ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩΝ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΩ

Χαιρετισμός της Όλγας Μούσιου Μυλωνά
Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί κύριοι συνδιοργανωτές και εισηγητές της σημερινής ημερίδας,
Από μέρους του Δημάρχου Φλώρινας, κ. Ιωάννη Βοσκόπουλου, και του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας σας καλωσορίζω στη σημερινή διοργάνωση, στην οποία όλοι οι φορείς του τόπου μας, το Επιμελητήριο Φλώρινας, που είχε την πρωτοβουλία, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, οι Δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών σε συνεργασία με το Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνω ό,τι Παράγω» και τους Εμπορικούς Συλλόγους Φλώρινας και Αμυνταίου, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής αγοραστικής συνείδησης και της ανάδειξης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Και αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη συνεργασία και τη σύμπνοια που υπάρχει για το καλό και την ανάπτυξη της περιοχής μας.Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας είναι μια περιοχή πλούσια σε υγρό στοιχείο, με τις έξι λίμνες, τα ποτάμια της και την εύφορη γη της, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων. Τα κρασιά του Αμυνταίου και της Φλώρινας, τα φασόλια των Πρεσπών, οι υπέροχες φράουλες, τα μήλα, οι κόκκινες πιπεριές, τα τοπικά παραδοσιακά γλυκά, τα εξαιρετικής ποιότητας κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά μας προϊόντα, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, το ξινό νερό, έχουν κάνει γνωστή την περιοχή μας σε όλη τη χώρα, ακόμα και στο εξωτερικό. Αγαθά με ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία συναγωνίζονται ισάξια ομοειδή προϊόντα της διεθνούς αγοράς.Οι τοπικοί μας παραγωγοί παλεύουν καθημερινά, για να παραγάγουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους, και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης καταφέρνουν με κόπο και με δυσκολία, βέβαια, να προσφέρουν στους καταναλωτές και στο τραπέζι τους ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα.Ο αθέμιτος ανταγωνισμός όμως, ο οποίος υπάρχει με τα εισαγόμενα, και σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα, σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση, περιορίζει την ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγής των δικών μας ανώτερων αγαθών. Αυτή η μείωση της παραγωγής οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας και σε αύξηση της ανεργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα στατιστικά στοιχεία τα οποία μας δίνει ο ΟΑΕΔ. Τον Νοέμβριο του 2015 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, που είναι σε αναζήτηση εργασίας ανέρχονταν σε 844.308, αυξημένοι κατά 3,62%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015! Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται ετησίως και χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν με εξαιρετική δυσκολία την καθημερινότητά τους.

Μπορούμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την οικονομική κρίση και να θέσουμε την χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης; Η οικονομική κρίση που μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο των επενδύσεων και έχει αυξήσει ιδιαίτερα την ανεργία. Βλέπουμε διαρκώς υγιείς επιχειρήσεις να μαραίνονται και να κλείνουν και χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τα εισοδήματά τους και το δικαίωμά τους για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Ασφαλώς και απαιτείται ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της χώρας, ισχυρή πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται συνέργειες και συμπράξεις μεταξύ των διαφόρων βαθμών Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της χώρας, εξυγίανση του Δημόσιου τομέα και εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ένα νέο διευκολυντικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με δίκαιη φορολογική κλίμακα και ένα οικονομικό περιβάλλον που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη χώρα. Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται η ενεργοποίηση των πολιτών και η συλλειτουργία τους μέσα από Κινήματα, η αλλαγή της προσωπικής μας στάσης απέναντι στα κοινωνικά δεδομένα και η ατομική μας ευσυνειδησία που θα επιφέρει και μια αλλαγή στη συλλογική μας συνείδηση.

Αρχίσαμε τα τελευταία χρόνια να ελέγχουμε τις τιμές κόστους σε συνδυασμό με την ποιότητα των προϊόντων, και αργά αλλά σταθερά αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι για να στηρίξουμε τις εργασίες μας και την οικονομία μας, πρέπει να στραφούμε στα ελληνικά προϊόντα.

Και αυτό γιατί, εάν συνειδητά προβούμε στην αγορά ελληνικών προϊόντων, θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτησή τους, το χρήμα θα ανακυκλώνεται μέσα στη χώρα μας, δεν θα βάζουν λουκέτο οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίες θα διαφυλαχτούν, ενώ θα υπάρξει και αύξηση των καλλιεργειών, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Θα αρχίσει, λοιπόν, η χώρα μας σταδιακά να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και το κράτος να εισπράττει περισσότερους φόρους, όπως ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, περιορίζοντας τα ελλείμματά του, χωρίς να αναζητάει ισοδύναμα από συντάξεις και μισθούς.

Αυτές οι ενέργειες, όμως, πρέπει να γίνουν από εμάς τους ίδιους, ώστε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αντιμετωπίσουμε με δυναμισμό την ανεργία, ανεξάρτητα από την κυβερνητική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, που είναι πάντα βαρύνουσα, αλλά και αυτή υπόκειται πάντα στις πιέσεις των πολιτών.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι αγοράζοντας εισαγόμενα προϊόντα στέλνουμε τα χρήματά μας σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, βοηθώντας στην ανάπτυξη ξένων οικονομιών και περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή πληρώνει για εισαγωγές σχεδόν διπλάσια χρήματα από ό,τι εισπράττει από τις εξαγωγές τις.

Εάν αντικαταστήσουμε έστω και το ¼ των εισαγόμενων αγαθών με ντόπια προϊόντα η ελληνική οικονομία θα πάρει μια σημαντική ανάσα και θα αρχίσει να αποκομίζει σημαντικά οφέλη. Το σύνθημα «ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά», αποτελεί τη λύση για την ανάπτυξη της χώρας μας και της οικονομίας μας, αλλά και κλειδί για τη μείωση της ανεργίας.

Μόνο, εάν υπάρξει ριζική αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες και στην κουλτούρα μας, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή μας, τη μισθωτή εργασία και την ανάπτυξη και επιβίωση της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ.



Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας



Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)