ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Απολογισμός πεπραγμένων της Π.Ε. Φλώρινας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντίνος Γέρου και Γιώργος Αντωνιάδης, στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Φλώρινας (πρώην αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου).
Ο κ. Μπίρος, αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συνεχή τους παρουσία και τη συνεργασία στην ανάδειξη των σημαντικότερων ζητημάτων που αφορούν την Π.Ε. Φλώρινας, καθώς και όλους τους συνεργάτες, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους πολίτες για τη συμμετοχή και την προσφορά τους στο έργο της Π.Ε. Φλώρινας, έδωσε τον λόγο στην Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών η οποία και ξεκίνησε τη διαδικασία του απολογισμού.Η κ. Παναγιωτίδου αναφέρθηκε καταρχάς στο πρωτότυπο εγχείρημα από πλευράς Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας της ίδρυσης της Αντιπεριφέρειας Ενέργειας, που στόχο είχε την ανάπτυξη ενός συνόλου πολιτικών παρεμβάσεων στα ζητήματα της ενέργειας, την επιδίωξη λύσης στα χρόνια ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, την κατάθεση προτάσεων για άρση της υφιστάμενης αδικίας για την Περιφέρειά μας και την ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας διοίκησης που θα συνδέεται με τον ελεγκτικό μηχανισμό για περιβαλλοντικά ζητήματα με αποκορύφωμα τη δημιουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Συνοπτικά η Αντιπεριφέρεια Ενέργειας χειρίστηκε τα παρακάτω θέματα:
- Εκπόνηση ενεργειακού σχεδιασμού για τη λιγνιτική παραγωγή της Δ. Μακεδονίας
- Διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης για τα ζητήματα των πληττόμενων τοπικών κοινοτήτων με πολλές γενικές συνελεύσεις
- Ουσιαστικές παρεμβάσεις στο κομμάτι των μετεγκαταστάσεων τοπικών κοινοτήτων
- Οργάνωση και συμμετοχή σε ημερίδες με κατάθεση προτάσεων και διεκδίκηση και προώθηση αιτημάτων
- Συμμετοχή στο κομμάτι του κοινοβουλευτικού ελέγχου
- Συνεργασία με τη Δ/νση Περιβάλλοντος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και εκπόνηση βραχυπρόθεσμου σχεδίου δράσης
- Συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζητημάτων με πιέσεις προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Επιθεώρηση Μεταλλείων για ανάληψη των απαιτούμενων δράσεων στην περιοχή μας
- Αναθεώρηση Β1 σχεδίου χωροταξικού πλαισίου της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας με κατάθεση πλήθους απόψεων από φορείς και πολίτες
- Ακύρωση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που επεδίωκε να μετατρέψει τη Δ. Μακεδονία σε χώρο υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων και κατάρτιση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισής Αποβλήτων
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γέρου ο οποίος, ως μέλος της οικονομικής επιτροπής και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο πολιτικό και υπηρεσιακό σκέλος, αναφέρθηκε καταρχάς στα κενά που υπήρχαν στην οικονομική υπηρεσία της Π.Ε. Φλώρινας κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής και στις δυσκολίες ως προς τη διεκπεραίωση διαφόρων θεμάτων λόγω της γραφειοκρατίας. Συνοπτικά οι κινήσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων ζητημάτων είναι οι εξής;
- Απαραίτητες μετακινήσεις υπαλλήλων για την ενίσχυση της οικονομικής υπηρεσίας και συνεχείς συσκέψεις με τις Δ/νσεις Οικονομικού και Διοικητικού της Π.Ε. Φλώρινας με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των εμπλεκόμενων προμηθευτών και εργολάβων και τη μείωση του χρόνου αποπληρωμής των δαπανών.
- Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών λόγω της κατάργησης από 1/1/17 των Υ.Δ.Ε.
