ΝΑΡΚΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Νάρκη με σοσιαλιστικό και βρετανικό κυρίως χαρακτήρα τίναξε στον αέρα τη συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσειςεντός της κυπριακής ΑΟΖ, που η Κυπριακή Κυβέρνηση, η Βουλή καθώς και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές προσδοκούσαν να πραγματοποιηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 του μήνα. Και με τον τρόπο αυτό να έρθει στο προσκήνιο το Κυπριακό και η απαράδεκτη τουρκική στάση.Το θέμα της συζήτησης είχε τεθεί χθες ενώπιον της διάσκεψης των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Αριστερά και υποστηρίχθηκε μόνον από τη δεξιά, δηλαδή το ΕΛΚ. Καθοριστικά αρνητική ήταν η στάση των Σοσιαλιστών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Και η θέση αυτή ελήφθη μια μέρα μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με τον Σοσιαλιστή Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αλλά μετά τις επαφές που είχε τουρκική αντιπροσωπεία. Μάλιστα, όπως πληροφορίες αναφέρουν, εθεωρείτο δεδομένη η στήριξη των Σοσιαλιστών. Εκτός των Σοσιαλιστών αρνητική στάση τήρησε το ECR, δηλαδή οι Συντηρητικοί, όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Άγγλοι, ενώ η στάση των Πρασίνων ήταν ουδέτερη έως αρνητική.
Θέλει λύση η Τουρκία
Λίγα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση της «Διάσκεψης των Προέδρων», στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλούσε ενώπιον του Σώματος ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποσκίρ, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους ευρωβουλευτές Δ. Παπαδάκη της ΕΔΕΚ και Κ. Μαυρίδη του ΔΗΚΟ, λόγω έλλειψης… χρόνου. Γίνεται λόγος για τουρκική παρέμβαση προς τη Σοσιαλιστική και προς άλλες Ομάδες, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντως, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αναφερόμενος στο Κυπριακό ισχυρίστηκε ότι η χώρα του θέλει λύση, και ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε στο νότιο τμήμα του νησιού ανήκει σε όλους, γεγονός, όπως παρατήρησε, το οποίο δεν αμφισβητεί κανείς.
«Το πετρέλαιο -ανέφερε χαρακτηριστικά- που βρέθηκε στον νότο είναι για όλους. Και νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία από κανέναν για το θέμα αυτό». Η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει συνέχιση των συνομιλιών για λύση. Διότι, όπως παρατήρησε, στοιχεία του Κυπριακού επιδρούν επί της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Γι’ αυτό, είπε, παραμένουν επίσημα οκτώ ενταξιακά κεφάλαια παγωμένα, καθώς και άλλα. «Και πιστεύω -επισήμανε- ότι οι φίλοι Ελληνοκύπριοι και εκείνοι της ΕΕ θα δουν τη μεγάλη εικόνα του προβλήματος και ότι η Τουρκία θέλει λύση και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο ανθρωπιστικός ρόλος της Τουρκίας
Βεβαίως, για άλλη μια φορά το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν εκείνο του πολέμου κατά της ISIS. Η Τουρκία εξήγησε ότι δεν θα χρησιμοποιεί δυνάμεις επί του εδάφους όταν τα κράτη της ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν το πράττουν, εκτός και αν παραβιαστούν τα σύνορά της. «Εκείνο που λέμε αλλά δεν παίρνουμε απάντηση -είπε ο κ. Μποσκίρ- είναι όπως ληφθούν αποφάσεις από όλους για «συμβατική δράση»». Και πρόσθεσε ότι η χώρα δέχεται τους Σύρους και άλλους πρόσφυγες και ότι κοστίζει αρκετά εκατομμύρια αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας, χωρίς να έχει την ανάλογη οικονομική στήριξη από τον έξω κόσμο. 
Φλερτ με τη Ρωσία και τρομοκρατία
Κριτική από ευρωβουλευτές ασκήθηκε στον Τούρκο υπουργό για το ότι η χώρα του δεν ακολούθησε την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επί τούτου, ο κ. Μποσκίρ υποστήριξε ότι η πρακτική των μέτρων δεν έφερε αποτελέσματα ούτε στο Ιράν ούτε αλλού και παρατήρησε ότι ο ρόλος της Μόσχας είναι σημαντικός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να παίζουμε το ρωσικό παιχνίδι σκακιού που κάποιοι θα ήθελαν να πετύχει και να έχουμε τη Ρωσία απέναντί μας.
Η Μόσχα, είπε, επηρεάζει τα παιχνίδια που εξελίσσονται στην περιοχή όπου επικρατεί ο πόλεμος με την ISIS και πωλεί όπλα στο καθεστώς Άσαντ. Οπότε, όπως άφησε να νοηθεί, η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία δεν ωφελεί τις εξελίξεις και τον πόλεμο κατά της ISIS. Σχετικά με τις συγκρούσεις, οι οποίες έχουν ξεσπάσει μεταξύ Τουρκικού Στρατού και του κουρδικού PKK, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για αγώνα που διεξάγει η χώρα του κατά της τρομοκρατίας. Άλλωστε, όπως τόνισε, το PKK χαρακτηρίζεται από την ίδια την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Διγλωσσία Pitella
Ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή Gianni Pittella καταδίκασε την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής θα ετοιμάσει ψήφισμα για το θέμα αυτό, που θα συζητηθεί το συντομότερον.
Λίγα λεπτά προηγουμένως, ωστόσο, στη διάσκεψη των προέδρων ήταν αντίθετος με τη συζήτηση των τουρκικών προκλήσεων στην Ολομέλεια και την έκδοση ψηφίσματος. 
sigmalive

Πηγή: hellasforce.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)