ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ: ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΗΣ

Στα προβλήματα που δημιουργούνται στις εργολαβίες των Ορυχείων και ΑΗΣ της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρεται με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του "το δουλεμπόριο που επικρατεί στις εργολαβίες των Ορυχείων και των ΑΗΣ της περιοχής αναδεικνύεται ακόμα μια φορά από τις καθυστερήσεις πληρωμών των δεδουλευμένων των εργαζομένων που πλέον έχουν γίνει καθεστώς.
Οι πλειοψηφία των εργαζόμενων έχουν καθυστέρηση στα δεδουλευμένα πάνω από ένα μήνα, ενώ πολλές φορές η εργοδοσία πληρώνει έναντι. Επικαλούνται έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ Α.Ε (π.χ μόνο για χωματουργικές εργασίες η ΔΕΗ οφείλει 11εκ.ευρώ) παρά το ξεζούμισμα των εργατικών –λαϊκών νοικοκυριών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι εργολάβοι αξιοποιούν αυτήν την κατάσταση μιας και όποια καθυστέρηση στις πληρωμές τους, τη μεταφέρουν στις πλάτες των εργαζόμενων για να μην αγγίξουν τα κέρδη τους. Έτσι για τα κέρδη της ΔΕΗ και των εργολάβων οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδης ανάγκες τους.  Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, με μισθούς πείνας , με έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας δεν πρέπει να περιμένουν ούτε λεπτό την πληρωμή τους και είναι ευθύνη της ΔΕΗ και των εργολάβων να καταβάλουν άμεσα τους μισθούς.Μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων είναι ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. Μόνο οργανωμένα, αποφασίστηκα και μαχητικά μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα με την εργολαβία του Σαββίδη στο Κύριο Πεδίο και στο Ορ.Καρδιάς όπου οι εργαζόμενοι απλήρωτοι για 3 μήνες πήραν απόφαση να απεργήσουν. Μόνο με την πρόθεση τους αυτή η ΔΕΗ άμεσα βρήκε τα χρήματα για να καταβληθεί ένας μισθός αποδεικνύοντας τη δύναμη που διαθέτουν οι εργαζόμενοι. Αυτό που τους πονάει είναι το σταμάτημα της παραγωγής που τους στερεί κέρδη. Αυτή είναι και η δύναμη των εργαζομένων. «Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά». Σημειώνει ακόμα πως ο αγώνας συνεχίζεται υπογραμμίζοντας πως "δεν πρέπει να αρκεστούμε στα αυτονόητα. Είναι αναγκαιότητα να σπάσουμε την τρομοκρατία, τον φόβο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενότητα, την οργάνωση και τoν αγώνα. Η κατάσταση χειροτερεύει. Οι εργολάβοι λόγω του ανταγωνισμού χτυπάνε τις εργολαβίες ακόμα πιο χαμηλά μεταφέροντας το χάσιμο στους εργαζόμενους.
Συνεχίζουμε διεκδικώντας:
- Άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων. Καμία καθυστέρηση από εδώ και πέρα στην καταβολή τους.
- Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Στην συλλογική σύμβαση της ΓΕΝΟΠ που θα υπογραφεί να συμπεριληφθεί των σύνολο των εργαζομένων (μόνιμοι, οκταμηνίτες, εργολαβικοί). Κανένας σε χώρο της ΔΕΗ Α.Ε να μην εργάζεται κάτω από το 10ο μισθολογικό κλιμάκιο.
- Κάθε εργαζόμενος στις εργολαβίες να εργάζεται με βάση την ειδικότητα του. Υπάρχουν τεχνίτες που προσλαμβάνονται ως εργάτες για να εξασφαλιστούν τα κέρδη της ΔΕΗ και των εργολάβων. Να καταβάλλεται το ένσημο για ΒΑΕ και στους εργολαβικούς εργαζόμενους.
- Άμεση λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για το σύνολο του προσωπικού.
- Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των εργαζόμενων στις εργολαβίες με ευθύνη της εργοδοσίας.
- Κατάργηση του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό – όχι εμπόρευμα".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)