ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΑΡΘΡΙΚΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ THE MIS

Πρωτοποριακή επέμβαση αποκατάστασης βλαβών του αρθρικού χόνδρου πραγματοποιήθηκε στην κλινική Άγιος Λουκάς Θεσσαλονίκης από την ιατρική ομάδα του TheMIS - Ορθοπαιδικό Κέντρο. Δύο ασθενείς με βλάβες στο γόνατο αντιμετωπίσθηκαν χειρουργικά με εμφύτευση αυτόλογων χονδροκυττάρων (του ίδιου του ασθενούς) στην ίδια επέμβαση. Η μέχρι τώρα χειρουργική θεραπεία των μεγάλων χόνδρινων ελλειμμάτων πραγματοποιούνταν με εμφύτευση αυτόλογων χονδροκυττάρων, αλλά σε δύο επεμβάσεις, αφού μετά την πρώτη έπρεπε να ακολουθήσει διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων, μέχρι τα χονδροκύτταρα να απομονωθούν και να πολλαπλασιασθούν σε συνθήκες εργαστηρίου και στη συνέχεια, σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, να γίνει η τοποθέτηση του "μοσχεύματος" για την κάλυψη της βλάβης. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές με σκοπό την μείωση της νοσηρότητας για τον ασθενή αλλά και του συνολικού κόστους, με εφάμιλλα κλινικά και ιστολογικά αποτελέσματα. Με την τεχνική, που κατά αποκλειστικότητα εφαρμόζεται, το εργαστήριο έχει πλέον μεταφερθεί εντός της χειρουργικής αίθουσας και με μικρή μόνο αύξηση του χειρουργικού χρόνου, ετοιμάζεται το "μόσχευμα" με τα χονδροκύτταρα του ασθενούς. Αυτά απομονώνονται στο φορητό εργαστήριο από το εξειδικευμένο προσωπικό, με πιστοποιημένο και πατενταρισμένο τρόπο, και τοποθετούνται σε ειδική μεμβράνη - φορέα η οποία τοποθετείται στην περιοχή της βλάβης. Η συγκεκριμένη μέθοδος διαφοροποιείται σαφώς από άλλες, αφού είναι η μόνη που χρησιμοποιεί τα χονδροκύτταρα του ασθενούς και όχι πολυδύναμα μεσεγχυματικά (βλαστοκύτταρα), με το σοβαρό πλεονέκτημα της μιας επέμβασης, μιας και η χρήση χονδροκυττάρων απαιτούσε εφαρμογή δύο χειρουργείων. Υποστηρίζεται από επιστημονικές πολυκεντρικές μελέτες με διετή ήδη κλινικά και ιστολογικά αποτελέσματα με εξαιρετική πορεία των ασθενών.
Οι ασθενείς εξήλθαν από την κλινική την επόμενη ημέρα χωρίς προβλήματα που να σχετίζονται με τη μέθοδο και ακολουθούν ήδη το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)