Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΣΟΝΗΣΙΟΥ- ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ SALONIQUE A MONASTIR

Πολιτιστικές δράσεις σε εννέα πόλεις-σταθμούς της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηριού , μεταξύ των οποίων και η Φλώρινα, θα διοργανωθούν στις 26 Ιουνίου στο πλαίσιο της δράσης Salonique a Monastir (219 χιλιόμετρα αφήγησης), που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΣΕ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής και την ανακήρυξη του 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου». Εκδηλώσεις θα διοργανωθούν στις 21:30 στο Μεσονήσι Φλώρινας και το Αμύνταιο.

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεσονησίου Φλώρινας θα παρουσιαστεί η σύνθετη εγκατάσταση: «Ποιος τρενάρει;» 
Σύλληψη-εκτέλεση: εικαστική πλατφόρμα «Μακρύ Όχημα»
Εικαστική αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης
Επιστημονική επιμέλεια: Σούλη Βοσκοπούλου

Συμμετέχουν με ζωγραφική, βίντεο, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, ηχοτοπία, postcardart, κατασκευές, ποίηση και μαρτυρίες: Βασίλης Αλεξάνδρου, Κατερίνα Αναστασάκου, Σοφία Αντωνακάκη, Ελένη Γάτσιου, Χριστίνα Γκόλνα, Χρυσηίς Δανιηλίδου, Γιώργος Δελιόπουλος, Γλύκα Διονυσοπούλου, Νερατζιά Ζωγράφου, Μαρί Θεοφίλου, Σέβη Ιντζέ, Σπυριδούλα Καβαλιεράτου, Αλέξανδρος Καπετάνου, Δημήτρης Καπετάνου, ΖαχάρωΚαρακωνσταντή, Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Σοφία Λεωνίδου, Βασίλης Μουμουλίδης, Γιώργος Πανταζής, Νικολίνα Προσελέντη, Αθηνά Ράλλη, Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου, Αλεξάνδρα Σαμπάλη, Βασιλική Σαμουηλίδου, Γ ιώργος Σλαβάκης, ΑνδριανήΤζίμα, Λάμπρος Τσιαμπάσης, Αρσινόη Τσορμπάρη, Κερασιά Τουλιάτου, BubaMeskovaSolak, KristijanVelianov, μαθητές του 1ου και 5ου δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας και το περιοδικό ποίησης «Καρυοθραύστις».

«Ο τερματικός σταθμός του Μεσσονησίου Φλώρινας στέκει παγωμένος να περιμένει ένα τραίνο ακόμη… Μισοφώτιστος. Άλλοι έφευγαν από τον σταθμό, με μάτια βρεγμένες κάλτσες, και άλλοι, με τσέπες σιδερένιες, απρόσμενα μόνοι. Στα βαγόνια του συρμού τα παράθυρα θόλωναν την θέα με τις περισσευούμενες ανάσες. Αναπνοές επίλεκτων, νεόνυμφων, αλλά και αυτοεξόριστων, μεταβιβαζόμενων επιβατών, που δεν ήθελαν να εκπνέουν τον χρόνο που απομένει, που εισχωρεί και χάνεται στις ούγιες, του τοπίου. Τελειωμό δεν έχει η ράγα… Πάνω της λιγοψυχούν και τα τραίνα»

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αμυνταίου θα παρουσιαστεί η εικαστική εγκατάσταση: «Τα τραίνα να θυμάσαι»

Σύλληψη-εκτέλεση: Γλύκα Διονυσοπούλου

με τη συνδρομή της ποιητικής ομάδας του περιοδικού «Καρυοθραύστις» και του φωτογράφου Αλέξανδρου Βρεττάκου.

Πρωτότυπη μουσική: Παναγιώτη Δημόπουλου

Συμμετέχουν οι ποιητές: Κούλα Αδαλόγλου, Ιωάννα Αθανασιάδου, Άννα Αφεντουλίδου, Φωτεινή Βασιλοπούλου, Χρύσα Βλάχου, Χρήστος- ΑρμάντοΓκέζος, Αναστασία Γκίτση, Πέτρος Γκολίτσης, Γιώργος Δελιόπουλος, Διώνη Δημητριάδου, Ιωάννα Ευθυμιάδου, Γιάννης Ζαραμπούκας, ΞανθίπηΖαχοπούλου, Γιώργος X. Θεοχάρης, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Τασούλα Καραγεωργίου, Χριστίνα Καραντώνη, Δώρα Κασκάλη, Γεωργία Κολοβελώνη, Δημήτρης Κονιδάρης, ΈλσαΚορνέτη, Σπύρος Λαζαρίδης, Κώστας Λινός, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Γεωργία Μακρογιώργου, Πρόδρομος X. Μάρκογλου, Νεκταρία Μενδρινού, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Τόλης Νικηφόρου, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου, Κώστας Θ. Ριζάκης, Ευάγγελος Ρούσος, Σωτήρης Σαράκης, Ελένη Σιγαλού, Ολυμπία Σταύρου, Δημήτρης Τρωαδίτης.

«Εικόνα και λόγος κινητοποιούν την αναστοχαστική και ανακλητική ματιά πάνω στα χιλιόμετρα μνήμης που κουβαλούν οι επιβάτες των τρένων. Εντυπώσεις και αισθήσεις ταξιδιών αποτυπώνονται σε μια εικαστική εγκατάσταση, όπου συμπλέκονται νήματα, βαλίτσες, ζωγραφισμένα πορτρέτα, βιντεοπροβολές και απαγγελίες ποιημάτων, όλα με κοινό σημείο αναφοράς τα τραίνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.