- Εξορθολογισμός της διαδικασίας μεταφοράς των μαθητών της Π.Ε. Φλώρινας με κεντρικό γνώμονα τη διαφάνεια, την ασφάλεια στη μετακίνηση των μαθητών, την οικονομικότητα με την επίτευξη σημαντικών εκπτώσεων στις προσφορές, και τη γρηγορότερη αποπληρωμή των μεταφορέων.
Ο κ. Αντωνιάδης, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής φορέων, συλλόγων αλλά και εθελοντών στην προσπάθεια της Π.Ε. Φλώρινας να δώσει προστιθέμενη αξία στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, πάνω στη λογική της συμμετοχικής διαδικασίας και της άμεσης δημοκρατίας. Συνοπτικά οι δράσεις της Π.Ε. Φλώρινας είχαν ως εξής:
- Διοργάνωση και συνδιοργάνωση με τους Δήμους, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, το Πανεπιστήμιο και με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, πλήθους αθλητικών αγώνων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα η περιοχή να δεχτεί περισσότερους από 6.600 επισκέπτες κατά το 2016 (χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες κατά τις εκδηλώσεις “Φωτιές 2016”)
- Συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πανελλήνιων και Διεθνών Συνεδρίων
- Στήριξη και διεύρυνση της λειτουργίας του Ωδείου. Σημαντική αύξηση της συμμετοχής των μαθητών και των συμμετεχόντων στις ενήλικες χορωδίες. Ενίσχυση της συνεργασίας του Ωδείου με το Πανεπιστήμιο και λοιπούς φορείς.
- Αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας και της λειτουργικότητας του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.
- Συντονισμός και στοχοποίηση για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της επισκεψιμότητας του Δικτύου Συλλογών, Λαογραφίας και Παράδοσης, με βελτίωση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού και συντήρηση των υλικών.
- Στήριξη, αναβάθμιση και διεύρυνση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Μπίρος, ο οποίος είπε αναλυτικά τα εξής:
«Με συνέπεια και υπευθυνότητα, με σαφή προσανατολισμό και γνώμονα την ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για άλλη μία χρονιά πήραμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα πολύπλευρα προβλήματα και τις μεγάλες ελλείψεις της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Πιο συγκεκριμένα κάναμε παρεμβάσεις στις υποδομές του Αγροτικού Τομέα (άρδευσης, αναδασμών), τα προβλήματα ύδρευσης, τις οδικές επικοινωνίες, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.Πιστοί στους στόχους μας πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών σε τοπικό και σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.Το 2016 ήταν χρονιά κατά την οποία έπρεπε να «κλείσουν» τα έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε έως 31-12-2015. Η Π.Ε. Φλώρινας ολοκλήρωσε επιτυχώς τις απαραίτητες διαδικασίες με την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων του προγράμματος, την καταχώρηση όλων των στοιχείων των έργων στο Ο.Π.Σ. (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα) και την τελική έγκριση των εκθέσεων ολοκλήρωσης των παρακάτω έργων:
1) Πράξη: «Διαμόρφωση εισόδου πόλης Φλώρινας από σύνορα Νίκης»,
ενταγμένο με τρία υποέργα.
2) Πράξη: «Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης – εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης κοινότητας Νυμφαίου», ενταγμένο με δύο υποέργα.
3) Πράξη: «Λιμναίες υποδομές Δήμου Αμυνταίου Πετρών – Ζαζαρης - Χειμαδίτιδας».
4) Πράξη: «Ολοκλήρωση λιμναίων υποδομών Αγίου Παντελεήμονα Βεγορίτιδας».
5) Πράξη: «Εκσυγχρονισμός δαπέδων, ανελκυστήρων και πυρασφάλειας του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας».
6) Πράξη: «Εξοπλισμός αλιευτικού καταφυγίου Ψαράδων Δήμου Πρεσπών».
