ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Ο HOMOUNIVERSALIS ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΕΝΑΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ"

Συνέδριο με θέμα  «Αριστοτέλης: Ο homouniversalis της αρχαιότητας και ο αέναος διάλογος με τις επιστήμες» θα διοργανωθεί στην Φλώρινα στις 25,26 και 27 Νοεμβρίου 2016 . Το σεμινάριο διοργανώνουν: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Παράρτημα Φλώρινας - Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας – Ένωση Ελλήνων Φυσικών - Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας - Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης» - Επιμελητήριο Φλώρινας - Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας.
Στόχος του Συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός χώρου παρουσίασης όλων των πτυχών του Αριστοτέλειου έργου το οποίο απλώνεται σε πολλά πεδία που καλύπτουν όλους τους βασικούς κλάδους της Φιλοσοφίας και επεκτείνεται σε περιοχές που σχετίζονται με πολλά θεμελιώδη πεδία της επιστήμης. Αυτό το έργο είχε μια μοναδική επίδραση στην ιστορία του ανθρώπου και συνεχίζει να είναι παρόν στην εξέλιξη της Δυτικής σκέψης. 
Ο Αριστοτέλης (περίπου 384-322 π.Χ.), Έλληνας φιλόσοφος και επιστήμονας, γεννήθηκε στη μακεδονική πόλη των Σταγείρων, στη Χαλκιδική, ήταν δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο ιδρυτής του Λυκείου. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει πολλά θέματα – φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, αισθητική, ποίηση, θέατρο, μουσική, ρητορική, γλωσσολογία, πολιτική και διακυβέρνηση - και αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα της δυτικής φιλοσοφίας. Οι απόψεις του Αριστοτέλη για τη φυσική επιστήμη επηρέασαν την μεσαιωνική σκέψη, επεκτάθηκαν στην Αναγέννηση και αντικαταστάθηκαν από θεωρίες, όπως η κλασική μηχανική. Τα έργα του περιλαμβάνουν την παλαιότερη γνωστή επίσημη μελέτη της λογικής και η αριστοτελική μεταφυσική (Αριστοτελισμός), επηρέασε τη φιλοσοφική και θεολογική σκέψη.
Πρόσκληση για παρουσίαση εργασιών
Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου θα ενταχθούν εργασίες που αναδεικνύουν το Αριστοτέλειο έργο και την επίδραση που αυτό άσκησε στις επιστήμες έως σήμερα. Κατηγορίες εργασιών που θα παρουσιαστούν, είναι:
· Κεντρικές ομιλίες
· Προφορικές εισηγήσεις
· Αναρτημένες ανακοινώσεις
· Βιωματικά εργαστήρια
· Παρουσιάσεις σχεδίων εργασίας (projects) και εν γένει καινοτόμων διδακτικών σεναρίων που υλοποιήθηκαν στο σχολικό πλαίσιο με βάση το έργο και τη ζωή του Αριστοτέλη. Στις συγκεκριμένες παρουσιάσεις, είναι επιθυμητή η ενεργός συμμετοχή μαθητών και μαθητριών.
Όσοι/ες ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν μία εργασία στο Συνέδριο, χρειάζεται να αποστείλουν μια εκτεταμένη περίληψη (μέχρι 600 -700 λέξεις) στα ελληνικά, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στο e-mail emeflorinas@gmail.com. Το πρότυπο για την υποβολή της περίληψης βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://aristotle.web.uowm.gr/
Η ενημέρωση σχετικά με την αποδοχή της πρότασής τους, θα σταλεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2016
Στη συνέχεια, και μετά την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, οι εισηγητές θα αποστείλουν την πλήρη εργασία τους έως τις 15 Δεκεμβρίου2016,για να περάσει από το σύστημα κρίσης, ώστε να συμπεριληφθεί στα πρακτικά του συνεδρίου, τα οποία θα αναρτηθούν σε ψηφιακή μορφή.
