Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΉΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΏΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΉΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ

Η δημοσίευση της λίστας με τις 1.728 επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν να λάβουν οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «Ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Δυτική Μακεδονία» πυροδότησε νέο κύκλο αντιδράσεων. Είχε ξεσηκωθεί και κατά την προκήρυξη του προγράμματος ο εμπορικός κόσμος της Περιφέρειας, ο οποίος από τότε υπογράμμιζε πως τα κριτήρια ΔΕΝ είναι δίκαια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με 10 εκ. € και μετά από πιέσεις το διαθέσιμο ποσό ανήλθε στα 40 εκ. €. Μετά τη δημοσίευση της λίστας, προκύπτει πως μένουν εκτός επιδότησης 3.000 επιχειρήσεις. Ακυρώθηκε δια του αποτελέσματος μία πολύ χρήσιμη δράση, που θα έδινε μιαν ανάσα στην τοπική οικονομία.

Επιχειρήσεις μικρομεσαίες (εστίαση, λιανεμπόριο κλπ) μένουν τελικά εκτός προγράμματος, ως «μη επιλέξιμες», αφού δεν πληρούν τα κριτήρια. Η κουβέντα για την ανικανότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να διαχειριστεί μία τόσο κρίσιμη διαδικασία για τη διάσωση των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία και δίνουν μάχη να σταθούν όρθιες μετά από δύο σκληρά λοκντάουν, έχει εξαντληθεί.

Αυτήν τη στιγμή απαιτείται στοιχειώδης αντίληψη και τόλμη να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη βίαιη απολιγνητοποίηση το 2023 (το Αμύνταιο τελεί ΗΔΗ υπό συνθήκες απολιγνητοποίησης) είναι ζητούμενο η στήριξη της κοινωνίας και της πολύπαθης οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι …επιστρεπτέα υποχρέωση η στήριξη, για να μιλάμε με τους όρους του Προγράμματος Ενίσχυσης.

Άμεση προκήρυξη νέου προγράμματος ενίσχυσης (ΧΘΕΣ) με αύξηση του προϋπολογισμού και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης προς χρηματοδότηση, για το σύνολο των επιχειρήσεων της Δυτ. Μακεδονίας που επλήγησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.