Σήμερα είμαστε σε θέση, όχι μόνο να αποτυπώσουμε τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και να υλοποιήσουμε δράσεις και έργα που θα δώσουν ώθηση και ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, υλοποιούμε έργα όπως αυτά αναφέρονται συνοπτικά στον παρακάτω απολογισμός για το έτος 2016. Σύμφωνα με αυτόν η Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Φλώρινας έχει προβεί στις παρακάτω δράσεις:
Ø Επιβλέψεις έργων: 63, συνολικού προϋπολογισμού 13.400.000 €
Ø Μελέτες προτεινόμενων έργων: 37 συνολικού προϋπολογισμού 5.200.000 €
Ø Δημοπρατήσεις δημοσίων έργων: 21 συνολικού προϋπολογισμού 3.300.000 €
Παρακάτω θα γίνει αναφορά, επιγραμματικά, στις σημαντικότερες δράσεις και ενέργειες που τελικό σκοπό είχαν την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης τόσο στην Π.Ε. Φλώρινας όσο και στην Περιφέρειάς μας συνολικά.
Δράσεις ενίσχυσης του Αγροτικού Τομέα
1) Μελέτη Αρδευτικού δικτύου Παρορίου
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική του αδειοδότηση, το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη αντίστοιχου μέτρου προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για την ένταξή του στην 5η Προγραμματική Περίοδο (νέο ΣΕΣ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο αφορά την άρδευση 3.500 στρεμμάτων που βρίσκονται κατάντι του φράγματος Παρορίου. Ο προϋπολογισμός μελέτης για την κατασκευή του έργου ανέρχεται στο ποσό των 4.160.000 €.
2) Έργα Αναδασμών Π.Ε. Φλώρινας
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις που είχε η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στον τομέα των αναδασμών, εντάξαμε στα τεχνικά προγράμματα της Π.Ε. Φλώρινας τα παρακάτω έργα αναδασμών:
Ø Μελέτη αναδασμού αγροκτημάτων Αρμενοχωρίου – Σκοπιάς – Περάσματος, Προϋπολογισμού 865.000€.
Ø Μελέτη αναδασμού αγροκτημάτων Αμμοχωρίου – Σιταριάς – Σ.Σ. Βεύης, Προϋπολογισμού 840.000€.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω αναδασμών θα κατασκευαστούν με μέριμνα του Υπουργείου και τα αρδευτικά δίκτυα που αφορούν στην πλήρη εκμετάλλευση του υδάτινου όγκου του Ταμιευτήρα της Τριανταφυλλιάς αναβαθμίζοντας την δυναμική των αγροτικών καλλιεργειών.
Ø Μελέτη αναδασμού αγροκτήματος Ασπρογείων Φλώρινας, Προϋπολογισμού 144.000€.
Ø Τοπογραφικές μελέτες αναδασμού αγροκτήματος Βαρικού, Προϋπολογισμού 73.500€.
Οι διαδικασίες κήρυξης των αναδασμών έχουν ήδη ξεκινήσει με τις απαραίτητες λαϊκές συνελεύσεις.
3) Παράλληλα Έργα Αναδασμού Φλώρινας
Για την ολοκλήρωση των παράλληλων έργων αναδασμού σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου, εντάχθηκε το παραπάνω έργο με το ποσό των 300.000 € στον Ειδικό Αναπτυξιακό Πόρο της ΔΕΗ, η μελέτη του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και θα δημοπρατηθεί εντός του 2017.
4) Κεντρικός Αρδευτικός Αγωγός Φράγματος Τριανταφυλλιάς
Η Ειδική Υπηρεσία κατασκευής και συντήρησης υδραυλικών υποδομών του Υπουργείου Υποδομών αναμένει να ανοίξει το επόμενο διάστημα το αντίστοιχο μέτρο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εντάξει και να δημοπρατήσει, την πρώτη φάση, της κατασκευής του κεντρικού αρδευτικού αγωγού από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς. Η Π.Ε. Φλώρινας προκειμένου να συνδράμει στην δημοπράτηση του έργου, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Υπουργείου, ενέταξε και ολοκλήρωσε την σύνταξη του κτηματολογίου της περιοχής απ’ όπου θα διέλθει ο κεντρικός αγωγός.