Οι εργασίες που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο θα επιλεγούν με την πρακτική των ανεξάρτητων κριτών.
Η συνδρομή ανά εισηγητή/τρια και εισήγηση, ορίζεται στο ποσό των 10 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Οι Θεματικοί Άξονες του Συνεδρίου είναι:
Α) Ο Αριστοτέλης σε σχέση με τον Φυσικό Κόσμο
1.Φυσική 2.Βιολογία 3.Μαθηματικά
4.Αστρονομία 5.Μετεωρολογία
6.Κοσμολογία 7.Τεχνολογία
Β) Ο Αριστοτέλης σε σχέση με τον Άνθρωπο
1.Ηθική 2.Ψυχολογία 3.Κοινωνιολογία 4.Πολιτική και Δίκαιο 5.Φιλοσοφία 6.Ρητορική 7.Παιδαγωγική 8.Θεολογία 9.Επιστημολογία 10.Λογική 11.Τέχνη 12.Ιατρική
Δεκτές μπορούν να γίνουν επίσης εργασίες που δεν εμπίπτουν στα προαναφερόμενα πεδία.
Πρόσκληση συμμετοχής στην Ομάδα Κριτών
Επιστήμονες όλων των πεδίων που σχετίζονται με τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου, καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην ομάδα που θα κρίνει τις εργασίες οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν, καταθέτοντας σχετική αίτηση στην ψηφιακή φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση https://goo.gl/bHFrAS.Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου 2016. Όσοι/ες ενταχθούν στην Ομάδα Κριτών, θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Προϋπόθεση για την ένταξη στην Ομάδα Κριτών είναι η κατοχή μεταπτυχιακού τουλάχιστον τίτλου, συναφούς με τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου. Η συμμετοχή με εισήγηση σε προηγούμενα συνέδρια, η αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά και η εμπειρία ως κριτή, επίσης θα εκτιμηθούν θετικά.
Από κάθε κριτή θα ζητηθεί να κρίνει έως τέσσερις εργασίες, σε μορφή εκτεταμένης περίληψης πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου και κατόπιν σε πλήρες κείμενο για τη δημοσίευση στα πρακτικά.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσης, οι κριτές θα παραλάβουν σχετική βεβαίωση σε ψηφιακή μορφή.
Επιπλέον, θα τους αποσταλεί στη συνέχεια ο ηλεκτρονικός τόμος των πρακτικών του συνεδρίου.
Οι κριτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με εισήγηση, θα καταβάλουν το ήμισυ της συνδρομής εισηγητή.
Σημαντικές ημερομηνίες
Προθεσμία υποβολής αίτησης για ένταξη στην Ομάδα Κριτών του Συνεδρίου: 10 Σεπτεμβρίου 2016
Ενημέρωση για την ένταξη στην Ομάδα Κριτών: έως 30 Σεπτεμβρίου 2016
Προθεσμία αποστολής εκτεταμένων περιλήψεων: 30 Σεπτεμβρίου 2016
Ενημέρωση για την αποδοχή των εργασιών: 20 Οκτωβρίου 2016
Διεξαγωγή Συνεδρίου: 25-27 Νοεμβρίου 2016
Υποβολή εργασιών προς κρίση για τα πρακτικά: 15 Δεκεμβρίου 2016
Κόστος συμμετοχής
Εισηγητές/τριες:20 ευρώ
Σύνεδροι: 10 ευρώ
Φοιτητές/τριες: 5 ευρώ
Πληροφορίες
Μπαφίτη Άννα , 6948235601 ,anbafiti@gmail.com
Μπούτσκου Λεμονιά , 6932459777, lemonmp3@gmail.com
E-mail: emeflorinas@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://aristotle.web.uowm.gr/
Νικολαντωνάκης Κωνσταντίνος
Αναπληρωτής Καθηγητής
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Παιδαγωγικού Τμήματος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)