Ερώτηση και ΑΚΕ της Π. Πέρκα για τις αρνήσεις έγκρισης φωτοβολταϊκών για ένταξη στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ


Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με τις αρνήσεις ένταξης φωτοβολταϊκών στη Δυτ. Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Φλώρινα, κατέθεσε η  Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα μαζί με 23 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Στην ερώτηση στηλιτεύεται το γεγονός ότι αποτελεί τρομερή αδικία και παραδοξότητα η άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ στην ένταξη νέων μικρών φωτοβολταϊκών έργων από τοπικούς μικροεπενδυτές, αγρότες και κατοικίες -που μάλιστα είναι ήδη δικαιούχοι του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Η κ. Πέρκα και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να απαντήσει στο τι προτίθεται να κάνει για την αναβάθμιση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να ενταχθούν άμεσα τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών και κατοικιών της ΠΕ Φλώρινας, αν υπάρχουν ΄δεσμεύσεις’ συνδέσεων από μεγαλοεπενδυτές που αδικούν την τοπική ηλεκτροπαραγωγή και αν το Υπουργείο προτίθεται να δώσει έγκριση για σύνδεση κατά προτεραιότητα σε έργα φωτοβολταϊκών στέγης, αγροτικά, τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων ενόψει της βίαιης και εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης.



Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης:



ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε.



Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας





ΘΕΜΑ: «Αρνήσεις έγκρισης μικρών φωτοβολταϊκών έργων στη Δυτική Μακεδονία εν μέσω απολιγνιτοποίησης και εξοικονομώ-αυτονομώ»



κ. Υπουργέ,



Όπως ήδη γνωρίζετε υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες και νοικοκυριά της Φλώρινας, αλλά και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας στο να επενδύσουν, να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και να συνεισφέρουν έμπρακτα στην πράσινη μετάβαση της περιοχής που κατοικούν.

Άλλωστε, όπως επανειλημμένως σας έχουμε επισημάνει αλλά και η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει, η πράσινη μετάβαση για να είναι δίκαιη ώστε ‘’να μη μείνει κανένας πίσω’’ απαιτεί τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και υλοποίησης των ενεργειών. Για δε την υλοποίηση έργων ΑΠΕ οι επενδύσεις μικρής κλίμακας και οι ενεργειακές κοινότητες είναι εκείνες που διαμοιράζουν και διαχέουν τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Το τελευταίο διάστημα όμως, δεχόμαστε συνεχείς οχλήσεις από τους προαναφερόμενους επενδυτές, αγρότες και οικογενειάρχες και γινόμαστε μάρτυρες συνεχών απορρίψεων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ για όλα τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα που κατατίθενται στην περιοχή. Μάλιστα, οι αρνητικές απαντήσεις που λαμβάνουν οι υποψήφιοι -ενώ είναι σημειωτέο ότι έχουν δεσμεύσει περί τα 1000€ για την εξέταση του φακέλου τους (για 5 έτη)- αναφέρουν ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στο δίκτυο καθότι χρήζει αναβάθμισης για να δεχτεί νέα φωτοβολταϊκά έργα.

Ιδιαίτερα ακατανόητο έως προκλητικό είναι το γεγονός ότι νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ και έχουν προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, δε μπορούν να συνδέσουν στο δίκτυο τα Φ/Β στέγης τους!

Παρόλα αυτά φαίνεται πως υπάρχει δεσμευμένος «χώρος» στο δίκτυο για την ένταξη έργων τεραστίων διαστάσεων από funds και μεγαλοεπενδυτές. Είναι γνωστό σε όλη την τοπική κοινωνία και υπάρχουν πλείστες αναφορές για μεγάλες εταιρίες που έχουν ‘καπαρώσει’ το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα εκπρόσωποί τους όλο το τελευταίο διάστημα αναζητούν γη (επί το πλείστον παραγωγική) και υπόσχονται ένταξη σε τεράστιες επενδύσεις, διότι έχουν ήδη εξασφαλισμένη τη σύνδεση με το δίκτυο.

Επειδή η αδικία που υφίσταται η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, λόγω της εμπροσθοβαρούς και δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίησης γίνεται ολοένα και εντονότερη,

Επειδή οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Πρωθυπουργού της χώρας περί πράσινης μετάβασης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, περί ενίσχυσης των αγροτών και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία δεν φαίνεται να υλοποιούνται,

Επειδή πολλοί αγρότες επιθυμούν να ενισχύσουν τις παραγωγές τους και να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική τους διαδικασία με μικρές φωτοβολταϊκές επενδύσεις (ψυγεία κλπ.),

Επειδή πολλές κατοικίες έχουν ενταχθεί στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ και επιθυμούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά με φωτοβολταϊκά στέγης αλλά δέχονται αρνητικές απαντήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ, πράγμα που αποτελεί τρομερή παραδοξότητα,

Επειδή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία και τη Φλώρινα δαπανούν κεφάλαια, κόπο και παράγουν θέσεις εργασίας, αλλά στον αντίποδα φαίνεται πως δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής σας,

Επειδή οι μικρές τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας αγωνιούν για την ένταξή τους ώστε να καταστούν το όχημα για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής.



Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:



1. Τι προτίθεται να κάνει για την αναβάθμιση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να ενταχθούν άμεσα τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών και κατοικιών της ΠΕ Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας;

2. Υπάρχουν «δεσμεύσεις» συνδέσεων από μεγαλοεπενδυτές που αδικούν την τοπική ηλεκτροπαραγωγή; Παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε τα έγγραφα που καταδεικνύουν τις διαθεσιμότητες και τις κατειλημμένες θέσεις του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην ΠΕ Φλώρινας.

3. Προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει την περιοχή και να δώσει έγκριση για σύνδεση κατά προτεραιότητα σε έργα φωτοβολταϊκών στέγης, ιδιοπαραγωγής, έργων αλλαγής-εκσυγχρονισμού του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου και των τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων ενόψει της βίαιης, εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης;



Οι ερωτώντες Βουλευτές



Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)



Φάμελλος Σωκράτης



Αβραμάκης Ελευθέριος



Βαρδάκης Σωκράτης



Βέττα Καλλιόπη



Γιαννούλης Χρήστος



Γκιόλας Ιωάννης



Δραγασάκης Ιωάννης



Δρίτσας Θεόδωρος



Καφαντάρη Χαρά



Κουρουμπλής Παναγιώτης



Μάλαμα Κυριακή



Μπαλάφας Ιωάννης



Μπάρκας Κωνσταντίνος



Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα



Πούλου Παναγιού (Γιώτα)



Ραγκούσης Ιωάννης



Σαρακιώτης Ιωάννης



Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)



Σπίρτζης Χρήστος



Τελιγιορίδου Ολυμπία



Τσίπρας Γεώργιος



Φίλης Νικόλαος



Φωτίου Θεανώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)