ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟ-ΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,

Εξώδικη διαμαρτυρία -καταγγελία κατέθεσαν στον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας κ. Γιώργο Κίρκο ο Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας για τη μετακίνηση ιατρών από τα Κέντρα Υγείας Σερβίων, Σιάτιστας και Αμυνταίου για την κάλυψη εφημεριών στα Νοσοκομεία Πτολεμαίδας και Κοζάνης. Ολόκληρο το κείμενο της Εξώδικης καταγγελίας:
1. Με αγανάκτηση λάβαμε γνώση πρόσφατων Αποφάσεών σας, στις οποίες γίνεται αναφορά ευθύς αμέσως, για την εκ περιτροπής μετακίνηση Ιατρών μελών μας, ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι υπηρετούν στα Π.Ε.Δ.Υ.-Κέντρα Υγείας Σερβίων, Σιάτιστας και Αμυνταίου, προκειμένου να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα Ιανουαρίου 2016 του Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας του Γενικού Νοσοκομείου "Μαμάτσειο"-"Μποδοσάκειο".
Συγκεκριμένα:

α) Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 197/08-01-2016 Απόφαση, αναρτηθείσα στο Διαδίκτυο (ΑΔΑ: 7ΣΒΚΟΡΕΠ-5Ω2), αποφασίσατε την μετακίνηση ερήμην των παρακάτω αναφερόμενων Ιατρών μελών μας των Π.Ε.Δ.Υ.-Κέντρων Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας για την εφημε-ριακή κάλυψη του μήνα Ιανουαρίου 2016 του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Παθολογικού Τομέα της Μονάδας Κοζάνης του Γενικού Νοσοκομείου "Μαμάτσειο"-"Μποδοσάκειο" (όπως, εξάλλου, προκύπτει και από το υπ’ αριθ. πρωτ. 16/04-01-2016 έγγραφο του ασκούντα καθήκοντα Διοικητή Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας της Μονάδας Κοζάνης), με την επίκληση, αορίστως, των αναγκών κάλυψης του Τ.Ε.Π. της Μονάδας Κοζάνης και με γνώμονα, όπως αναφέρεται, το να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του πολίτη και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, με την εν λόγω Απόφασή σας, επιχειρείται η μετακίνηση στην ως άνω Μονάδα, των κάτωθι Ιατρών μελών μας:

