Η ΑΠΟΧΗ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ !!!

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική. Φαινόμενο της είναι η αποχή των πολιτών από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα καθώς και η εκλογή στα κοινά, ανθρώπων που είναι γνωστοί για τις καλλιτεχνικές, αθλητικές, τηλεοπτικές τους ενασχολήσεις καθώς και για τις ακραίες (όχι πολιτικές) απόψεις τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας πήρε την πρώτη θέση πανελλαδικά στην αποχή με το ποσοστό αποχής να φτάνει στο 61,73 % η οποία αποχή αντιπροσωπεύει στο μεγαλύτερο μέρος της, τους νέους ανθρώπους . Αυτό που ακουγόταν ιδιαιτέρα έντονα την περασμένη προεκλογική περίοδο από τους νέους ανθρώπους, ήταν η έντονη απαξίωση όλης της πολιτικής σκηνής: «Κανένα κόμμα δεν με εκφράζει», «Όλοι είναι ίδιοι» και πολλές παρόμοιες απόψεις. Αυτό είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, μα περισσότερο τους πολιτικούς και όσους ασχολούμαστε γενικά με την πολιτική. Η νεολαία είναι αυτή που έχει την δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας ωστόσο έχει αποστασιοποιηθεί απ’ όλα αυτά. Τι οδήγησε τους νέους να υιοθετήσουν μια τέτοια στάση; Μερικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό είναι οι εξής:

• Το κλίμα της εποχής στο οποίο κυριαρχούν η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η ανηθικότητα, η υποκρισία των πολιτικών και η ασυνέπεια των ενηλίκων.

• Οι ρυθμοί των σύγχρονων υπερκαταναλωτικών κοινωνιών που είναι τόσο γρήγοροι και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να σκεφτεί κάτι άλλο πέρα από τα προσωπικά του προβλήματα.

• Η αδιαφορία της πολιτικής για τους νέους . Οι πολιτικοί είτε έχουν ξεχάσει τους λόγους εκλογής τους είτε έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ώστε δεν αντιλαμβάνονται ότι η νεολαία χρειάζεται μέριμνα για να καταφέρει να εξελιχθεί.

• Η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί στις κοινωνίες. Δεν υπάρχει ξεκάθαρος ιδεολογικός προσανατολισμός των περισσότερων κομμάτων καθώς πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν το θέμα της επιβίωσης και αναζητούν καινούργιους ψηφοφόρους.

• Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην οικονομία και την παιδεία είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τους νέους και στα οποία οι πολιτικοί δείχνουν να μην μπορούν να προβάλουν πειστικές απαντήσεις.

• Παράλληλα, οι νέοι κατηγορούν την πολιτική «ελίτ» για αναξιοκρατία, διαφθορά και τονίζουν τις κούφιες υποσχέσεις που έχουν δώσει οι πολιτικοί ηγέτες κατά καιρούς.

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των νέων κατά την διαδικασία λήψεως αποφάσεων, έχουν αποξενώσει τους νέους από την πολιτική και γενικότερα από τους θεσμούς του κράτους. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, είναι φυσικό επακόλουθο, θα μπορούσε να πει κανείς, να επιλέγουν οι νέοι την αποχή, την αδιαφορία και να νιώθουν ότι τίποτα δεν αλλάζει.
Επειδή όμως αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Πρώτα απ’ όλα για να είναι ενεργή η παρουσία των νέων στην πολιτική ζωή, θα πρέπει ν’ αντιληφθούν την ύπαρξη ηθικής και αξιών. Θα πρέπει να βιώσουν ένα κράτος δικαίου, το οποίο θα τους προσφέρει ασφάλεια και θα τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία. Θα πρέπει να αισθανθούν πως οι ίδιοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και δεν περιορίζονται στην άκριτη εφαρμογή τους.
Η κοινωνία, η οικονομία αλλά και ολόκληρη η χώρα συνολικά μετά την περιπέτεια των τελευταίων χρόνων, έχει ανάγκη να βγει από αυτό το κλίμα της πολιτικής απαξίωσης, και ειδικά από την μεριά των νέων ανθρώπων, για να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις και τα μεγάλα προβλήματα που έχει ακόμα μπροστά της. Οι πολιτικοί στο σύνολο μας έχουμε ευθύνη και υποχρέωση ν’ αποδείξουμε ότι δεν έχει χαθεί η λογική σε αυτόν τον τόπο, ότι το κοινό συμφέρον του τόπου προηγείται των ατομικών ή κομματικών επιδιώξεων.
Για την αντιστροφή του κλίματος αυτού αλλά και για να επανακτήσουν οι νέοι την εμπιστοσύνη ή καλύτερα το ενδιαφέρον τους για την πολιτική, είναι σημαντικό να προωθηθούν νέοι άνθρωποι στην πολιτική σκηνή του τόπου. Να συμμετάσχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι και να μπολιάσουν την πολιτική ζωή με νέες ιδέες και ένα όραμα για μια καλύτερη διαχείριση και λειτουργία τους κράτους, των θεσμών και πιο αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης των νέων, του τρόπου σκέψης και των προβληματισμών τους. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, και ειδικά τους νέους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική σκηνή του τόπου μας. Ο τόπος μας χρειάζεται την συμμετοχή όλων μας σε μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να δώσουμε μία άλλη πορεία, μια πορεία ανάπτυξης και δημιουργικότητας. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρέωση όλων μας. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι αυτό, και πολύ περισσότερο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που κρύβουμε ο καθένας μας ξεχωριστά. Την δύναμη της ψήφου, με την οποία μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών και να δώσουμε την δύναμη σε νέους ανθρώπους με όραμα, νέες και προοδευτικές ιδέες αλλά και πάνω απ’ όλα με θέληση και πάθος για σκληρή δουλειά και κοινωνική προσφορά.
Με εκτίμηση,

Ευαγγέλου Ηλίας – Υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Γραφείο: Μελίτη - έναντι Δημοτικού Σχολείου
Tηλ. Γραφείου: 23853 - 00857
Κιν.: 6936556069, 6983296656
e-mail: eyaggelouhlias@yahoo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)