ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΗΣ

Την έντονη ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και ΚΑΛΛΙΣΤΩ καθώς και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών προκαλούν τα δύο τελευταία περιστατικά που συνέβησαν στην περιοχή των Πρεσπών με τον πυροβολισμό δύο καφέ αρκούδων τον Μάιο στις Καρυές και τον Ιούλιο στο Βροντερό.
Υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά ότι η άμεση εξόντωση, η σημαντικότερη ανθρωπογενής απειλή για την αρκούδα, εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται παράλληλα με τα προβλήματα του κατακερματισμού και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του βιότοπού της. Και οι 3 αυτές απειλές επιδρούν αρνητικά στην κατάσταση διατήρησης της αρκούδας στη χώρα μας.
Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα ποτέ κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί για φόνο αρκούδας. Με ανακοίνωση τους υπενθυμίζουν ακόμα ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αρκούδα στην αγροτική παραγωγή παράλληλα με μέτρα που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)