«Από το ΠΕΔΥ-Κέντρο Υγείας Σερβίων:
1. Βίλδου Μαρία, έως μία (01) ημέρα
2. Τσιγιάννη Σουλτάνα, έως μία (01) ημέρα
3. Χατζηαποστόλου Ζηνοβία, έως μία (01) ημέρα
4. Λιαμός Κοσμάς, έως μία (01) ημέρα
5. Φασίδου Σοφία, έως μία (01) ημέρα
6. Φυλακτού Αφροδίτη, έως μία (01) ημέρα
Από το ΠΕΔΥ-Κέντρο Υγείας Σιάτιστας:
1. Μουστάκα Βάϊα, έως δύο (02) ημέρες
2. Τριγώνη Ζαχαρένια, έως μία (01) ημέρα
3. Ελευθεριάδου Ελισάβετ, έως μία (01) ημέρα
4. Κλίνης Σπυρίδων, έως μία (01) ημέρα
5. Μπουδαλής Δημήτριος, έως μία (01) ημέρα
6. Μπαρμπάκης Ιωάννης, έως μία (01) ημέρα
7. Χαραλαμπίδου Αικατερίνη, έως μία (01) ημέρα
8. Δεμερτζίδου Ελπίδα, έως μία (01) ημέρα».
Επιπλέον, στην Απόφασή σας αυτή αναφέρεται ότι,
«Οι ως άνω Γενικοί Ιατροί, την ημέρα εφημεριακής κάλυψης στο ΤΕΠ νοσοκομείου Κοζάνης, δεν θα μετέχουν: α) στις εργασίες των Κλινικών και β) δεν θα συμμετέχουν σε χειρουργεία.
Οι δαπάνες που θα προκύψουν από την μετακίνηση και την πραγματο-ποίηση εφημερίας των γιατρών, όπως επίσης και όσων πρόσθετων εφη-μεριών προκύψουν, θα καλυφθούν από το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης».
β) Περαιτέρω, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 271/11-01-2016 Απόφαση, αναρτη-θείσα στο Διαδίκτυο (ΑΔΑ: ΨΝ610ΡΕΠ-Ρ00), αποφασίσατε την μετα-κίνηση, επίσης ερήμην των παρακάτω Ιατρών μελών μας των Π.Ε.Δ.Υ.-Κέντρων Υγείας Σιάτιστας και Αμυνταίου για την εφημε-ριακή κάλυψη του μήνα Ιανουαρίου 2016 του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Παθολογικού Τομέα της Μονάδας Πτολεμαΐδας του Γενικού Νοσοκομείου "Μαμάτσειο"-"Μποδοσάκειο" (όπως, εξάλλου, προκύπτει και από το υπ’ αριθ. πρωτ. 215/05-01-2016 έγγραφο του ασκούντα καθήκοντα Αναπληρωτή Διοικητή Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας της Μονάδας Πτολεμαΐδας), με την επίκληση, επίσης αορίστως, των αναγκών κάλυψης του Τ.Ε.Π. της Μονάδας Πτολεμαΐδας και με γνώμονα, όπως αναφέρεται, το να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του πολίτη και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, με την εν λόγω Απόφασή σας, επιχειρείται η μετακίνηση στην ως άνω Μονάδα, των κάτωθι Ιατρών μελών μας:
«Από το ΠΕΔΥ-Κέντρο Υγείας Σιάτιστας (έως δύο (2) ή τρεις (3) εφημε-ρίες ο καθένας):
1. Μπουδαλής Δημήτριος
2. Μπαρμπάκης Ιωάννης
3. Ελευθεριάδου Ελισάβετ
4. Τριγώνη Ζαχαρούλα
5. Γιάντσου Όλγα
Από το ΠΕΔΥ-Κέντρο Υγείας Αμυνταίου (έως πέντε (5) εφημερίες ο κα-θένας):
1. Κυριαζής Λουκάς
2. Τσαμουρίδης Έντουαρντ».
Επιπλέον, στην Απόφασή σας αυτή αναφέρεται ότι,
«Οι ως άνω Γενικοί Ιατροί, τις ημέρες εφημεριακής κάλυψης στο ΤΕΠ του νοσοκομείου, δεν θα μετέχουν: α) στις εργασίες των Κλινικών και β) δεν θα συμμετέχουν σε χειρουργεία.
Οι δαπάνες που θα προκύψουν από την μετακίνηση και την πραγματο-ποίηση εφημερίας των γιατρών, όπως επίσης και όσων πρόσθετων εφη-μεριών προκύψουν, θα καλυφθούν από το Γενικό Νοσοκομείο Πτολε-μαΐδας».
2. Όπως γνωρίζετε, θιγόμενοι Ιατροί μέλη μας, για επιχειρηθείσες εκ περι-τροπής μετακινήσεις τους για την κάλυψη εφημεριών προηγούμενων μη-νών, σε συνέχεια Αποφάσεών σας, σας απηύθυναν τις από 19-05-2015, 25-05-2015 και 23-11-2015 Εξωδίκους, σύμφωνα με τις οποίες σας εξέθεταν τους λόγους, οι οποίοι καθιστούσαν παράνομη, αυθαίρετη, καταχρηστική και κυρίως επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών την ανάθεση σε αυτούς, με την μορφή εντολής, καθηκόντων Ιατρών άλλων ειδικοτήτων, σας καλούσαν δε να προβείτε στην ανάκληση των εν λόγω Αποφάσεών σας και να αποφύγετε την έκδοση παρόμοιων Αποφάσεων για το μέλλον, ενώ σας παρέθεταν και εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες από τον Νόμο διαθέτετε.
