Π.Ο.Ε.: "Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ"

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσωπώντας 431 πρωτοβάθμια σωματία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, κατανεμημένα σε 5 διοικητικές περιφέρειες, Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων, πραγματοποίει εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των Γενοκτονημένων Προγόνων μας σε όλη την χώρα. Η Γενοκτονία των Έλληνων του Πόντου,που συντελέστηκε συστηματικά την περίοδο 1914-1922, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εθνικής κάθαρσης και ισοπέδοσης της διαφορετικότητας σε Πόντο και Μικρά Ασία, προκειμένου να σφυρηλατηθεί ένα νεοπαγές Τουρκικό εθνικό κράτος, αρχικά από τους νεοτούρκους και μετέπειτα από τους Τούρκους Εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ.

Όπως κάθε χρόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος  θα πραγματοποίησει δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις την 19η Μαΐου στις 18:30 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας με ομιλητή τον Σερίφη της Κομητείας του Μίντλσεξ της Μασαχουσέτης κ. Πίτερ Κουτουτζιάν και στην  Πλατεία Συμτάγματος με ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης κ. Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ. Στο τέλος των εκδηλώσεων θα ακολουθήσουν πορείες διαμαρτυρίας, από την πλατεία Αγ. Σοφίας στο Τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης και από την πλατεία Συντάγματος στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα και επίδοση ψηφισμάτων.
Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος Τοπαλίδης μεταξύ άλλων είπε:
« Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μέρος ένος ενιαίου εγκλήματος, που μαζί με αυτές των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των υπολοίπων ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, συνθέτουν την Γενοκτονία των Χριστιανικών Λάων της Ανατολής. Προς τούτο συνηγορεί και η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) με ψήφισμα που εξέδωσε το 2007.  Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ακολουθόντας το δόγμα του ενιαίου της «τριάδας» των Γενοκτονιών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους αδελφούς Αρμενίους και Ασσυρίους προκειμένου να καταστήσει σαφές πως ο αγώνας είναι κοινός και πανανθρώπινος και πως οι Γενοκτονίες θα πρέπει να καταδικάζονται απόλυτα, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς περιορισμούς, για να οχυρωθεί η ανθρωπότητα από τους κινδύνους επανάληψης οπουδήποτε στο μέλλον.
Το 2015 αποτελεί μία χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς είναι το έτος της εκατονταετίας της Γενοκτονίας του Αρμενικού Λαού, της πρώτης χρονικά Γενοκτονίας. Στο πλαίσιο αυτό η Αρμενική εθνοσυνέλευση με ομόφωνο ψήφισμα της αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων και Ασσυρίων της Ανατολής. Η Ομοσπονδία συμμετείχε ως επίσημη προσκεκλημένη της Αρμενικής Δημοκρατίας, μαζί με το τριτοβάθμιο όργανο μας την ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. τόσο στις εργασίες του Παγμοσμίου Συνεδρίου κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα στο Ερεβάν στις 22 και 23 Απριλίου, όσο και στις επετειακές εκδηλώσεις της εκατονταετίας.
Τέλος, τόνισε πως η Ελληνική πολιτεία μπορεί μεν να ανταποκρίθηκε στο πάγιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού καθιερώνοντας την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των  Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, ωστόσο δεν έχει σταθεί εως σήμερα αρωγός στην προσπάθεια  διεθνοποίησης».
Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας  της Ομοσπονδίας, συντονιστής της Π.Ε.Ν. Θεσσαλονικής κ. Μίλτος Τερζόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις τις νεολαίας για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών ( ενημερωτικά περίπτερα σε πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη και Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, ποδηλατοπορεία μνήμης, ολονυχτία στα ενημερωτικά περίπτερα την παρομονή της 19ης Μαΐου) καθώς και στην δημιουργία χασταγκ (#) για την συγκέντρωση των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (#‎GRofPontosGenocide‬).
Η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας κα. Γεωργία Κυριακίδου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους του συμπολίτες μας να παρευρευθούν στις εκδηλώσεις Μνήμης.

Για το Δ.Σ.
 Ο Πρόεδρος                                                  Η Γενική Γραμματέας
Τοπαλίδης Χρήστος-Δημήτριος                                      Κυριακίδου Γεωργία


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)