αρχαία Λυγκηστίδα κατά την περίοδο πριν από τον Φίλιππο Β΄. Τα ευρήματα, ντόπια και εισαγμένα, καταδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο τη δημιουργικότητα μέσα από την αφομοίωση του “ξενόφερτου”.
Το  Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών παρουσιάζει στο ισόγειο του Μουσείου εικαστική έκθεση, στα έργα της οποίας διερευνώνται όψεις της ετερότητας, καθώς οι θεματικοί της άξονες αποτελούν σχόλια στις εκφάνσεις της ταυτότητας, τις διακρίσεις που αφορούν το φύλο, τις μορφές έκφρασης με παρεμβατικό χαρακτήρα, όπως το graffiti, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που οδηγούν ομάδες ανθρώπων στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση μέσα από μια αναγκαστική και επιβαλλόμενη “διαφορετικότητα”, που εξορίζει το άτομο από το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Σωτήρης Λιούκρας, Αναστασία Μηλιτσοπούλου, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Γιώργος Παναγιωτάκης, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Παναγιώτα Περδικάρη, Βίκυ Σαμουηλίδου, Άρης Σαραντόπουλος, Παναγιώτης Σκουρτσίδης.

Το Σάββατο 26-9-2015 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης από τη Διευθύντρια της ΕΦ.Α. Φλώρινας, Χριστίνα Ζιώτα. Για τις εκθέσεις θα μιλήσουν οι Λιάνα Γκέλου, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Φλώρινας και Ζωή Γοδόση, Επικ. Καθηγήτρια Τ.Ε.Ε.Τ. του Π.Δ.Μ.

Επιμέλεια εκθέσεων - διοργάνωσης: Ζωή Γοδόση και Λιάνα Γκέλου
Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: 8.30-15.00 (εκτός Δευτέρας) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)