Προκειμένου, στην συνέχεια, να κατασκευαστεί από το Υπουργείο, η δεύτερη φάση του έργου της άρδευσης που αφορά την κατασκευή όλων των προσαγωγών άρδευσης όλων των αγροκτημάτων, η Π.Ε. Φλώρινας ενέταξε, στα τεχνικά της προγράμματα την εκτέλεση των αναδασμών για αγροκτήματα που σήμερα δεν έχουν αναδασμό με την δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου της χρηματοδότησης των αντίστοιχων παράλληλων έργων.
Με την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου στο σύνολό του θα αρδεύονται συνολικά περίπου 50.000 στρέμματα.
5) Μελέτη αρδευτικού δικτύου Πρεσπών
Η περιφερειακή αρχή παρακολουθεί και συνδράμει στην εξέλιξη του συγκεκριμένου σημαντικού για τους φασολοπαραγωγούς Πρεσπών έργο.
Η μελέτη του αρδευτικού δικτύου Πρεσπών υλοποιείται από το αντίστοιχο Υπουργείο, έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική του αδειοδότηση και θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Αφορά την στάγδην άρδευση του μεγαλύτερου τμήματος του κάμπου των Πρεσπών όπου καλλιεργούνται τα γνωστά σε όλους ομώνυμα φασόλια.
Η Π.Ε. Φλώρινας με δική της πρωτοβουλία απέσπασε την υπόσχεση για την χρηματοδότηση υλοποίησης της κατασκευής του έργου από την Ειδική Υπηρεσία κατασκευής και συντήρησης υδραυλικών υποδομών του Υπουργείου Υποδομών.
6) Αρδευτικό δίκτυο περιοχών λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών με τροφοδοσία από τη λίμνη Πετρών
Η Π.Ε. Φλώρινας ενέταξε στον ΕΑΠ και υλοποιεί την μελέτη του έργου με προϋπολογισμό 242.283,09 €. Η μελέτη αφορά την υλοποίηση ενός πρότυπου αρδευτικού συστήματος αξιοποιώντας ουσιαστικά την υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο λιμνών.
Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η σύνταξη Προκαταρκτικής Υδραυλικής Μελέτης και των υπολοίπων συνοδών μελετών που θα απαιτηθούν για το στάδιο αυτό για την κατασκευή κλειστού υπό πίεση αρδευτικού δικτύου περιοχών λιμνών Πετρών και Βεγορίτιδας, συνολικής έκτασης 50.000,00 στρεμμάτων περίπου και με πηγή υδροδότησης τη λίμνη Πετρών.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα καταργηθεί το σύνολο των γεωτρήσεων (περίπου 1000 τον αριθμό) του αρδευόμενου κάμπου, συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο, στην ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, στην ποιοτική άρδευση των αγροτικών εκτάσεων και τέλος στην ατομική οικονομία του αγροτικού νοικοκυριού μειώνοντας τα έξοδα που συνεπάγεται η χρήση γεωτρήσεων.
Μετά την ολοκλήρωση του Προκαταρκτικού Σταδίου μελετών, θα προσδιορισθεί με την απαιτούμενη ακρίβεια τόσο το μέγεθος και ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός του συνολικού έργου, όσο και οι απαιτούμενες μελέτες ανά στάδιο και είδος για την πλήρη ωρίμανσή του και θα συνταχθεί ο επικαιροποιημένος Φάκελος του έργου, ώστε να είναι δυνατή η κατάθεση πρότασης για την χρηματοδότηση τόσο της οριστικής μελέτης όσο και της κατασκευής από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.
