ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Με αφορμή τις ξαφνικές και μαζικές αφίξεις προσφύγων τις τελευταίες ημέρες σε δήμους της περιφέρειάς μας, συγκλήθηκε στις 25/2/2016 εκτάκτως το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό ζήτημα.Καταρχάς διαπιστώθηκε από όλους ότι το θέμα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό καθώς μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν μικρά παιδιά, γυναίκες έγκυες και άνθρωποι με εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων στο σώμα τους. Οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων που φιλοξενούν αυτή τη στιγμή πρόσφυγες, της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Δεσκάτης αλλά και ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών από όλη την Περιφέρεια κινητοποιήθηκαν άμεσα και υποδειγματικά δείχνοντας απλόχερα τα αισθήματα της φιλοξενίας. Η ανταπόκριση επίσης των Δήμων ήταν άμεση προκειμένου να διασφαλιστούν μέσα σε λίγες ώρες οι άμεσες ανάγκες σίτισης, στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων.Από την άλλη πλευρά κύριε Υπουργέ, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλη αυτή η τιτάνια προσπάθεια έχει ένα δυσθεώρητο για τις δυνατότητές μας οικονομικό κόστος για το οποίο τα ερωτήματα είναι πλέον αμείλικτα. Αλήθεια τι θα γίνει αν η κατάσταση αυτή παγιοποιηθεί; Ποια είναι η πρόβλεψη του αναμενόμενου αριθμού προσφύγων και τι εναλλακτικά σενάρια υπάρχουν; Μέχρι πότε η διαχείριση αυτού του προβλήματος μπορεί να στηρίζεται στον εθελοντισμό και στις προσφορές του απλού κόσμου; Υπάρχει σχεδιασμός για άμεση οικονομική στήριξη των Δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες; Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός διαχείρισης στη φάση αυτή; Είναι διασφαλισμένες από πλευράς νομιμότητας οι έκτακτες ενέργειες των Δήμων ή θα υπάρξει ο κίνδυνος κάποιων καταλογισμών επί των διαδικασιών στο μέλλον;Ένα άλλο πρόβλημα που αναδείχθηκε μέσα από την έκτακτη συνεδρίαση το οποίο ίσως είναι και το πιο σημαντικό, είναι αυτό των προσωρινών χώρων φιλοξενίας. Γίνεται φανερό ότι οι χώροι αυτοί δεν μπορεί να είναι κλειστά γήπεδα ή κολυμβητήρια, όπου οι συνθήκες υγιεινής για έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων δεν είναι κατάλληλοι καθώς είναι πολύ εύκολο μεταδοτικά νοσήματα να επεκταθούν πολύ γρήγορα. Το ερώτημα που προκύπτει στο πλαίσιο αυτό είναι εάν υπάρχει σχεδιασμός για την εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου (πιθανά ενός στρατοπέδου) όπου η προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών να γίνεται με έναν οργανωμένο τρόπο που αρμόζει σε ένα πολιτισμένο κράτος.
Στα αυτά τα ερωτήματα κύριε Υπουργέ, κρίνουμε ότι οι απαντήσεις δεν μπορεί να περιμένουν αλλά θα πρέπει να είναι άμεσες. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να σταθούμε στην ευθύνη που μας αναλογεί, στο ύψος των περιστάσεων. Επίσης εάν κρίνετε ότι μια σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς είναι χρήσιμη στη φάση αυτή, εμείς θα είμαστε στη διάθεσή σας.
Προσβλέποντας στην άμεση ανταπόκρισή σας ευχαριστούμε.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμαρχος Φλώρινας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)