ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

Στην υπογραφή της σύμβασης «Ανάπλαση Χώρου πρώην Ζωολογικού Κήπου Φλώρινας», προέβη ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, μαζί με τον ανάδοχο του έργου κ. Στέφανο Πατεγάκη, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015 στο Δημαρχείο Φλώρινας.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης πράξης με τίτλο «Innovative educational programmes enhancing the environmental resources of the cross-border region Pelagonija/Florina» (Πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα ενίσχυσης των περιβαλλοντικών πόρων της διασυνοριακής περιοχής Πελαγονίας - Φλώρινας), με ακρωνύμιο «ZOO Innovative», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 2.1 του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – ΠΓΔΜ 2007-2013.
Οι εταίροι που συμμετέχουν στο έργο είναι ο Δήμος Φλώρινας και η ΑΝΦΛΩ από την Ελλάδα και ο Δήμος Μοναστηρίου, η Αναπτυξιακή «ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ» και ο Ζωολογικός Κήπος του Μοναστηρίου από τη FYROM.

Σκοπός του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός του χώρου του πρώην ζωολογικού κήπου Φλώρινας, με στόχο την επαναλειτουργία του για την προβολή της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, ενδεικτικά αφορούν:
την κατασκευή λιθόστρωτου,
την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων,
την κατασκευή ξύλινων περιφράξεων,
τη διαμόρφωση του υπάρχοντος κτιρίου της εισόδου, για χώρο γραφείων, κυλικείου, συνεδριακό και controlroom,
τον εκσυγχρονισμό των WC,
την κατασκευή ενός νέου μικρού κτιρίου στην είσοδο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος φύλακα και έκδοσης εισιτηρίων,
την κατασκευή παιδικής χαράς,
την επισκευή και επαναλειτουργία της μίας υδατοδεξαμενής, για τη φιλοξενία υδρόβιων πτηνών,
την τοποθέτηση τοίχου αναρρίχησης,
την επισκευή των υφιστάμενων κλουβιών που θα φιλοξενήσουν οικόσιτα ζώα,
την κατασκευή βοτανικού κήπου, με την παράλληλη κατασκευή καμπύλων διαδρομών για την περιήγηση των επισκεπτών,
την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.
Το αρχικό κόστος του έργου ανερχόταν στο ποσό των 304.482,30€, όπου μετά τη σχετική έκπτωση του ανάδοχου, η τελική αξία του είναι 171.733,19€.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Όλγα Μούσιου- Μυλωνά, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Απιδόπουλος, Άρης Αριστείδου, Άκης Καραγκιοζίδης, Μιχάλης Καρακόλης και Χρήστος Μπαρδάκας, οι Πρόεδροι του Νομικού Προσώπου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Φλώρινας κ.κ. Παναγιώτης Μαβίδης και Νίκος Ευαγγέλου, η Γενική Διευθύντρια της ΑΝΦΛΩ κ. Ζέτα Ρίζου, καθώς και οι τεχνικοί σύμβουλοι και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Για το έργο είπαν:
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.
«Είμαστε εδώ για να υπογράψουμε ένα συμφωνητικό για ένα σημαντικό έργο που πρόκειται να εκτελέσουμε στον Δήμο μας. Είναι ένα έργο για το οποίο παλέψαμε, για να μπορέσουμε να το χρηματοδοτήσουμε. Υπήρξαν πολλά προβλήματα και χρειάστηκε να κάνουμε και πολιτικές παρεμβάσεις, για να πάρουμε τις παρατάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου.
Το έργο αφορά την ανάπλαση του χώρου του πρώην ζωολογικού κήπου,  και υλοποιείται μέσω ΙNTERREQ σε συνεργασία με τη FYROM, η οποία έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες από την πλευρά της και μένει να ολοκληρώσουμε και το δικό μας έργο. Η διαφορά χρόνου εκτέλεσης οφείλεται στο γεγονός, ότι οι διαδικασίες είναι διαφορετικές μεταξύ των δύο χωρών μέχρι την υλοποίηση του έργου. Σε εμάς πρώτα γίνεται η ενέργεια και μετά η χρηματοδότηση της.