Επιπλέον, και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί σας ο Πληρεξού-σιος Δικηγόρος μας και Πληρεξούσιος Δικηγόρος των θιγόμενων Ιατρών μελών μας, μετά την Εξώδικο της 28-05-2015, κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, για το ζήτημα της εκ περιτροπής μετακίνησης, είχε επικρατήσει πνεύμα συνεννόησης και είχατε δεσμευθεί να μην δώσετε συνέχεια στο πρόβλημα το οποίο είχε ανακύψει, δηλώνοντας τότε ευθαρσώς και προς τιμήν σας, ότι θα μετακινούνται Ιατροί, οι οποίοι συναινούν και δεν έχουν αντίρρηση.
Ατυχέστατα, όμως, εκ των υστέρων υπαναχωρήσατε από την ως άνω δέσ-μευσή σας, εφόσον ακολούθησαν νέες Αποφάσεις σας για την εκ περι-τροπής μετακίνηση Ιατρών μελών μας για την εφημεριακή κάλυψη του Τ.Ε.Π. των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας του Γενικού Νοσοκο-μείου "Μαμάτσειο"-"Μποδοσάκειο", καθιστώντας σαφή την πρόθεσή σας να μην συμμορφωθείτε με τα όσα επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία, αδιαφο-ρώντας, πλέον, προκλητικά για τους προφανείς κινδύνους, τους οποίους διατρέχουν οι ασθενείς αλλά και οι θιγόμενοι Ιατροί μέλη μας, ενώ, για να "νομιμοποιήσετε"την υπαναχώρησή σας, επικαλείσθε, ως άλλοθι, την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την μη θέση σε κίνδυνο της υγείας του πολίτη (!!)
Την αδιάλλακτη δε αυτή συμπεριφορά σας, η οποία δυναμιτίζει την αξιούμενη εργασιακή ειρήνη, υποδαυλίζουν απαράδεκτες πρακτικές διαφόρων παραγόντων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μία μεθοδευμένη και απροκάλυπτη δυσφημιστική εκστρατεία σε βάρος των θιγόμενων Ιατρών μελών μας, προκαλώντας στους πολίτες αρνητικούς συνειρμούς και σκέψεις σε βάρος τους, ενώ επιδίδονται σε ένα πρωτο-φανές εργασιακό bullying, με την συνοδεία απειλών, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Ατυχέστατα, τις συμπεριφορές αυτές σε βάρος των Ιατρών μελών μας, οι οποίοι, όπως γνωρίζετε, ως Ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ., είναι Δημόσιοι Λει-τουργοί κατά το Σύνταγμα, τις συμμερίζεσθε απολύτως και μολονότι τόσο εσείς όσο και ο Υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας, είσθε Ιατροί και θα έπρεπε να επιδείξετε την αξιούμενη δεοντολογική συμπεριφορά από μόνη την ιδιότητα του Ιατρού, όπως ρητά το προβλέπει ο Κώδικας Ιατρι-κής Δεοντολογίας, εσείς συμμετέχετε σε τηλεοπτικές κλπ. συνάξεις, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου ή εκπροσώπων του Συλλόγου μας, με συνέ-πεια να απουσιάζει ο διάλογος και να μετατρέπονται οι συνάξεις αυτές σε ένα διαρκές κατηγορητήριο σε βάρος των Ιατρών μελών μας, οι οποίοι όχι μόνο δεν ευθύνονται για την υποστελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων, αλλά κατηγορούνται και εκβιάζονται θρασύτατα, διότι επιθυμούν την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και όχι παραβιάσεις αυτής, οι οποίες, αργά ή γρήγορα, θα τους οδηγήσουν στην υπηρεσιακή εξόντωση.
3. Κατόπιν των ανωτέρω, επειδή οι θιγόμενοι Ιατροί μέλη μας δεν συναι-νούν στην επιχειρούμενη νέα εκ περιτροπής μετακίνησή τους για την πραγματοποίηση εφημεριών στο Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, εφόσον δεν συντρέχουν οι αξιού-μενες νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή διαβλέπουμε ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι γνώσεις τους όπως και τα όρια της ειδικότητάς τους αλλά και η υπηρεσιακή και οικογενειακή τους κατάσταση, επειδή, όπως διαφαίνεται, με τις επαναλαμβανόμενες Αποφάσεις μετακίνησης επιδιώκεται να απο-κτήσει χαρακτήρα μονιμότητας η εντελλόμενη εκ περιτροπής μετακίνηση, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε και να σας θέσουμε με απόλυτη σαφήνεια το σύνολο των ζητημάτων με την παρούσα Εξώδικο, προκει-μένου, ως ύστατη προσπάθεια, αντιληφθείτε το διακύβευμα και την σοβα-ρότητα της κατάστασης, με σκοπό την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.
Ειδικότερα:

