ΕΚΘΕΣΗ TENDER WOUNDS ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΖΑΝΗ ΣΤΗ GALLERRY X ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Η γκαλερί X, ο νέος χώρος ανήσυχης τέχνης είναι στην ευχάριστη θέση να συστήσει την zωγραφική της Ελληνίδας εικαστικού Χριστίνας Τζάνη. Η δουλειά της εστιάζει σε οδυνηρές εικόνες που σχετίζονται με τη παιδική κακοποίηση, οδηγώντας μας σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και ομορφιάς πριν έρθουμε αντιμέτωποι μέσω των εκτεθειμένων αισθήσεων μας με μια άβολη και αναπόφευκτη δύναμη.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα με λάδια και μελάνι σε καμβά και σε χαρτί. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί 22 Ιανουαρίου, 6 μ.μ με την παρουσία της καλλιτέχνιδας και της πρέσβειρας της Ελλάδος στην Ιρλανδία κα. Αικατερίνης - Κάτια Γεωργίου. Μια μουσική παράσταση θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του ανοίγματος.
Τα κακοποιημένα παιδιά βιώνουν ένα εφιάλτη. Κάποια από αυτά δεν μπορούν να κοιμηθούν.
Η τέχνη της Χριστίνας εστιάζει το μυαλό μας στη μάστιγα της παιδικής κακοποίησης, χρησιμοποιώντας αισθητικά όμορφα χρώματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του θεατή, ενισχύοντας του την αίσθηση της ενοχής καθώς παρατηρεί τις εικόνες των τραυματισμένων παιδιών. Οι εικόνες επικοινωνούν δυναμικά δίνοντας την αίσθηση της απομόνωσης, του αποκρουστικού και της εγκατάλειψης καθώς τα ατομικά χαρακτηριστικά της μορφής σβήνουν στη σκαμμένη και τραυματισμένη ύπαρξη.
Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα και την ανάγκη για αγάπη και ασφάλεια. Η παιδική κακοποίηση υπήρχε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας σε όλες τις κοινωνίες, απαξιώνοντας με κακομεταχείριση τη παιδική ηλικία. Η φυσική αδυναμία του παιδιού και η απόλυτη εξάρτησή του από ένα ενήλικα, το καθιστά εύκολο θύμα.

Τα παιδιά της Χριστίνας φαίνονται θλιμμένα, καθώς η κακοποίηση ξεπερνώντας την παιδική ηλικία αφήνει τα σημάδια της πάνω στον ενήλικα και πάνω στην κοινωνία στο σύνολό της, απαιτώντας να αναλάβουμε δράση.
Η βία έχει αποτελέσει αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες ανά τους αιώνες. Από τις τοιχογραφίες των σπηλαίων, τη σταύρωση και το πόλεμο, η απεικόνιση της βίας κατάφερε να ενώσει του καλλιτέχνες και τους θεατές με τη δύναμη της έμπνευσης και της επίπληξης. Η Χριστίνα συνεχίζει αυτή τη παράδοση και δημιουργεί ένα διαστρεβλωμένο, ανησυχητικό κόσμο ομορφιάς και ακρωτηριασμού καθώς ταυτόχρονα ένα κόσμο αρμονίας και φρίκης. Η δουλειά της σε μελάνι και λάδι συνδέει τη σημερινή πραγματικότητα με ένα δυσοίωνο, άγνωστο μέλλον αυτών των μικρών τραυματισμένων ψυχών.
Τα έργα βρίσκονται σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη γκρίζα ζώνη ανάμεσα στην ομορφιά και την ασχήμια. Αντιπροσωπεύουν την ομορφιά που λάμπει δια μέσου του τρόμου αλλά και την αδούλωτη φρίκη που χρωματίζει αμετάκλητα την πιο αγνή ομορφιά. Μερικές φορές, το αποτρόπαιο μας κινεί προς τη συμπόνοια και μας μαγεύει μέσα από την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων που μας προκαλεί. Μπορούμε να βρούμε πραγματική ευχαρίστηση σε έναν ενδεχόμενο τέτοιο πόνο;


Βιογραφικό
Η Χριστίνα Τζάνη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως "Fresh '15: Happy Accidents", "Biennial Castra 2015", "Fid Prize 7" and "7η Μπιενάλε των φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας ". Άσχολείται κυρίως με τη ζωγραφική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)