capital controls το «μεγάλο παραμύθι» για την τηλεθέρμανση «μπαρούφες» και «χαζομάρες» η κριτική για τον ζωολογικό κήπο


Οι αιτιάσεις ότι τα capital controls φταίνε για την καθυστέρηση της τηλεθέρμανσης Φλώρινας είναι « ένα μεγάλο παραμύθι» και «είναι ντροπή να ισχυριζόμαστε ότι φταίνε τα capital controls όταν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες», τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας απαντώντας στα όσα ανέφερε για την καθυστέρηση του
έργου της τηλεθέρμανσης ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος. Μάλιστα για επιβεβαίωση των ισχυρισμών του αναφέρθηκε στην τηλεθέρμανση του Αμυνταίου στην οποία ολοκληρώθηκαν το 95% του έργου η οποία ξεκίνησε την ίδια χρονική περίοδο με της Φλώρινας. «Capital controlsείχε και το Αμύνταιο. Το Αμύνταιο τελειώνει την τηλεθέρμανση. Μαζί υπογράψανε, την ίδια χρονική περίοδο. Κι αυτός ο μύθος των capital controlsέχει καταρριφθεί. Είναι ντροπή να ισχυριζόμαστε ότι φταίνε τα capital controlsόταν δεν μπορούμε να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες».
Η ευθύνη για την καθυστέρηση του έργου έχει ονοματεπώνυμο κι ο υπουργός θα δώσει απάντηση στον κ. Αντωνιάδη. Ο κ. Σέλτσας καταλόγισε τις ευθύνες της καθυστέρησης στη ΔΕΥΑΦ. «Οι Φλωρινιώτες οφείλουν να ζητήσουν ευθύνη. Κι ευθύνη είναι συγκεκριμένη, έχει ονοματεπώνυμο και είναι όποιος έχει την ευθύνη της κατασκευής του έργου, η ΔΕΥΑΦ. Δεν φταίει κανένας υπουργός που δεν έγινε η τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Είναι μια υπερβολή».
Σαφής κι ο υπαινιγμός του για την εκλογή των τοπικών μας φορέων. «Ο πολίτης έχει την ευθύνη όχι μόνο για την τηλεθέρμανση αλλά και το ποιούς εκλέγει, πως τους εκλέγει».
Οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις των τοπικών φορέων για την τηλεθέρμανση και τον ζωολογικό κήπο μονοπώλησαν την τοπική ειδησεογραφία.
Ο κ. Σέλτσας επεσήμανε ότι ποτέ τους τελευταίους 15 δεν τον ενόχλησε κάποιος για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Τόσο ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος όσο και οι βουλευτές Κώστας Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννης Αντωνιάδης της ΝΔ αναφέρθηκαν στα δύο αυτά θέματα σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ Φλώρινας και στη δημοσιογράφο Θωμαή Αδάμου. Μάλιστα ο κ. Αντωνιάδης συνέδεσε τον εργολάβο της τηλεθέρμανσης με τις άδειες των καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας αφού ο εργολάβος του έργου ήταν και ενδιαφερόμενος για μία άδεια. Ακόμα ο κ. Αντωνιάδης μίλησε για προστάτες στην Αθήνα και για συγκάλυψη του εργολάβου τοπικά.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας αρνήθηκε ότι καλύπτει τον εργολάβο λέγοντας πως «ο βουλευτής δεν πρέπει να ζει στη Φλώρινα, φαίνεται απ αυτά που λέει και γι’ αυτό τα λέει. Είναι σαν να ζει έξω από τη Φλώρινα σε άλλο νομό». Στη συνέχεια όμως δικαιολόγησε ως ένα σημείο τον εργολάβο λέγοντας πως υπάρχει καθυστέρηση η οποία οφείλεται στην εφαρμογή των «capital controls», στις «οικονομικές δυσχέρειες», στο γεγονός ότι «ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ», ότι φταίει η κυβέρνηση και πως «δεν φταίει ούτε ο Δήμος ούτε η ΔΕΥΑΦ».
"Το έργο έχει προχωρήσει ως ένα σημείο κι έχουμε πει ότι λόγω των capital controls, λόγω των οικονομικών δυσχερειών δεν μπόρεσε ο εργολάβος, απ’ ότι μας λέει ο εργολάβος να παραγγείλει τα υλικά τα οποία όλα είναι εισαγόμενα. Εμείς φταίμε που ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ; Οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογράφανε επιταγές, άρα δεν φταίει ούτε ο Δήμος ούτε η ΔΕΥΑΦ. Φταίει η κυβέρνηση", επεσήμανε ο κ. Βοσκόπουλος.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας ανέφερε ακόμα ότι η ΔΕΥΑΦ επέβαλε πρόστιμο στον εργολάβο για καθυστερήσεις υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος 130.000 ευρώ.
