ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΗΣ: ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ

Δεδομένων ότι:
- Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, πλήττουν σημαντικά την οικονομικά ευάλωτη ομάδα των Ελλήνων παραγωγών, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
- Μέρος των παραπάνω υποχρεώσεων αποτελούν οι οφειλές τους προς τη Δ.Ε.Η., με αποτέλεσμα χιλιάδες αγροτικές συνδέσεις να εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και σε πολλές από αυτές να έχει γίνει ή να απειλείται διακοπή σύνδεσης (τελική, δηλαδή με παύση εκπροσώπησης από την πάροχο).

- Σύμφωνα με στοιχεία, από τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δ.Ε.Η. (για τη χαμηλή τάση), τα 2/3 αφορούν τελικούς πελάτες. Πανελλαδικά, οι οφειλές από την αγροτική χρήση ανέρχονται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκ. ευρώ αφορούν γύρω στους 18.000 τελικούς πελάτες.
- Με το ισχύον πλαίσιο, η επανασύνδεση σε αυτές τις περιπτώσεις προϋποθέτει την εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού. Το γεγονός, όμως, αυτό φέρνει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τους αγρότες, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να αρδεύσουν τις παραγωγές τους.
- Στις τρέχουσες συνθήκες, καθίσταται αναγκαία η προστασία και ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας,
Με έγγραφό μου ζήτησα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Χατζηδάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. κύριο Στάσση, την προσωρινή έστω εφαρμογή διαφορετικού πλαισίου, ώστε να είναι δυνατή η επανασύνδεση του ρεύματος σε αντίστοιχες περιπτώσεις, με την καταβολή από τον αγρότη μέρους του οφειλόμενου ποσού (20 – 30%) και τον διακανονισμό του υπολοίπου σε δόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, ζήτησα να υιοθετηθεί η εναλλακτική πρόταση του συμψηφισμού οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ με απαιτήσεις τους από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, προκρίνοντας όμως την πρώτη ως απλούστερη και πιο αποτελεσματική.



Ευελπιστώ στην ικανοποίηση του επείγοντος αιτήματος, που θα ανακουφίσει χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς και θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των απαιτήσεων της επιχείρησης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)