ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 8047/529/08-09-2016 ΜΕ ΘΕΜΑ: ‹‹ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ››, ΚΑΤΑ ΛΟΓΩ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ

Ο λόγος ένα προς πέντε [άρθρο 11 του Ν.3833/2010 ‹‹ Προστασία της εθνικής οικονομίας- Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης ›› (ΦΕΚ 40/τα. Αʼ/15-03-2010), όπως ισχύει] αφορά σε προσλήψεις και αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού, δηλαδή μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κα δεν συμπλέκεται με τον αριθμό των συμβασιούχων.Διακριτοί περιορισμοί υφίστανται ως προς το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό συμβάσεων: κατά το σκέλος που αφορά τους Ο.Τ.Α., ο μέγιστος αριθμός εγκρίσεων συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου είναι μειωμένος σε ποσοστό 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι συμβάσεις καθαριότητας εξαιρούνται από αυτούς τους περιορισμούς, καθώς οι εργαζόμενοι αμείβονται από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Ο.Τ.Α. από τους δημότες και κατοίκους και, ως εκ τούτου, δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός ή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι.Περαιτέρω, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της παρακολούθησης και εφαρμογής του άρθρου 167 του Ν.4099/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εξέδωσε το υπ΄αριθμ.πρωτ.οικ. 21489/27-06-2016 έγγραφο της, με το οποίο ζητούσε από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους οποίους αφορούσε η συγκεκριμένη διάταξη να μεριμνήσουν για την ορθή και πλήρη καταχώρηση των σχετικών στοιχείων στην εφαρμογή του Μητρώου του Ανθρωπίνου δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (εφεξής ‹‹Μητρώο››). Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους φορείς να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του προσωπικού τους που παρέχει υπηρεσίες, στο πλαίσιο της παράτασης/σύναψης ατομικής σύμβασης δυνάμει της προαναφερόμενης διάταξης, συμπληρώνοντας με την κατάλληλη επιλογή το πεδίο του Μητρώου ‹‹Εγκριτική Απόφαση››, ώστε να εμφανίζεται η διάταξη νόμου στην οποία βασίζεται η απασχόληση τους στο φορέα καθώς και η πηγή χρηματοδότησης της, επικαιροποιώντας παράλληλα την ημερομηνία λήξης της σύμβασης, σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα που προέκυψαν από την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Μητρώο την 15η Σεπτεμβρίου 2016, προκύπτει ότι σε 87 φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία εργάζονταν 2.041 άτομα, κατʼ εφαρμογή του άρθρου 167 του Ν.4099/2012, όπως ισχύει.
Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω στοιχεία που προκύπτουν από τους φορείς που απογράφουν το προσωπικό τους στο Μητρώο και αντιστοιχούν στην πληροφόρηση που οι ίδιοι έχουν καταχωρήσει σε αυτό.Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, διακρίνοντας τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν αρκετοί δήμοι της χώρας, ειδικά στις υπηρεσίες καθαριότητας, έδωσε τη δυνατότητα στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών, προκρίνοντας το δημόσιο συμφέρον αλλά κα τη δημόσια υγεία, με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργεί εύρυθμα ο τομέας καθαριότητας των δήμων, όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, κατά παρέκκλιση της διάταξης περί περιορισμού προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα.Τα στοιχεία για τα λοιπά ερωτήματα που αφορούν στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διατυπώνονται στην Ερώτηση, δηλαδή ο ακριβής αριθμός προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις που ανανεώθηκαν αυτοδικαίως βάσει των συγκεκριμένων διατάξεων, ο αριθμός του προσωπικού που απασχολήθηκε στην καθαριότητα έχει κερδίσει πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις, το ύψος της δαπάνης συνεπάγεται για το έτος 2016 η παράταση των συμβάσεων, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, καθώς και στοιχεία φορέων Ο.Τ.Α. που δεν έχουν απογραφεί, έχουν αναρτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το υπʼαριθμ.πρωτ.29390/22-09-2016 έγγραφο του, τα αποτελέσματα του οποίου θα γνωστοποιηθούν στη Βουλή των Ελλήνων, αμέσως μετά τη συλλογή των αιτούμενων στοιχείων.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)