ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "Net-Metering" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΕΣΠΩΝ

Την Παρασκευή 20 Απριλίου έγινε η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «net -metering» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG-IPA Ελλάδας Αλβανίας.Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ποιοτικών δημοτικών υπηρεσιών (ύδρευση, δημόσιος φωτισμός) με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό κόστος. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 448.000€ ενώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Πρεσπών είναι 274.000€.
Οι δράσεις στις Πρέσπες αφορούν την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων αυτοπαραγωγής σε επιλεγμένα αντλιοστάσια του Δήμου καθώς και την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα μικρότερης κατανάλωσης που θα περιορίζουν την φωτορύπανση και τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους και την άγρια ζωή.Το πρόγραμμα αυτό, μαζί με ένα ακόμα που αφορά ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές αποτελούν βασικούς πυλώνες της προσπάθειας να επιτευχθεί ο στόχος να γίνουν οι Πρέσπες πράσινος Δήμος υλοποιώντας και ξεπερνώντας τις δεσμεύσεις του συμφώνου των Δημάρχων. Στην Αλβανική πλευρά το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παροχή δημοτικού φωτισμού με αυτόνομα συστήματα φωτοβολταϊκών συνδυασμένων με αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας σε περιοχές των Δήμων Pustec και Kolojne.Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος συνέπεσε με την εβδομάδα σκοτεινών ουρανών στην οποία κορυφώνεται η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης της κακής επίδρασης δηλαδή του νυχτερινού φωτός στους ανθρώπους και στην άγρια ζωή. Το πρόγραμμά «net metering» είναι πρωτοποριακό με αυτή την έννοια διότι θα μελετήσει την επίπτωση του δημοτικού φωτισμού στα χωριά των Πρεσπών στην άγρια ζωή αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της ΕΠΠ ενώ όλα τα φωτιστικά σώματα που θα εγκατασταθούν θα είναι πιστοποιημένα συμβατά με τα πρότυπα σκοτεινών ουρανών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)