1. Όπως γνωρίζετε, η συντριπτική πλειοψηφία των μετακινούμενων θιγόμενων Ιατρών μελών μας, είναι Γενικοί Ιατροί στη πρώτη τους θητεία, σύμφωνα δε με τη ρητή και κατηγορηματική διάταξη του άρθρου 26 παρ.1 του Ν.2519/1997 (ΦΕΚ Α’ 165), ο Γενικός Ιατρός δεν μετακινείται κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του "καθ’ οιονδήποτε τρόπο"(!!!)
Επομένως, οι διατάξεις των άρθρων 7 παρ.8, εδ.11 του Ν.3329/2005 (ΦΕΚ Α’ 81) και 24 του Ν.3599/2007 (ΦΕΚ Α’ 176), όπως το άρθρο 24 τροποποιήθηκε από το άρθρο 8 παρ. 21 του Ν.3868/2010 (ΦΕΚ Α’ 129), ως γενικές διατάξειςδεν αφορούν την υπηρεσιακή μετακίνηση του Γενικού Ιατρού, η οποία, αντιθέτως, ρυθμίζεται απότην ειδική ως άνω διάταξη του άρθρου 26 παρ.1 του Ν.2519/1997.
Οφείλετε δε να γνωρίζετε, ότι κάθε ειδική διάταξη Νόμου, υπερισχύει και κατισχύει κάθε άλλης γενικής διάταξης Νόμου (η οποία ρυθμίζει διαφορετικά το ίδιο θέμα), μέχρις ότου αυτή καταργηθεί.
Στο κείμενο, όμως, των ως άνω Νόμων 3329/2005, 3599/2007 και 3868/2010, δεν υπάρχει διάταξη που να καταργεί κάθε προηγούμενη ειδική διάταξη, αντικείμενη στις διατάξεις του άρθρου 7 παρ.8, εδ.11 του Ν.3329/2005 και του άρθρου 24 του Ν.3599/2007, όπως αυτό τρο-ποποιήθηκε από το άρθρο 8 παρ.21 του Ν.3868/2010, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, με την ως άνω διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Ν.2519/1997.
Συνεπώς, εκ των πραγμάτων είναι νομικά αδύνατη η καθ’ οιονδή-ποτε τρόπο μετακίνηση των εν λόγω Ιατρών μελών μας στις Μονά-δες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και συγκεκριμένα στο Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα για την πραγματοποίηση εφημεριών, εφόσον είναι Γενικοί Ιατροί, οι οποίοι διανύουν τη πρώτη τους θητεία.
2. Θεωρούμε, ότι γνωρίζετε την υπ’ αριθ.πρωτ. Υ10α/Γ.Π.οικ.108837/ 06-09-2010 Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δεν έχει ανακληθεί και η οποία στη δεύτερη παράγραφο, αναφέρει, λέξη προς λέξη, τα εξής:
«Β) Σας γνωρίζουμε επίσης ότι οι ιατροί που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας μπορούν να πραγματοποιούν μέρος των εφημεριών τους για κάλυ-ψη υπηρεσιακών αναγκών στο νοσοκομείο, στο οποίο υπάγονται, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.3868/2010, άρθρο 7 παρ.21».
Το συγκεκριμένο αυτό απόσπασμα της Εγκυκλίου, περιλαμβάνει όλους τους Ιατρούς που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, χωρίς να μνημονεύει συγκεκριμένες ειδικότητες και ιδιαίτερα την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Επίσης, από την απλή ανάγνωση του κειμένου σαφώς προκύ-πτει η δυνητική εφαρμογή της Εγκυκλίου, εφόσον χρησιμοποιεί το ρήμα "μπορούν"και συνεπώς ουδεμία δεσμευτική ρύθμιση εισάγει, καταλείποντας στους Ιατρούς των Κέντρων Υγείας την αποφασιστική αρμοδιότητα για την πραγματοποίηση ή μη μέρους των εφημεριών τους για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σε Νοσοκομείο.
3. Όπως γνωρίζετε, το γνωστικό αντικείμενο άλλων ειδικοτήτων, διαφέρει πλήρως από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, την οποία κατέχουν και ασκούν τα μέλη μας. Συνεπώς, ως Ιατροί, οι οποίοι ασκούν λειτούργημα υψίστης υπευθυνό-τητας, τους είναι αδύνατο να ασκήσουν αλλότρια καθήκοντα, δηλαδή να παράσχουν ιατρικές υπηρεσίες και φροντίδες, που δεν εμπίπτουν στο κύκλο του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητάς τους, κατά παρά-βαση της ιατρικής δεοντολογίας και της κείμενης νομοθεσίας.
Εξάλλου, με την υπ’ αριθ. πρωτ. Α3α/οικ.1164/23-01-1990 Απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "Απα-σχόληση στα Νοσοκομεία γιατρών των Κ.Υ. που κατέχουν θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας", ορίζεται με σαφήνεια και κατηγορηματικό-τητα, ότι «...... οι γιατροί που κατέχουν θέσεις των Κ.Υ. μπορεί να προ-σφέρουν εναλλακτικά τις υπηρεσίες τους και στο Νοσοκομείο (στα αντί-στοιχα τμήματα της ειδικότητάς τους) ...... με εξαίρεση όσους διορίζο-νται στις θέσεις "Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας"».
Έτι περαιτέρω, στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση, αναφέρονται τα εξής:
«2. ............. οι Γενικοί Ιατροί ........... προσφέρουν τις υπηρεσίες τουςαποκλειστικάστο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία τους.
4.Κάθε μετακίνηση των γιατρών αυτών, η οποία αντίκειται στις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν θεωρείται παράνομη και αποδυνα-μώνει τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.
5.Για όλα τα παραπάνω, τα Δ.Σ. των Νοσοκομείων παρακαλούνται να μεριμνήσουν προκειμένου να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις οι γιατροί που κατέχουν θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και τυχόν έχουν μετακινηθεί για ολική ή μερική απασχόληση (εφημερίες) στο Νοσοκομείο.
6. Η παραμονή των παραπάνω γιατρών και η παροχή υπηρεσιών στα Κ.Υ. όπου έχουν τοποθετηθεί, πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης στον πληθυσμό της υπαίθρου Α’βάθμιας περίθαλψης, στην όσο το δυνατόν καλύτερη και καθ’ όλο το 24ωρο λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων τους καθώς και στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων, στα οποία καταφεύ-γουν οι πολίτες λόγω των κενών που δημιουργούνται στα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας από τις μετακινήσεις των γιατρών».
4. Επιπλέον, η επιχειρούμενη εκ περιτροπής μετακίνηση των θιγόμενων Ιατρών μελών μας στο Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, είναι παράνομη και για το πρόσθετο λόγο, ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π. οικ. 22869/06-03-2012 Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Οργάνωση, τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ." (ΦΕΚ Β’ 874), προβλέπεται επακριβώς και με απόλυτη αυστηρό-τητα η οργάνωση, ο εξοπλισμός, ο τρόπος λειτουργίας και η στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), στελέχωση η οποία πρέπει να είναι ειδική, ήτοι με εξειδικευμένο, έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Μάλιστα δε, προβλέπεται η ύπαρξη συγκεκριμένων οργανικών θέσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
Σας επισημαίνουμε δε, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, αμφισβή-τησης ή/και παρερμηνείας, ότι στη παράγραφο 7 του άρθρου 6 του Ν.4052/2012 (ΦΕΚ Α’ 41), ορίζονται τα εξής:
«7. Στην παρ.5 του άρθρου 6 του ν.2889/2001 (Α’ 37) προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
"Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. απασχολούνται και ιατροί Γενικής Ιατρικής"».
Η εν λόγω διάταξη αναφέρεται σε οργανωμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικώνκαι μάλιστα υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της κείμε-νης νομοθεσίας και όχι σε Εξωτερικά Ιατρεία επειγόντων περιστατικών των Τομέων των Νοσοκομείων, που αποκαλούνται Τ.Ε.Π. είτε του Παθολογικού, είτε του Χειρουργικού Τομέα (!!), όπως συμβαίνει με τις Μονάδες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
Πράγματι και για του λόγου το αληθές, σχετική είναι η ως άνω υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π.οικ.22869/06-03-2012 Υπουργική Απόφαση, η οποία, μεταξύ των λαμβανομένων υπόψη διατάξεων, περιλαμβάνει και την ως άνω διάταξη της παρ.5 του άρθρου 6 του Ν.4052/2012.