7) Διερεύνηση αντικατάστασης επιφανειακού αρδευτικού δικτύου Λιμνοχωρίου
Η Π.Ε. Φλώρινας υλοποιεί την παραπάνω δράση της διερεύνησης για την αντικατάσταση του επιφανειακού αρδευτικού δικτύου (ανοιχτοί αγωγοί) του Λιμνοχωρίου με κλειστούς αγωγούς υπό πίεση συμβάλλοντας στην ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων και την βελτίωση της ποιότητας της άρδευσης. Η χρηματοδότηση της δράσης είναι ενταγμένη στον ΕΑΠ με το ποσό των 170.000€.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του μέτρου 6.2.Β.3 του ΠΕΠ 2014-2020 Δυτικής Μακεδονίας προτείνονται «Δράσεις για την προώθηση της αποδοτικής και αειφόρου χρήσης του νερού (εξοικονόμηση νερού και ανάκτηση κόστους ύδατος)» στο οποίο μπορούν να ενταχθούν προς χρηματοδότηση έργα προώθησης μέσων & πρακτικών και παροχή κινήτρων εξοικονόμησης νερού. Επομένως, το προτεινόμενο ερευνητικό έργο αποτελεί σημαντικό στάδιο ωρίμανσης για την υλοποίηση κατασκευής του έργου Αντικατάστασης του επιφανειακού αρδευτικού δικτύου Λιμνοχωρίου Α΄.
Δράσεις βελτίωσης των οδικών συγκοινωνιών
1) Μελέτη οδοποιίας για την χάραξη νέας Εθνικής οδού από τον κόμβο Αμμοχωρίου έως τον κόμβο Ξινού Νερού Φλώρινας
Η Π.Ε. Φλώρινας στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την σύνδεση της Εγνατίας Οδού δια μέσου ενός ολοκληρωμένου κάθετου άξονα με την πόλη της Φλώρινας και με τα σύνορα της Νίκης, μετά από σειρά επαφών με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών (πρώην ΔΜΕΟ) αλλά και με τοπικούς παράγοντες, ενέταξε την χρηματοδότηση της εν λόγω μελέτης στον ΕΑΠ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό α.ε.
Η μελέτη εντάχθηκε με το ποσό των 800.000 €. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται περί το τέλος του 2017 οπότε και θα κατατεθεί πρόταση για την χρηματοδότηση της κατασκευής από το νέο ΣΕΣ Δυτικής Μακεδονίας.
2) Έργα και δράσεις που αφορούν το οδικό δίκτυο ευθύνης της Π.Ε. Φλώρινας
Κατά τη διάρκεια του 2016 εντάχθηκαν, εκτελέστηκαν ή πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2017 συντηρήσεις στο Επαρχιακό δίκτυο κυρίως, καθιστώντας ασφαλέστερη τη διέλευση των διερχόμενων αυτοκινήτων, που περιλάμβαναν εργασίες ασφαλτοστρώσεων, κατακόρυφης σήμανσης τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας, αποκατάστασης κατολισθήσεων και καθαρισμού τάφρων οδού ύψους 4.600.000 ευρώ περίπου.
Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή την αύξηση της ασφάλειας της οδού, ήταν και η πραγματοποίηση διαγράμμισης και η επούλωση λάκων με ψυχρό ασφαλτόμιγμα με ιδία μέσα σε δίαφορα τμήμα του οδικού δικτύου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω επεμβάσεων ήταν ότι η επαρχιακή οδός για πρώτη φορά να παρουσιάζει ένα τόσο μεγάλο επίπεδο ασφάλειας , επίπεδο που φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα με τις δράσεις και τα έργα που έχουμε προγραμματίσει.
Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση της συντήρησης – βελτίωσης του οδικού άξονα Φλώρινας – Δροσοπηγής – Βιτσίου με το ποσό των 2.000.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου.
Δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος
1) Ειδική μελέτη διαχείρισης της βόσκησης σε λιβαδικούς και δασικούς τύπου οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών
Η Π.Ε. Φλώρινας ως αρωγός των δράσεων προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα όπως είναι η ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, υποστήριξε την υλοποίηση της ειδικής μελέτης διαχείρισης της βόσκησης σε λιβαδικούς και δασικούς τύπου οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών. Το έργο είναι ενταγμένο στο τομεακό πρόγραμμα του αντίστοιχου Υπουργείου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος ανάπτυξη» ΕΠΠΕΡΑΑ, με το ποσό των 120.000 €.