Κι ενώ επιρρίπτει την ευθύνη της παράτασης στην κυβέρνηση καθώς και την έκπτωση του εργολάβου, στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι η διαδικασία έκπτωσης ξεκινάει από την ΔΕΥΑΦ, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα, δίνοντας πίστωση χρόνου στον εργολάβο μέχρι την άνοιξη του 2017. εδώ να τονίσουμε ότι όλες αυτές οι εργασίες είναι αδύνατον να γίνουν μέσα σε ένα εργασιακό τρίμηνο ή τετράμηνο. Που σημαίνει χάσιμο επί πλέον χρόνου. «Το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ο εργολάβος είναι ότι μέχρι του χρόνου την άνοιξη (2017) Μάρτιο , Απρίλιο ή Μάιο θα πρέπει να έχει κατασκευάσει όλο τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς θερμού ύδατος από τον ΑΗΣ Μελίτης μέχρι τη Φλώρινα το αντλιοστάσιο, επίσης θα πρέπει να έχει καλύψει το 50% του δικτύου μέσα στην πόλη. Και είμαστε σε αναμονή. Αν δεν τηρήσει ο εργολάβος το χρονοδιάγραμμα όπως προβλέπει η νομοθεσία, τότε θα κηρυχτεί έκπτωτος. Ήδη η ΔΕΥΑΦ, απ’ αυτά που γνωρίζω, έχει αναθέσει το θέμα αυτό σε δικηγόρο, ο οποίος ασχολείται με θέματα ειδικά αυτού του είδους και είναι σε αναμονή.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το έργο πληρώνεται από το ΕΣΠΑ αλλά πληρώνεται και από κρατικά κονδύλια. Και το διαχειρίζεται το υπουργείο. Δεν το διαχειρίζεται ο δήμος και δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε ότι θέλουμε. Ότι κάνουμε εγκρίνεται από το υπουργείο. Δεν μπορούμε εμείς να σταματήσουμε τον εργολάβο. Αυτό γίνεται μετά από εισήγηση της ΔΕΥΑΦ στον αρμόδιο υπουργό και αποφασίζει ο υπουργός».
Βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί το έργο της τηλεθέρμανσης έστω και με καθυστέρηση ο κ. Σέλτσας είπε ότι «θέλουν δεν θέλουν κάποιοι η τηλεθέρμανση της Φλώρινας θα γίνει. Οπωσδήποτε θα γίνει γιατί είναι έργο της ΕΕ.
Στη συνέχεια έθεσε κάποια ερωτήματα, «Ποιός φταίει για τα 10 χρόνια του κολυμβητηρίου που δεν έχει άδεια λειτουργίας; Που είναι τι μισό σε οικόπεδο του υπ γεωργίας και το άλλο μισό στης ΓΓ αθλητισμού; Κάποιος δεν ενήργησε ώστε να παραχωρηθούν τα οικόπεδα.
Δέκα χρόνια είναι τελειωμένο το κολυμβητήριο και δεν τόχει παραλάβει κανένας.
Ποιός φταίει που το πανεπιστήμιο 52 χρόνια είναι χτισμένο σε καταφύγιο αγρίων ζώων και δεν έχει αποχαρακτηριστεί; Πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ;».
Για την Μελίτη 2 ανέφερε ότι «εδώ κι ένα χρόνο θέτω το θέμα της συνεκμετάλλευσης και συμπαραγωγής και τώρα οδυρόμαστε για το ενεργειακό μέλλον της Φλώρινας».
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν συναινέσουν στα περιβαλλοντικά και την μετεγκατάσταση της Αχλάδας καλύτερα να μην ξεκινήσει τίποτα».
Ο ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σημαντικό θέμα των ημερών το ζωολογικό κήπο.
Βλέποντας ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος τις αντιδράσεις των πολιτών ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο παραχθέν έργο και τη δαπάνη που έγινε, προσπάθησε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Φλώρινας και στη δημοσιογράφο Θωμαή Αδάμου να κατεβάσει τον πήχη και να
«προσγειώσει» τα ποσά που δαπανήθηκαν στο πραγματικό έργο.
Υπεραμύνθηκε του έργου του λέγοντας ότι όσοι ανέφεραν ότι κόστισε ένα εκατομμύριο ή 500 χιλιάδες λένε ψέματα και τους χαρακτήρισε ως «κακεντρεχείς». "Είπαν πολλά ορισμένοι κακεντρεχείς. Αυτοί οι οποίοι δεν μας συμπαθούν για διάφορους λόγους. Είπανε ότι κόστισε ένα εκατομμύριο κόστισε 500 χιλιάδες. Άρχισαν να λένε και τέτοιου είδους ψέματα. Να μεγεθύνουν τα νούμερα".
