ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. Δ. ΦΛΏΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Θέμα: Συνεχίζεται η εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους οι οποίοι δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα προϊόντα, παρά την ψήφιση του ν. 4587/2018 (υποχρεωτική πληρωμή εντός 60 ημερών), κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Δ. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης.



Κύριε Υπουργέ,

Παρά την ψήφιση του ν. 4587/2018 (που τροποποίησε διατάξεις του ν. 4492/2017), οι έμποροι εξακολουθούν να μην πληρώνουν εγκαίρως και εντός 60 ημερών σύμφωνα με το νόμο, τους αγρότες των οποίων αγοράζουν τα προϊόντα. Οι παραγωγοί από τη μεριά τους, έχοντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της υψηλής φορολογίας, υπομένουν αυτή την κατάσταση χωρίς να προχωρούν σε καταγγελίες. Υπάρχουν περιστατικά όπου πωλήθηκαν προϊόντα τον Αύγουστο του 2019, ο παραγωγός έλαβε πληρωμή από τον έμπορό μέσω επιταγής μετά από 7 μήνες η οποία είναι πληρωτέα στα τέλη του 2020.

Για την τήρηση των διατάξεων του νόμου, η αρμόδια αρχή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ, διενεργεί διασταυρωτικούς ελέγχους (με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ και των τραπεζών). Για να συνεχίζεται όμως αυτή η κατάσταση είτε οι έλεγχοι δε γίνονται είτε δεν φέρουν αποτελέσματα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν το 2019 και το 2020 για την εφαρμογή του μέτρου και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν;
Ποια μέτρα θα πάρει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αρθεί η εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους (εντατικοποίηση των ελέγχων, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών κλπ.);

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