Εξάλλου, σύμφωνα με την υπ’αριθ.Υ4α/132969/2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με τον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Πτολε-μαΐδας "Μποδοσάκειο", ο οποίος, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Υ4α/οικ. 123844/31-12-2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3486/31-12-2012), ενοποιήθηκε με τον αντίστοιχο Οργανισμό του Γενικού Νοσοκο-μείου Κοζάνης "Μαμάτσειο", προβλέπεται η λειτουργία Διατομεακού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο, όμως, δεν αποτελεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κατά την έννοια της κείμενης νομο-θεσίας, αλλά Εξωτερικά Ιατρεία για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Επιπροσθέτως, τα ανωτέρω ενισχύονται από τα όσα διαλαμβάνονται στην υπ’ αριθ.πρωτ. 439/20-09-2006 Εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οποία ρητά αναφέρεται, ότι

«........ τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων (Τακτικά, Εφημερίας και Επειγόντων Περιστατικών/Τ.Ε.Π.) είναι αυτονόητο ότι παρέχουν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες της αντίστοιχης με το όνομά τους ιατρικής ειδικότητας (παθολογικό-καρδιολογικό-χειρουργικό κλπ.)».

Πράγματι δε, σύμφωνα με τη παρ. 6 του άρθρου 55 του Ν.3918/2011 "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α’ 31),

«6. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν.2889/2001 (ΦΕΚ 37 Α’) αντικαθίσταται ως εξής:

"Σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε περιφερειακής ενότητας των περιφερειών του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’) συνίσταται αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγό-ντων περιστατικών"».

5. Επιπλέον, ο παράνομος χαρακτήρας των ως άνω δύο Αποφάσεών σας για την εκ περιτροπής μετακίνηση των θιγόμενων Ιατρών με-λών μαςεπιτείνεται έτι περαιτέρω, διότι ταυτίζει επί της ουσίας την μετακίνησή τους αυτή με αλλαγή καθηκόντων, πράγμα το οποίο αντίκειται στην ιατρική νομοθεσία και δεοντολογία, όπου καθορίζεται με απόλυτη σαφήνεια, ότι ο Ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με βάση την ειδικότητά του, χωρίς εξαιρέσεις.

