ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕΛΙΤΗΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Τοπική Κοινότητα Μελίτης παρευρέθηκε την Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017, ο Δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους κατοίκους και να τους ενημερώσει για το έργο της τηλεθέρμανσης Μελίτης.Μαζί με τον κ. Δήμαρχο παρόντες, επίσης, ήταν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου κ.κ. Δημήτρης Λουκάς, Δημήτρης Θεοφανίδης και Άκης Τσορμπάρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτα Γαϊγάνη-Τίτα, Νίκος Ευαγγέλου, Άκης Καραγκιοζίδης, Χρήστος Μπαρδάκας και Θοδωρής Ουλιάρης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Νίκος Μουρατίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, κ. Αντώνης Ζαέκης, και η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ, κ. Ερμιόνη Αβραμοπούλου.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Θα ήθελα να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα, για τα όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό σχετικά με την τηλεθέρμανση της Μελίτης. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν δύο λαϊκές συνελεύσεις, όπου στην πρώτη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Μελίτης του ζήτησα να την πραγματοποιήσουμε κάποια άλλη χρονική στιγμή, καθώς δεν μπορούσα τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ κατά τη δεύτερη λαϊκή συνέλευση, εκτός του ότι δεν ενημερώθηκα, απουσίαζα στην Αθήνα.
Η τηλεθέρμανση της Μελίτης μας ενδιαφέρει τόσο όσο και της Φλώρινας, καθώς είναι δύο έργα που πρέπει να γίνουν και για τον λόγο αυτόν επικαιροποιήσαμε το 2013 τη μελέτη της τηλεθέρμανσης της Μελίτης, ώστε να είναι έτοιμη και να μπορέσει να ενταχθεί, όταν θα προκηρυσσόταν κάποιο αντίστοιχο μέτρο. Η βασικότερη προϋπόθεση, όμως, για την τηλεθέρμανση της Μελίτης είναι να προχωρήσει η τηλεθέρμανση της Φλώρινας, καθώς η Μελίτη εξαρτάται άμεσα από τη Φλώρινα. Η Μελίτη δεν έχει ξεχωριστό αντλιοστάσιο, δεν έχει αποθήκες υπέρθερμου νερού και τίποτα ξεχωριστό για να μπορέσει να λειτουργήσει μόνη της, καθώς έτσι είχε γίνει η μελέτη από την αρχή. Έτσι είναι η μελέτη και έτσι την βρήκαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Μελίτης. Άρα, πρέπει να προχωρήσει πρώτα η τηλεθέρμανση της Φλώρινας και, στη συνέχεια, μπορεί να ενταχθεί και η τηλεθέρμανση της Μελίτης. 
Όπως πολύ καλά ξέρετε, τον Ιανουάριο του 2014 υπογράφηκε η σύμβαση για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Ο εργολάβος τότε ζήτησε να πάρει τη μισή προκαταβολή από αυτή την οποία δικαιούνταν, δυστυχώς, όμως, από το Υπουργείο δεν είχαν εγκρίνει τα χρήματα, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου. Και φτάσαμε το 2015, μια εβδομάδα πριν από τα capital controls, και εγκρίθηκε από το Υπουργείο η προκαταβολή του εργολάβου, ύψους 1.500.000,00€. Επειδή, όμως, εφαρμόστηκαν τα capital controls δεν μπορούσε να παραγγείλει σωλήνες από την Πολωνία για να ξεκινήσει. Τελικά, μετά το καλοκαίρι, ξεκινήσαμε την εκσκαφή και την τοποθέτηση σωλήνων στον κεντρικό αγωγό στη Φλώρινα.
Το ΕΣΠΑ, όμως, στο οποίο έχει ενταχθεί η τηλεθέρμανση της Φλώρινας, είχε λήξει, το έργο έγινε έργο facing, δηλαδή ένα μέρος του να πληρωνόταν μέχρι το 2016 και ένα άλλο κομμάτι να συνεχίσει σαν έργο γέφυρα με το νέο ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ξέρετε ότι η τηλεθέρμανση της Φλώρινας δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Ο εργολάβος δουλεύει με τα χρήματα τα οποία είχαν εγκριθεί για την πρώτη φάση και για την δεύτερη φάση δεν έχουμε πάρει την έγκριση ακόμα.
Είχαμε επισκεφθεί τον αρμόδιο Διευθυντή του ΕΠΕΕΡΑΑ, ο οποίος χειρίζεται το θέμα των τηλεθερμάνσεων και συζητήσαμε για την τηλεθέρμανση Μελίτης, και μας είπε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να βγει μέτρο στο οποίο να μπορέσει να ενταχθεί η Μελίτη, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί της Φλώρινας. Και αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, τότε πλέον δεν πρόκειται να γίνει καμία τηλεθέρμανση. Μέλημά μας είναι, πως θα κάνουμε και τις δύο τηλεθερμάνσεις.
