ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διήμερο εκδηλώσεων στις 7 και 8 Μάρτιου αφιερωμένο στις γυναίκες υπό τον γενικό τίτλο  «Βρες τη φωνή σου» διοργανώνει ο Δήμος Φλώρινας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών.

Εξαιτίας του τραγικού γεγονότος στα Τέμπη, οι εκδηλώσεις αφιερώνονται τόσο στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, όσο και σε αυτούς που επέζησαν και με μικρά ή με μεγάλα «τραύματα», δεν θα ξεχάσουν και δεν θα ξεχαστούν ποτέ.


Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα στη δουλειά, στο σπίτι, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Αγώνων για την εξάλειψη της έμφυλης ανισότητας, της κακοποίησης, των διακρίσεων και των στερεοτύπων εις βάρος των γυναικών. Αγώνων για την ουσιαστική ισότητα ανάμεσα στα φύλα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τρίτη 7.3.2023, ώρα 18.30μμ – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
Προβολή ντοκιμαντέρ:
FEMICIDIO - Σκηνοθεσία: Nίνα Μαρία Πασχαλίδου | Ελλάδα, Ιταλία | 68' | 2022
Με την καταγραφή όλο και περισσότερων γυναικοκτονιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο κα σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία , η βία κατά των γυναικών αυξάνεται. Πρόκειται για ένα φαινόμενο δίχως σύνορα. Οι φόνοι γίνονται συνήθως για τον ίδιο λόγο: Άντρες σκοτώνουν τις γυναίκες όταν εκείνες θέλουν να χωρίσουν, καθώς εκείνοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες τούς ανήκουν.
Στο FEMICIDIO παρουσιάζονται ιστορίες έμφυλης βίας που συγκλόνισαν την Ιταλία από τον Βορρά έως το Νότο. Η Laura Roveri, μια 28χρονη δασκάλα γιόγκα, δέχτηκε 15 μαχαιριές από τον πρώην φίλο της. Επέζησε της επίθεσης και έγινε σύμβολο ενδυνάμωσης για τις γυναίκες στην Ιταλία, όπου μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες! Η Nunzia Maiorano και η Alba Chiara Baroni δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως επίσης και η Lorena Quaranta, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους βιώνουν τη σκληρή απώλεια των αγαπημένων τους και συντάσσονται στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το λυπηρό αυτό φαινόμενο.
Στο ντοκιμαντέρ FEMICIDIO ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία αλλά και πολλές χώρες στον κόσμο. Η ταινία, η οποία είναι συμπαραγωγή με το κανάλι AlJazeera, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2022. Είσοδος ελεύθερη.

Τετάρτη 8.3.2023, ώρα 19.30μμ – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
Μουσική εκδήλωση: «Οι Γυναίκες ερμηνεύουν»

Ο κόσμος της μουσικής εκπροσωπείται από γυναίκες που αγωνίστηκαν να βρουν την θέση τους στην μουσική βιομηχανία, προσπάθησαν να πετύχουν τα θέλω τους και σε πολλές περιπτώσεις επηρέασαν με το έργο τους την κοινωνία. Στη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Οι Γυναίκες ερμηνεύουν», ο Δήμος Φλώρινας και το Συμβουλευτικό Κέντρο, με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών του Ωδείου Φλώρινας Π.Δ.Μακεδονίας, αποτίνουν φόρο τιμής σε όλες στις γυναίκες, ερμηνεύοντας μουσικά κομμάτια από τον κλασικισμό μέχρι τη σύγχρονη εποχή. – Είσοδος ελεύθερη.

Συμμετέχουν:

Γιούλια Κόπτεβα, Καθηγήτρια όμποε και φλογέρας

Πανδώρα Λιασοπούλου, μαθήτρια πιάνου τάξης Πάτροκλου Γεωργιάδη

Αναστασία Ιωάννου, μαθήτρια πιάνου τάξης Χαράλαμπου Αγγελόπουλου

Βασιλική Στασίνη, μαθήτρια παραδοσιακού κλαρίνου και σαξόφωνου τάξης Γιώργου Τσαμπάζη

Μαρία Μηνακάκη μαθήτρια τραγουδιού, τάξης Ανδρέεας Διδασκάλου

Ξανθούλα Λαζαρίδου μαθήτρια τραγουδιού τάξης Ανδρέεας Διδασκάλου

Συνοδεύουν:

Γιάννης Παυλίδης καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών

Νίκος Γεωργίου καθηγητής κιθάρας

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν βάσει των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού COVID19.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)