ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία, είναι μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας, όπως υιοθετήθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία. Στη χώρα μας ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί, οι Άνθρωποι με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες Ανθρώπων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, οι Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις.Οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους βιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Η εφαρμογή των πιο νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών βαρβαρότητας τα τελευταία χρόνια, κατέλυσαν πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπέδωσαν τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος, οδήγησαν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην ανεργία στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόλυτη φτωχοποίηση, στην κοινωνική και βιολογική τους εξόντωση.Στο διάστημα των 10 μηνών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε τα πρώτα δείγματα γραφής και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής καταφέραμε να σταματήσαμε τις ήδη προαποφασισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση περικοπές μισθών και συντάξεων, αναστέλλοντας στην πράξη την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ψηφήσαμε το νόμο για την ανακούφιση των Α.με.Α και την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) πήραμε τα πρώτα επείγοντα μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των ανθρώπων με αναπηρία, των οικογενειών τουςκαι στέκεται απέναντι από την υποκρισία και το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων βολεμένων ηγεσιών που επί χρόνια χειραγωγούν το αναπηρικό κίνημα. Ας μην χύνουν τα κροκοδείλια δάκρυα τους ότι δήθεν αγωνίζονται για τα συμφέροντα των αναπήρων αφού σε κομβικά γεγονότα για το λαό μας όπως το δημοψήφισμα υιοθετώντας τα επιχειρήματα των Εταίρων δανειστών που αξιώνουν την πλήρη υποταγή της χώρας στις παράλογες απαιτήσεις τους, συντάθηκαν και ταυτίστηκαν υπέρ του ΝΑΙ παρά την αντιμνημονιακή ρητορική τους με τις πιο συστημικές δυνάμεις του εσωτερικού και του εξωτερικού της χώρας.Ένας από τους βασικούς δείκτες του πολιτισμού κάθε χώρας που θέλει να λέγεται αλλά και να είναι πολιτισμένη και δημοκρατική, είναι η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία.Η υποβάθμιση των κορυφαίων θεμελιωδών δικαιωμάτων των αναπήρων με άλλοθι την οικονομική κρίση ενισχύει την λογική του κράτους «φιλανθρωπίας» σε αντίθεση με τη λογική του κράτους Δικαίου, της Ισότητας και του Σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία. Οι πανανθρώπινες αξίες, η αλληλοαποδοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν την πρώτη υλη για έναν δίκαιο κόσμο.Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάρα τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το στενό οικονομικό πλαίσιο του νέου μνημονίου θα κάνει τα πάντα με όλες του τις δυνάμεις ώστε:
Να διασφαλιστούν οι συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις γήρατος για λόγους αναπηρίας βάσει του ν. 612/77 και οι συντάξεις γονέων - αδελφών - συζύγων - κηδεμόνων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές.
Να διατηρηθούν και να θωρακιστούν τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, των γνωστών επιδομάτων (διατροφικό, εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.), χωρίς καμία σύνδεση των επιδομάτων με οποιαδήποτε εισοδηματικά κριτήρια.
Να Χορηγείται το ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους που είναι άνθρωποι με αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου.
Να προστατευτεί το σύστημα χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χορήγησης θεραπευτικών μέσων/μεθόδων, ορθοπεδικών μέσων - τεχνητών μελών -τεχνικών μέσων υγείας για κωφούς και τυφλούς, σε κάθε άνθρωπο με αναπηρία και χρόνια πάθηση - ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος,
Να νομοθετηθεί η άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους χωρίς οικονομικά κριτήρια.
Να αναμορφωθεί και τροποποιηθεί ο ν.2643/98 για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.
Να διατηρηθεί κάθε ευνοϊκής φορολογικής ρύθμισης για τους αναπήρους και χρόνια πάσχοντες και να διευρυνθούν οι κατηγορίες των δικαιούχων.
Να θεσμοθετηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την Ειδική Εκπαίδευση.
Να προστατευτεί και να διευρυνθεί το Προνοιακό σύστημα της χώρας, με την αναγκαία στελέχωση τους, την χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης ,την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Πρόνοια, τον άμεσο σχεδιασμό αποϊδρυματοποίησης και ανεξάρτητης διαβίωσης στην κοινότητα.
Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τις γυναίκες με αναπηρία, τις μητέρες παιδιών με αναπηρία και τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία και βαριές χρόνιες παθήσεις.
Να διασφαλιστεί η εργασιακή ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους στην ειδική εκπαίδευση και τις προνοιακές δομές, με καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Να αξιολογηθεί η λειτουργία των ΚΕΠΑ με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενική απόδοση των ποσοστών αναπηρίας.
Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του τομέα της ψυχικής υγείας και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και να διασφαλιστεί η λειτουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που να καλύπτει όλες τις επικοινωνιακές ανάγκες των Κωφών-Βαρήκοων.
Να προωθηθεί η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία στις υποδομές και στις υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο, με πλήρη συμμόρφωση των ιστοσελίδων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου με τις «Οδηγίες για την προσβασιμότητα του Ιστού (ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989).
Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και αυστηρός έλεγχος στην υλοποίηση των προγραμμάτων στήριξης της αναπηρίας.
Να δημιουργηθεί μητρώο αναπηρίας με Πλήρη Καταγραφή των αναπήρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία καθώς και το προαιρετικό πρωτόκολλό της.
Η υγεία, η ζωή, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματά των ΑμεΑ θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ απαράγραπτα και αδιαπραγμάτευτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)