Άρα, ώσπου να εγκριθεί της Φλώρινας και να προχωρήσει κανονικά, δεν μπορεί να εγκριθεί κανένας φάκελος για την τηλεθέρμανση της Μελίτης. Και αυτή είναι η αλήθεια.
Εάν η Περιφέρεια ενδιαφέρεται πραγματικά να κάνει την τηλεθέρμανση της Μελίτης, όπως λέει, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε από το Υπουργείο να προκηρύξει κάποιο μέτρο για να ενταχθεί, καθώς μπορεί κάλλιστα από το ΕΣΠΑ το δικό της να βγάλει ένα μέτρο ειδικά για την τηλεθέρμανση Μελίτης και να μην εμπλέκεται καθόλου με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και να μην περιμένουμε περαιτέρω. Αν, λοιπόν, θέλει η Περιφέρεια, μπορεί να διαθέσει 10.000.000,00€ για το έργο, μαζί με το ΦΠΑ.
Όσες τηλεθερμάνσεις έγιναν σε άλλες πόλεις, όπως το Αμύνταιο και η Πτολεμαΐδα, έχουν γίνει από ξεχωριστούς φορείς και όχι από τις αντίστοιχες ΔΕΥΑ. Άρα μπορεί να συσταθεί ένας τέτοιος φορέας και από την Περιφέρεια, εφόσον πραγματικά το θέλει.
Εμείς προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε παραπάνω για το συγκεκριμένο έργο, παρά να περιμένουμε να εγκριθεί της Φλώρινας και μετά να προχωρήσουμε στην τηλεθέρμανση Μελίτης.
Το ενδιαφέρον μας για την Μελίτη είναι πρόδηλο, γιατί και πολλούς συμβούλους από τη Μελίτη έχουμε, που ενδιαφέρονται και οι ίδιοι για το έργο, και η Διευθύντρια της ΔΕΥΑΦ είναι από την Μελίτη. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να λέμε ψέματα και να σας κοροϊδεύουμε.
Παρόλα αυτά, αν η Περιφέρεια δεν θελήσει να βάλει το ποσό αυτό, καθώς τα χρήματα υπάρχουν, υπάρχει και η άλλη λύση την οποία ανακοινώνω πρώτη φορά. Μιας και η κυβέρνηση συναλλάσσεται με Κινέζους επενδυτές για τη δεύτερη μονάδα, να απαιτήσουμε από την πολιτεία με την έναρξη κατασκευής της δεύτερης μονάδας να είναι υποχρεωτική η κατασκευή της τηλεθέρμανσης της Μελίτης και να μην περιμένουμε την εξέλιξη της Φλώρινας».
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων, καθώς και ενδιαφέρον διάλογος με τον κ. Δήμαρχο ο οποίος και απάντησε σε απορίες και ερωτήματά τους.
Συμπληρωματικά ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Προκειμένου να απαντήσουμε και σε κάποιες τοποθετήσεις σχετικά με το συλλογικό ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής Φλώρινας, αλλά και το δικό μου προσωπικά για την Τοπική Κοινότητα Μελίτης, έχω να σας πω ότι, τόσο εγώ, όσο και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής μας, με προεξάρχοντες τους καταγόμενους από την περιοχή αυτή, έχουμε δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας. Ως Νομάρχης υλοποίησα με τους συνεργάτες μου τον αναδασμό της Μελίτης, ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή. Και ως Δήμαρχος σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους και τους Συμβούλους μου έχουμε ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων των κατοίκων. Ο καθαρισμός του ποταμού για τη μείωση των πλημμυρών, τα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας, τα οποία υλοποιούμε διαρκώς, η ικανοποίηση των αιτημάτων του Προέδρου, όπου αμέσως μετά από μια κουβέντα που κάναμε στο γραφείο μου στείλαμε το καλοθοφόρο και αλλάξαμε σε μια μέρα 68 λάμπες στην Τοπική Κοινότητα Μελίτης, η επούλωση των οπών στα οδοστρώματα με 250 σακιά ψυχρή άσφαλτο, αμέσως μετά την απομάκρυνση του χιονιά, και πολλές ακόμα παρεμβάσεις αποτελούν την απόδειξη των ισχυρισμών μου. Και φυσικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο την Τοπική Κοινότητα Μελίτης, παρά την επιθυμία και τις συκοφαντίες πολλών για το αντίθετο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