Εντός του 2016 ολοκληρώθηκε η μελέτη με την συμπλήρωσή της και έγινε η δημόσια παρουσίασή της. Στην παρούσα φάση έχει κατατεθεί για έγκριση από την αρμόδια Δ/νση Δασών Φλώρινας.
Η μελέτη θα συμβάλλει στην προώθηση της κτηνοτροφίας με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος στην Π.Ε. Φλώρινας με τον καθορισμό και την διαχείριση των χώρων βόσκησης.
2) Prolife
Η Π.Ε. Φλώρινας στην προσπάθειά της για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος ολοκλήρωσε μέχρι 31-12-2016, επιτυχώς το έργο του Prolife. Το έργο ήταν ενταγμένο στο INTERREG με το ποσό των 220.000 €. Μεταξύ των δράσεων που περιλάμβανε ήταν και ο έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών των λιμνών και κατ’ επέκταση και των απαιτούμενων δράσεων για την ανάδειξη και προστασία τους.
3) Καθαρισμοί κοίτης ποταμών – αντιπλημμυρικά έργα
Με δικές μας ενέργειες εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δημοπρατήθηκαν, εκτελέστηκαν ή θα εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν στον καθαρισμό ποταμών, στραγγιστικών καναλιών, κατασκευή τεχνικών για την προστασία τόσο των καλλιεργούμενων εκτάσεων όσο και κατοικημένων περιοχών συνολικού ύψους 1.700.000 ευρώ περίπου.
4) Recall
Η Π.Ε. Φλώρινας στην προσπάθειά της για την προστασία και αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κατολισθήσεων, υλοποιεί το παραπάνω έργο που περιλαμβάνει δράσεις πολιτικής προστασίας σε περίπτωση κατολισθήσεων. Εντοπίζει σημεία τρωτά στην εμφάνιση κατολισθήσεων. Δημιουργεί εργαλεία ενημέρωσης και συντονισμού μεταξύ φορέων και εθελοντικών ομάδων. Οι δράσεις του Recall αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου 2017.
O συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται στο ποσό των 87.384 € και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (European Commission, DIRECTORATE-GENERAL HUMANITARIAN AID AND CIVIL PROTECTION – ECHO).
5) Σχέδιο ΗΡΑΚΛΕΙΑ για την Αλιεία
Διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα υδάτινων συστημάτων στην Ελλάδα, με 6 φυσικές λίμνες οι οποίες συγκαταλέγονται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευμένων περιοχών NATURA 2000 και 3 τεχνητές λίμνες, η ΠΕ Φλώρινας καλείται να αξιοποιήσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους μοναδικούς φυσικούς πόρους με άξονες την αειφορία και την κοινωνική ευημερία. Η αλιεία ήταν, από την προϊστορία μέχρι και σήμερα, ένας σημαντικός φυσικός πόρος για τις τοπικές παραλίμνιες περιοχές αλλά δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό μιας βιώσιμης παραγωγής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των λιμνιαίων και ποτάμιων οικοσυστημάτων. Σήμερα η αλιεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην τοπική παραγωγή και στη γενικότερη αναπτυξιακή πορεία σε συνδυασμό με την ανάδειξη και προστασία της μοναδικής φυσικής κληρονομιάς και των χαρακτηριστικών πολιτιστικών της πόρων.

Με στόχο την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής με άξονα την ορεινή αλιεία και την παράλληλη αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας έχει εκπονήσει με ίδια μέσα το Σχέδιο «Ηράκλεια». Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνει έναν στρατηγικό σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσεων από την καταγραφή και παρακολούθηση της κατάστασης των ιχθυοπληθυσμών, τη διαμόρφωση συγκεκριμένων διαχειριστικών κατευθύνσεων αύξησης της ιχθυοπαραγωγής, της ορθολογικής διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της προστασίας της βιοποικιλότητας. Το Σχέδιο «Ηράκλεια» προσβλέπει στην αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη διαμόρφωση ενός υγιούς πλαισίου ανάπτυξης της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας, της ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της ανάπτυξης του οικοτουρισμού και της προώθησης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με άξονα τους υδάτινους φυσικούς πόρους.