Το έργο ξεκίνησε με προϋπολογισμό 304.482,30€ και μετά την έκπτωση το συμφωνητικό που θα υπογράψουμε με τον ανάδοχο, κ. Στέφανο Πατεγάκη του Στέργιου, είναι στα 171.733,19€.
Πρόκειται για έναν ικανότατο εργολήπτη δημοσίων έργων, ο οποίος έχει ήδη κατασκευάσει την πεζοδρόμηση από το 2ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι το Πεταλωτήριο και από τον Αριστοτέλη μέχρι και τα Δικαστήρια και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει την ανάπλαση του χώρου της «Κάτω Μπουάτ».
Το έργο έχει καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2015 και θα δώσει άλλη πνοή στην πόλη μας.
Σημαντικό ρόλο στο έργο αυτό έπαιξε και η Αναπτυξιακή Φλώρινας, διότι όλα αυτά τα έργα υλοποιούνται με τη συνεργασία της, καθώς και η βοήθεια από τους τεχνικούς συμβούλους του Δήμου μας.
Σημαντική επίσης είναι η προσφορά και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η οποία στερείται εργαζομένων, και εκτός των έργων του Δήμου μας, έχουν την επίβλεψη έργων και στην Πρέσπα και γι΄ αυτό δεν μπορούν να επιβλέπουν τα έργα όσο επιβάλλεται και να έχουν την ωρίμανση των μελετών. Για τον λόγο αυτό υπήρξε  η συνεργασία με την Αναπτυξιακή Φλώρινας και η συνδρομή μηχανικών άλλων υπηρεσιών του Δήμου μας».
Η Γενική Διευθύντρια της ΑΝΦΛΩ, κα Ζέτα Ρίζου.
Η συνεργασία ήταν άψογη και παρά τα μεγάλα προβλήματα φτάσαμε στην υπογραφή της σύμβασης. Με τις παρεμβάσεις του κ. Δημάρχου και μόνο συνεχίζεται το έργο. Υπήρχε συνεχής συνεργασία και επαφή με τη Διαχειριστική Αρχή στη Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος Φλώρινας είναι πρωτεργάτης και παρά τις δύσκολες καταστάσεις γίνονται έργα. Θα ακολουθήσουν και άλλες διαδικασίες, όπως το Grandopen του ζωολογικού και ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Καλή δύναμη στον ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου».
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του έργου, κ. Άρης Αριστείδου.
«Είναι ένα έργο που οφείλουμε στους συμπατριώτες μας και το οποίο είχαμε εξαγγείλει από την πρώτη μας θητεία. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς είναι ευρωπαϊκό και γίνεται σε συνεργασία με τη γείτονα χώρα. Όλοι οι Φλωρινιώτες και οι παλαιοί επισκέπτες θυμούνται τον ζωολογικό κήπο και σκοπός μας είναι να το αναβαθμίσουμε με τους νέους κανονισμούς. Θα υπάρξει το κάτω κομμάτι που θα φιλοξενήσει οικόσιτα ζώα και το επάνω κομμάτι που θα γίνει βοτανικός κήπος.
Αυτό όλο σε συνεργασία με ανθρώπους του Δήμου που έχουν εκπαιδευθεί. Αρχικά θα εργαστούν εθελοντικά μαζί και με φοιτητές του ΤΕΙ με τις επιστημονικές τους γνώσεις, για τον βοτανικό κήπο και μαζί με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και τις αναπλάσεις στο χώρο της Άνω Μπουάτ, θα αποτελέσει αστικό πάρκο που θα παραδοθεί στην κοινωνία της Φλώρινας για να μπορούν επισκέπτες και Φλωρινιώτες να έχουν ευχάριστες στιγμές λίγο μακριά από το κέντρο της πόλης. Εμείς ως Δήμος συνεχίζουμε να εντάσσουμε και να υλοποιούμε προγράμματα  που έχουμε υποσχεθεί στους συμπατριώτες μας».
Ο ανάδοχος κ. Στέφανος Πατεγάκης.
«Είναι ένα έργο με καλά υλικά, πέτρες, φωτιστικά και πραγματική ανάπλαση, όπως και τα υπόλοιπα που έχουμε αναλάβει. Παρά τις τελευταίες εξελίξεις θα ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)