ΜΕ 13 ΕΥΡΩ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΥΓΙΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ

Θέμα: Πρόγραμμα κατά της Λύσσας-Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των  εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων.
Σχετικό: Το με αρ.πρωτ.16/1973/12.01.2015 έγγραφο της Δ/νσης Υγείας των ζώων  του Υπ.Α.Α.Τ.
   Σύμφωνα με το ως άνω σχετικό, με σκοπό την αύξηση του αριθμού των δειγμάτων για την ενεργητική επιτήρηση της λύσσας, επιτρέπεται η θανάτωση ΥΓΙΩΝ αλεπούδων από κυνηγούς, οι οποίοι θα αμείβονται με 13€ για κάθε ζώο που θα προσκομίζουν.  
Σημαντικά σημεία για την εφαρμογή του προγράμματος είναι τα ακόλουθα: Οι κυνηγοί μπορούν να θανατώνουν ΥΓΙΗ ζώα, ΕΝΑ μήνα μετά την ολοκλήρωση των ρίψεων των εμβολιακών δολωμάτων. Για την Π.Ε. Καστοριάς, οι ρίψεις ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου 2015. Καθημερινά ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τις περιοχές ρίψης των εμβολίων. Επίσης, θα γίνει ενημέρωση μόλις ολοκληρωθούν οι ρίψεις και θα οριστούν οι ημερομηνίες έναρξης προσκόμισης δειγμάτων.                                                                                                          

Εικ. 1 Εμβόλιο για αλεπούδες

Ο αριθμός των δειγμάτων ορίζεται σε ΔΥΟ αλεπούδες ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στον επισυναπτόμενο χάρτη έχουν οριστεί οι περιοχές των 100km2. Πριν από κάθε έξοδο κυνηγών προς αναζήτηση αλεπούδων, θα πρέπει να ενημερώνονται από τους κυνηγετικούς συλλόγους ή τις Ομοσπονδίες τους, οι οποίοι θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση από το Τμήμα Κτηνιατρικής για τον συλλεγόμενο αριθμό δειγμάτων και τις περιοχές από όπου έχουν ήδη συλλεχθεί, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο των 2 ζώων ανά100τ.χμ.

 Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
































Εικ. 2. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΥΓΙΕΙΣ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΕΩΣ 2 ΖΩΩΝ / 100km2
(2 ζώα από κάθε τετράγωνο του χάρτη)


Το θανατωμένο ζώο που συλλέγεται από κυνηγούς, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ συνοδεύεται μέχρι και την παραλαβή του από τον υπεύθυνο κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής, από πλήρως συμπληρωμένο από τον κυνηγό «Έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας» (συνημμένα αποστέλλεται). Το εν λόγω έντυπο θα φυλάσσεται στο αρχείο του Τμήματος Κτηνιατρικής και θα αποτελεί τεκμηρίωση της προσκόμισης αλεπούδων για την συλλογή των απαραίτητων δειγμάτων. Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των οικονομικών ενισχύσεων για το 2015 που θα συνταχθεί προσεχώς, κατόπιν αιτήσεώς τους στο Τμήμα Κτηνιατρικής, θα ακολουθείται η διαδικασία για την πληρωμή των 13€ για κάθε ζώο που θα έχουν προσκομίσει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης, γίνεται αιμοληψία από το θανατωμένο ζώο από τον υπεύθυνο κτηνίατρο και κατόπιν αποκοπή της κεφαλής και αποστολή τόσο του αιμοδείγματος όσο και του κεφαλιού στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα. Για να είναι δυνατή η λήψη αίματος, το θανατωμένο ζώο πρέπει να προσκομίζεται στο Τμήμα Κτηνιατρικής αμέσως μετά την θανάτωσή του και αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο κτηνίατρο. Κάθε εβδομάδα θα γνωστοποιείται στους κυνηγετικούς συλλόγους το όνομα του εφημερεύοντος κτηνιάτρου.

α.α.Ονοματεπώνυμο κτηνιάτρουΔιεύθυνση προσκόμισης θανατωμένων ζώωνΤηλέφωνο επικοινωνίας1Γκόγκης ΧρήστοςΤμήμα Κτηνιατρικής, 6ο χλμ Καστοριάς-Μεσοποταμίας69447245392Δημοπούλου ΣμαράγδαΤμήμα Κτηνιατρικής, 6ο χλμ Καστοριάς-Μεσοποταμίας6946781792        
Εικ.3  Στοιχεία  επικοινωνίας υπευθύνων κτηνιάτρων.


Τέλος, πριν από τις εξόδους τους, όσοι κυνηγοί σκοπεύουν να προβούν σε θανάτωση αλεπούδων, θα πρέπει να προσέρχονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής για να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά συσκευασίας των ζώων που θανατώνουν (γάντια, μάσκες, σακούλες κ.λπ.) και να λαμβάνουν σχετική ενημέρωση για τον τρόπο συλλογής των ζώων.

    Υπενθυμίζεται ότι τα εμβολιακά δολώματα δεν τα αγγίζουμε με γυμνά χέρια. Εάν χρειαστεί να μετακινηθεί ένα δόλωμα, χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσης ή σακούλα.

    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση. Θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τις ρίψεις των εμβολίων, τις ημερομηνίες έναρξης συλλογής δειγμάτων από υγιή ζώα, καθώς και για τον αριθμό των ζώων ανά 100 τ.χμ.


                                                                          Ο Αν. Προϊστάμενος του Τμήματος


                                                                                     Αντωνιάδης Ιορδάνης



Πίνακας Διανομής

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη για ενημέρωση ενδιαφερομένων μέσω της ιστοσελίδας της Π.Ε. Καστοριάς
Διεύθυνση Δασών Καστοριάς
1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Καστοριάς
Κυνηγετικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού
Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης


Με ηλεκτρονική αλληλογραφία


ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΟ/ΔΕΙΓΜΑΕίδος ζώου
Φύλο του ζώου
Αρσενικό  (    
Θηλυκό     (Κατάσταση που βρέθηκε το ζώο
Τόπος που θανατώθηκε

Ημερομηνία θανάτωσης
Ονοματεπώνυμο ατόμου που θανάτωσε το ζώο
Διεύθυνση & τηλέφωνο επικοινωνίας του ατόμου που θανάτωσε το ζώο
Είδος δείγματοςΟλόκληρο το ζώο  (Ημερομηνία συλλογής του δείγματος

Κωδικός δείγματοςΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Τοποθεσία συλλογής δείγματος/Γεωγραφικές συντεταγμένες σημείου συλλογής
Μέσο μεταφοράς
Βοήθησαν άλλα άτομα στην περισυλλογή του δείγματος; (εάν ναι, αναγράψτε τα στοιχεία των ατόμων)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)