Το Σχέδιο «Ηράκλεια» αποτελεί ένα από τα πρωτοπόρα σχέδια ανάπτυξης της αλιείας εσωτερικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο, έχει υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δράσεις ύψους 4.3 εκ. € περίπου.
Δράσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και κοινωνικής μέριμνας
1) Τηλεθέρμανση Φλώρινας
Για την υλοποίηση από τον Δήμο Φλώρινας του πολύ σημαντικού έργου της Τηλεθέρμανσης της πόλης της Φλώρινας από τον ΑΗΣ Μελίτης, η Π.Ε. Φλώρινας ενέταξε στον ΕΑΠ την χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου με το ποσό των 4.000.000 €.
2) Επέκταση δικτύου διανομής και κατασκευή παροχών Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τηλεθέρμανσης της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου, η Π.Ε. Φλώρινας ενέταξε την χρηματοδότηση της κατασκευής της επέκταση του δικτύου στον ΕΑΠ με το ποσό των 300.000 €.
3) Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα
Η Π.Ε. Φλώρινας στην προσπάθειά της να συνδράμει στην ενίσχυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στην Φλώρινα ενέταξε στον ΕΑΠ την χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου με το ποσό των 700.000 €.
4) Επισκευή κτιρίου πρώην παιδόπολης «Αγία Όλγα» Φλώρινας
Για την ενίσχυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στην Φλώρινα, η Π.Ε Φλώρινας, αφού συνέταξε την μελέτη (με τις υπηρεσίες της) για την επισκευή της στέγης και εξασφάλισε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Εφορία Νεότερων Μνημείων, ενέταξε στον ΕΑΠ την χρηματοδότηση της επισκευής με το ποσό των 110.000 € και εντός του έτους 2016 ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο έργο με την επίβλεψή του από την Δ/νση Τεχνικών Έργων / Π.Ε. Φλώρινας.
Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή την ενίσχυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα, η Π.Ε. Φλώρινας ενέταξε στον ΕΑΠ την επισκευή του κτιρίου με το ποσό των 300.000 € που θα υλοποιηθεί με ευθύνη του Συλλόγου για την Διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων.
Με την ολοκλήρωση του έργου το κτίριο θα παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο που θα το αξιοποιήσει.
5) Τοπικό Ρυμοτομικό της οικοπεδικής έκτασης των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα
Η Π.Ε. Φλώρινας με δικές της ενέργειες επανέφερε το θέμα της έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού της οικοπεδικής έκτασης των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα (θέμα που ήταν παγωμένο στα συρτάρια του Υπουργείου από το έτος 2006), με ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής του όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Παράλληλα εισηγήθηκε την νομοθετική ρύθμιση της έγκρισής του στο αρμόδιο Υπουργείο και απέσπασε την υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας του για την ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης.
6) Επιχειρησιακό Σχέδιο εξυγίανσης, προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης – Χειμαδίτιδας – Πετρών και Βεγορίτιδας του Νομού Φλώρινας
Η Π.Ε. Φλώρινας με δική της πρωτοβουλία και έχοντας συναίσθηση του σημαντικού πλούτου για την περιοχή, που προσφέρει η ύπαρξη του συμπλέγματος των τεσσάρων λιμνών έκανε πρόταση και ενέταξε και υλοποιεί με χρηματοδότηση από τον ΕΑΠ, με το ποσό των 140.000 € περίπου, τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης του συμπλέγματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017.
Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου εξυγίανσης, προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των συμπλεγμάτων των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας, Πετρών και Βεγορίτιδας του Δήμου Αμυνταίου, όπου περιλαμβάνεται καταγραφή και παρουσίαση των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι λίμνες λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων που λαμβάνουν χώρα στο υδάτινό τους περιβάλλον, αλλά και ευρύτερα στη λεκάνη απορροής, καθώς και οι προτάσεις έργων / δράσεων / παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και απειλών με σκοπό την εξυγίανση και αποκατάσταση / επαναφορά της οικολογικής ισορροπίας των λιμνών
7) Ύδρευση Δ.Ε. Αμυνταίου και Αετού Δ.Αμυνταίου από επιφανειακά υδάτινα σώματα
Η Π.Ε. Φλώρινας με δική της πρωτοβουλία έκανε πρόταση και ενέταξε και υλοποιεί με χρηματοδότηση από τον ΕΑΠ, με το ποσό των 640.000 € περίπου, τη μελέτη για την κατασκευή των έργων υδροληψίας και τον αγωγό προσαγωγής, της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού (διυλιστήριο) και των δεξαμενών αποθήκευσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017.
Το έργο θα συμβάλει στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής εξασφαλίζοντας άριστης ποιότητας και επάρκεια ποσότητας νερού ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει την ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών δικτύων διανομής μειώνοντας το κόστος λειτουργίας και παρακολούθησης που απαιτείται.
Τέλος με την ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής των αναγκαίων έργων θα καταθέσει πρόταση για την χρηματοδότηση της κατασκευής στο νέο ΣΕΣ Δυτικής Μακεδονίας.
8) Μελέτες και δράσεις ωρίμανσης της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων
Η Π.Ε. Φλώρινας στην προσπάθειά της να συμβάλει στην μείωση των λειτουργικών εξόδων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των ευρωπαϊκών και εθνικών απαιτήσεων στον τεμέα της ενέργειας προς το 2020, με δική της πρωτοβουλία έκανε πρόταση ενέταξε και ολοκλήρωσε τις μελέτες της ενεργειακής αναβάθμισης του Διοικητηρίου της Π.Ε. Φλώρινας και του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας με χρηματοδότηση από τον ΕΑΠ, με το ποσό των 150.000 €,
Αναμένεται η προκήρυξη αντίστοιχου μέτρο του νέου ΣΕΣ Δυτικής Μακεδονίας για να κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης της κατασκευής του έργου το οποίο είναι προϋπολογισμού 610.000 € περίπου.
9) Αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων Μεθοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (Α΄ Φάση).
Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα της Αποκεντρωμένης διοίκησης, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, συμβάλλαμε τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και στην δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου με τις υπηρεσίες μας, για την «Αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων Μεθοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (Α΄ Φάση )».
Το έργο προϋπολογισμού 1.098.117 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Interreg Ελλάδα – Αλβανία και ολοκληρώθηκε εντός του 2016.
Δράσεις στον τομέα του τουρισμού
1) Ωρίμανση του έργου «Εκσυγχρονισμός και επέκταση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας Πισοδερίου»
Η Π.Ε. Φλώρινας στην προσπάθειά της να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και στην τουριστική προώθηση ενός σημαντικού πόλου έλξης, του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας Πισοδερίου, με πρότασή της ενέταξε και υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο με χρηματοδότηση από τον ΕΑΠ, με το ποσό των 117.000 € περίπου.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης η Π.Ε. Φλώρινας έχει στην διάθεσή της ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου που περιλαμβάνει τα έργα και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους τουρίστες.
Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου σε πρώτη φάση έχουν προϋπολογισμό 6,5 εκ. € . Οι κυριότερες δράσεις που περιλαμβάνει είναι η αντικατάσταση του κεντρικού αναβατήρα με εναέριο τετραθέσιο αναβατήρα καθώς και τα συστήματα της τεχνητής χιόνωσης και της δημιουργίας χώρου στάθμευσης επισκεπτών.
Η Π.Ε. Φλώρινας έχει καταθέσει τον απαραίτητο φάκελο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του χιονοδρομικού στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου να εκδοθεί στη συνέχεια το απαραίτητο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)