Επίσης, επισημαίνουμε, ότι δεν υπάρχει διάταξη Νόμου, που να επι-τρέπει τη μετατροπή του Γενικού Ιατρού σε Βοηθό Ιατρού άλλης ειδι-κότητας (λ.χ. Εντατικολόγου, Παθολόγου, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Νεφρολόγου κλπ.), όπως, επίσης, δεν υπάρχει διάταξη Νόμου, που να προβλέπει τη τοποθέτηση Γενικού Ιατρού σε αντίστοιχη θέση Ιατρού άλλης ειδικότητας, έστω και για την πραγματοποίηση εφημερίας.

Ως Γενικοί Ιατροί, οι θιγόμενοι Ιατροί μέλη μας, αδυνατούν να προσφέ-ρουν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες άλλης ειδικότητας (όπως συμβαίνει, εν προκειμένω με την ειδικότητα της Παθολογίας), τις οποίες, προφανώς, δεν κατέχουν και οι οποίες είναι αναγκαίες για τη παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς της οικείας ειδικότητας.

Άλλως, υπάρχει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος διάπραξης ιατρικού λάθους, που θα επιβαρύνει τη πορεία της νόσου ασθενούς(-ών) της οικείας ειδικότητας, αλλά και θα τους οδηγήσει, ενδεχομένως, στη ποι-νική δικαιοσύνη, με την ιδιότητα του κατηγορούμενου (!!!), για πράξεις που άλλοι τους παρώθησαν να διαπράξουν, μολονότι γνώριζαν, ότι παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες άλλης ιατρικής ειδικότητας (!!!), αλλά τους είχαν επιβάλλει, εξαναγκάζοντάς τους, να ενεργήσουν κατά παράβαση του νόμου και της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής (άρθρο 2 παρ.2, εδ. α’ και 5, άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3418/2005 "Κώδικας Ιατρι-κής Δεοντολογίας", ΦΕΚ Α’ 287).

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι οι θιγόμενοι Ιατροί μέλη μας, ως ειδικευ-μένοι Γενικοί Ιατροί στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αδυνατούν να καλύψουν με πληρότητα και ασφάλεια περιστατικά Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Είναι αδιανόητο να καλούνται να παρέχουν, με αποσπασματικές και πρόσκαιρες μετακινήσεις, τις υπηρεσίες τους στο Τ.Ε.Π. του Παθολο-γικού Τομέα των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, σε πλαίσιο ενερ-γού εφημέρευσης, καταστρατηγώντας κάθε κανόνα Δικαίου, παρότι σας είναι γνωστό, ότι η εμπειρία τους κάθε άλλο παρά "αποδεδειγμένη"και "βέβαιη"είναι.

Άλλωστε, είναι πρωτοφανές να υποχρεώνεται Ιατρός άλλης ειδικό-τητας, της Γενικής Ιατρικής εν προκειμένω, να προσφέρει υπηρεσίες άλλης ειδικότητας, που αποδεδειγμένα δεν κατέχει, οδηγώντας τον στη διάπραξη του σοβαρού αδικήματος της αντιποίησης ιατρικής ειδικό-τητας κατά την έννοια του άρθρου 176 του Ποινικού Κώδικακαι προ-καλώντας ενσυνείδητα σε αυτόν την απόφαση να παραβιάσει το Νόμο, με σημαντικές ποινικές, αστικές και πειθαρχικές συνέπειες. Συνεπώς, ουδόλωςνομιμοποιούνται να αντικαθιστούν Ιατρό άλλης ειδικότητας και ελέγχονται, όπως οποιοσδήποτε άλλος Ιατρός, για αντιποίηση ειδι-κότητας.

6. Είναι εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός, ότι οι ως άνω δύο Αποφάσεις της εκ περιτροπής μετακίνησης των θιγόμενων Ιατρών μελών μας, οι οποίες αποτελούν και υπαναχώρηση, σχετικά με τα όσα είχατε υποσχεθεί στον ως άνω Πληρεξούσιο Δικηγόρο μας, οι οποίες στη κυριολεξία μας έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δυσάρεστη περίσκεψη, αγνόησαν, επιπλέον, παντελώς τον τόπο κατοικίας του κάθε θιγόμενου Ιατρού μέλους μας, την οικογενειακή του κατάσταση (άρθρο 66 παρ.3 Ν.3528/2007, ΦΕΚ Α’ 26), την χιλιομετρική απόσταση μεταξύ του τόπου της εργασίας του και των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, στις οποίες καλούνται να εφημερεύσουν όπως και την αναμενόμενη μετά βεβαιότητας σωματική, ψυχική και διανοητική κόπωση, με την υποχρέωση, όμως, να εκτελέσουν, την επαύριο της εφημερίας τους, πλήρες τακτικό πρωϊνό ωράριο στο τόπο εργασίας τους, όπου βρίσκεται και η οργανική τους θέση.