Όμως για να δούμε ποιος είναι «κακεντρεχής» και ποιος λέει «ψέματα». Ποιος λέει «μπαρούφες» και «χαζομάρες». Ή πότε λέει την αλήθεια ο κ. Δήμαρχος την ημέρα των εγκαινίων ή μεταγενέστερα μετά τον θόρυβο που ξέσπασε.
Στη δήλωση του στην ΕΡΤ ο κ. Δήμαρχος αναφέρει αυτολεξεί τα εξής: «Ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας μαζί με τον ζωολογικό κήπο του Μοναστηρίου (BITOLA) ήταν ένας προϋπολογισμός της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Εμείς στον προϋπολογισμό αυτό είχαμε μερίδιο 304 χιλιάδες ευρώ. Τα υπόλοιπα ήταν για τον Μοναστήρι. Και για τις 304 χιλιάδες που πήραμε έγινε διαγωνισμός. Έδωσε προσφορά ο εργολάβος και έγιναν οι εργασίες με 171 χιλιάδες ευρώ.
Μετά από παρεμβάσεις δικές μου κατάφερα από το INTERREG και πήρα άλλες 119 χιλιάδες ευρώ για τις οποίες και πάλι έγινε διαγωνισμός και ο εργολάβος έδωσε προσφορά 64 χιλιάδες. Άρα ο προϋπολογισμός του έργου του ζωολογικού κήπου ήταν 404 χιλιάδες ευρώ και κατασκευάστηκε μετά την έκπτωση του εργολάβου με 235 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή είχε μια έκπτωση πάνω από 55%.
Άρα γιατί κάθονται και λένε μπαρούφες και χαζομάρες. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Και μάλιστα κατασκευάστηκε αυτό με 235 χιλιάδες και με προσωπική εργασία εργατών του Δήμου. Μόνο η παιδική χαρά στοιχίζει 70 με 80 χιλιάδες ευρώ, ο τοίχος αναρρίχησης τα κλουβιά που ξαναγίνανε από την αρχή, πεζοδρομήσεις, πλακοστρώσεις.
Τι να πω προσπαθούν τα πάντα να τα αμαυρώσουν. Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι καθημερινά υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να πάει ο κόσμος, τα παιδιά να παίξουν, να δούνε μερικά ζώα. Όλα τα ζώα είναι από δωρεές".

Για να δούμε τι είπε ο κ. Δήμαρχος κατά την ημέρα των εγκαινίων στην ομιλία του στις 18 Αυγούστου 2016. Ένα μήνα πριν. «Για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου δαπανήθηκαν κοντά στις 450.000,00€ μέσω του προγράμματος και πραγματοποιήθηκαν έργα αναστήλωσης και επισκευής των υπαρχόντων υποδομών, έργα πυρόσβεσης, κατασκευή παιδικής χαράς, πίστα αναρρίχησης και έργα ηλεκτροφωτισμού». Δαπανήθηκαν στην ελληνική γλώσσα σημαίνει ότι ξοδεύτηκαν, κόστισαν 450.000 ευρώ!!! και δεν έχουν καμιά σχέση με τα ποσά του προϋπολογισμού του έργου. Τότε ήθελε να κάνει το κουνούπι καμήλα, γιατί χάιδευε αυτιά το ποσό. Σήμερα που υπάρχει κατακραυγή προσπαθεί να προσγειώσει τα ποσά στην πραγματικότητα.
Πότε έλεγε την αλήθεια ο κ. Δήμαρχος τότε ή τώρα; Ποιος τελικά λέει «μπαρούφες» και «χαζομάρες»; Ποιος λέει «ψέματα» και είναι «κακεντρεχής;».
Αν ο κ. Δήμαρχος μας είπε ψέματα στην ομιλία του και στο δτ που εξέδωσε στη συνέχεια, τότε ναι κι εμείς γράψαμε ψέματα, γιατί στηριχτήκαμε σε ψευδή ποσά που μας έδωσε ο ίδιος.
Αν ο κ. Δήμαρχος μας είπε στην ομιλία του «μπαρούφες» και «χαζομάρες» τότε ναι κι εμείς γράψαμε μπαρούφες και χαζομάρες, γιατί στηριχτήκαμε στιες «μπαρούφες» και τις «χαζομάρες» που μας ξεφούρνισε στην ομιλία του ο κ. Δήμαρχος.
Επειδή γνωρίζουμε ότι ο κ. Δήμαρχος Φλώρινας έχει καλό μνημονικό, γι’ αυτό ισχυριζόμαστε ότι κατέβασε τον πήχη λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν για υψηλό τίμημα σε σχέση με το έργο που έγινε.
Αν πάλι έκανε λάθος και τα 450 χιλιάρικα που ανέφερε στην ομιλία του ως δαπάνη είναι προϋπολογισμός, δεν έχει παρά να μας το πει. Να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος και όχι να εκτίθεται μ’ αυτόν τον τρόπο που επέλεξε.

Πηγή: www.parathrhthsflorina.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)