7. Η διαπιστωμένη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και μάλιστα Ιατρών Παθολόγων, για τη θεραπεία της οποίας ουδεμία αξιόπιστη και βιώσιμη μέριμνα έχει υπάρξει και για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν οι θιγόμενοι Ιατροί μέλη μας, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ως "άλλοθι"για τη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας και να συνιστάται η άνευ ετέρου ευρεία και άμεση εφαρμογή της ανεξέλεγκτης μετακίνη-σης Ιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, όπως, ατυχέστατα, συμβαίνει εν προκειμένω.

Επιπλέον, η αναφορά σας σε καταβαλλόμενες από μέρους σας μεγάλες προσπάθειες για την κάλυψη των υπαρχόντων κενών, είτε μέσω πρόσ-ληψης Επικουρικών Ιατρών, είτε με την πρόσληψη μόνιμου προσωπι-κού, αποτελούν, ατυχώς, απλό ευχολόγιο και τίποτε άλλο.

Μάλιστα δε, μολονότι γνωρίζετε το μη σύννομο της επιτασσόμενης εκ περιτροπής μετακίνησης των θιγόμενων Ιατρών μελών μας, εσείς προ-σπαθείτε απεγνωσμένα να τους επιβάλλετε υπό το κράτος απειλών και δυσφήμισης, να εφημερεύουν στο Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και μάλιστα να είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία του κατά την διάρκεια της εφημερίας (!!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την αναλαμβανόμενη υπηρεσία και την εξ αυτής απορρέουσα ευθύνη.

Ακόμη και η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία δυνατότητά σας να προβαίνετε σε μετακίνηση ιατρικού προσωπικού για την κάλυ-ψη αναγκών των Νοσοκομείων, δεν είναι ανεξέλεγκτη, καθόσον είσθε υποχρεωμένος στη τήρηση της συνταγματικής αρχής της αναλογικό-τητας. Δεν είναι, δηλαδή, δυνατόν να επιτάσσετε με την επίκληση, αορίστως, αναγκών του Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, να εξαναγκάζετε τους θιγόμενους Ιατρούς μέλη μας σε παραβίαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας με την εκτέλεση καθηκόντων άλλης ειδικότητας, την παροχή υπηρεσιών δευ-τεροβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ έχουν εκπαιδευθεί στη παροχή υπη-ρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ενώ ουδεμία εξειδίκευση έχουν σε συνθήκες επειγόντων περιστατικών, προσβάλλοντας, έτσι, βάναυσα το εγγενές δικαίωμα για την προστασία του εαυτού τους.

Συνεπώς, τους παρωθείτε σε ανάληψη ευθυνών, που δεν τους αναλο-γούν, ενώ δεν έχετε ελέγξει άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η δυνατότητα προσφυγής σε εξειδικευμένους Ιατρούς του ΠΕ.Δ.Υ. όπως και σε ιδιώτες εξειδικευμένους Ιατρούς (άρθρο 182 παρ.1 του Ν.4261/05-05-2014, ΦΕΚ Α’ 107).
2. Οφείλετε να γνωρίζετε, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, ως Πρωτοβάθ-μια Φροντίδα Υγείας ορίζεται το γενικό σύστημα παροχής υπηρεσιών εξω-νοσοκομειακής φροντίδας υγείας, η οποία εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσ-βαση όλου του πληθυσμού σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο στις Υπη-ρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Με αφορμή τα γεγονότα, τα οποία λαμβάνουν χώρα το τελευταίο εξάμηνο στη Δυτική Μακεδονία, φαίνεται να επικρατεί μια άκρως μεθοδευμένη προπαγανδιστική πρακτική από διαφόρους επώνυμους και μη κύκλους και έχει αναληφθεί μια εκστρατεία λάσπης προς την ειδικότητά μας.
Ειδικότερα, τα μέλη μας κατηγορούνται ότι θα είναι υπεύθυνα για ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και ότι είναι ανεύθυνα, επειδή αρνούνται να μετέχουν, μετακινούμενα από τα Κέντρα Υγείας στα οποία ανήκουν, στο Πρόγραμμα εφημεριών του μη οργανωμένου Τμήματος επειγόντων περιστατικών των ως άνω Μονάδων, το οποίο, μάλιστα, αποκαλείται Τ.Ε.Π. (!!), ενώ πρόκειται για τα Εξωτερικά Ιατρεία του Παθολογικού Τομέα των Μονάδων αυτών.
Αλήθεια, το πρόβλημα του Γενικού Νοσοκομείου "Μαμάτσειο"-"Μπο-δοσάκειο"είναι η κάλυψη των εφημεριών του υποτιθέμενου Τ.Ε.Π., με οποιοδήποτε κόστος και οποιοδήποτε ιατρικό προσωπικό;

Στην εποχή της εξειδίκευσης, ενδιαφέρει μόνο η απλή διαχείριση των περιστατικών από Ιατρούς ειδικότητας άλλης βαθμίδας του υγειονομικού συστήματος και όχι η εξειδικευμένη από το κατάλληλο σε κάθε περίπτωση προσωπικό;
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι συμπεριφορές, όπως αυτές που περι-γράφουμε, στοιχειοθετούν την νομοτυπική μορφή των ποινικών αδικημά-των της παράβασης καθήκοντος, της δυσφήμισης και της συκοφαντι-κής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση, όπως αυτά προβλέπονται και τιμωρούνται στα άρθρα 259, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Ποινικού Κώδικα.
Περαιτέρω, η περιαγωγή των θιγόμενων Ιατρών μελών μας σε τρόμο, δηλαδή σε υπέρμετρο ή αιφνίδιο φόβο και σε ανησυχία, δηλαδή σε ταραχή και αγωνία σε σχέση με το αίσθημα ασφάλειας, από τις εκτοξευόμενες συγκεκριμένες απειλές για πειθαρχικές διώξεις, για εισαγγελικές διώξεις κλπ. αλλά και τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους εκφοβισμού και κατατρο-μοκράτησής τους, συνιστά τη νομοτυπική μορφή του ποινικού αδικήματος της απειλής κατ’ εξακολούθηση, όπως αυτό προβλέπεται και τιμωρείται στο άρθρο 333 του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Ποινικού Κώδικα.
Επιπλέον, τα όσα από πρόθεση εκτοξεύονται σε βάρος των θιγόμενων Ιατρών μελών μας, στο πλαίσιο διαφόρων τηλεοπτικών εκπομπών ή/και συσκέψεων για την υγεία και την στελέχωση των Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, με συνέπεια να προκαλείται ανησυχία στους πολίτες, συνιστούν την νομοτυπική μορφή του ποινικού αδικήματος της πρόκλησης ανησυχίας, όπως αυτό προβλέπεται και τιμωρείται στο άρθρο 416 του Ποινικού Κώδικα, σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Ποινικού Κώδικα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με τη ρητή επιφύλαξη των νομίμων δικαιωμάτων μας
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την επιχειρούμενη υποχρεωτική εκ περι-τροπής μετακίνηση των θιγόμενων Ιατρών μελών μας στο Τ.Ε.Π. του Παθο-λογικού Τομέα των Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας του Γενικού Νοσο-κομείου "Μαμάτσειο"-"Μποδοσάκειο", χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋ-ποθέσεις.
Καταγγέλλουμεμε τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ως άνω περιγραφόμενη απαξιωτική, αυθαίρετη, επικίνδυνη και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά σε βάρος τους, η οποία τους προσβάλλει βάναυσα ως Ανθρώπους, Επιστήμονες και Δημόσιους Λειτουργούς.
Σας Καλούμε,όπως μέσα σε πέντε (5) ημερολογιακές ημέρες από λήψεως της παρούσας Εξωδίκου ανακαλέσετε τις ως άνω δύο Αποφάσεις σας και να παραλείψετε την έκδοση στο μέλλον άλλων παρόμοιων Αποφάσεων για την εκ περιτροπής μετακίνησή τους στις Μονάδες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και να τηρήσετε αυστηρά και χωρίς εκπτώσεις τη νομιμότητα, αναζητώντας εναλλακτικές και υπαρκτές δυνατότητες ρύθμισης του προβλήματος της στελέχωσης του Παθολογικού Τμήματος των Μονάδων Κοζάνης και Πτολε-μαΐδας με ιατρικό προσωπικό, επικουρικό ή/και μόνιμο, άλλως,
Σας Δηλώνουμε απερίφραστα και άνευ ετέρου, ότι, παρελθούσης άπρακτης της ως άνω αποκλειστικής προθεσμίας, οι θιγόμενοι Ιατροί μέλη μας, ως έχοντες άμεσο, προσωπικό, ιδιαίτερο και σπουδαίο έννομο συμφέρον, θα προ-σφύγουν, για τη προστασία τους ενώπιον: α)Του οικείου Εισαγγελέα Πρωτο-δικών με Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, β)Του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου με Αγωγή Αποζημίωσης για την βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς τους και την ηθική τους βλάβη και γ)Κάθε αρμόδιας Δημόσιας Ελεγκτικής Αρχής με Διοικητική Αναφορά.
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα τη παρούσα προς τον κ. ΚΙΡΚΟ Γεώργιο, Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας (οδός Αριστοτέλους, αριθ. 16, Θεσσαλονίκη), προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφων αυτήν ολόκληρη στη συνταχθησόμενη Έκθεση Επίδοσης.

Επικολλήθηκε ένσημο Τ.Π.Δ.Α., αξίας 1,15 Ευρώ.



Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2016

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)