ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: Λήψη μέτρων για λιγνιτική και μεταλιγνιτική περίοδο και απόδοση του 6% από την εξόρυξη λιγνίτη από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, κατέθεσε ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ
Ο Νομός Φλώρινας έχει προσφέρει τα μάλα στην ανάπτυξη της χώρας μέσω της παροχής φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος κατατρώγονας κυριολεκτικά τα σπλάχνα του. Από την παραγωγή φθηνού ρεύματος μέσα από το λιγνίτη της Φλώρινας, επιδοτούνται για φθηνό ρεύμα (πάνω από 700 εκ. ευρώ) τα νησιά της πατρίδας μας και καλώς γίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας με αναπηρία και καλώς γίνεται, όλη η Ελλάδα πλην αυτών οι οποίοι παράγουν ρεύμα, όπως ο Νομός Φλώρινας. Δε φτάνει μόνο αυτή η αδικία, αλλά εξαιτίας της παραγωγής αυτού του πλούτου ο οποίος προστίθεται πλασματικά στο ΑΕΠ της Φλώρινας, εμφανιζόμαστε οι φλωρινιώτες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και παίρνουμε λιγότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, λιγότερες θέσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, μικρότερη επιδότηση στον αναπτυξιακό νόμο, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον τοπικό πόρο που παίρνουμε από τη ΔΕΗ ως αντιστάθμισμα και πληρώνοντας το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα.Τελικά αυτό που μένει είναι οι επιπτώσεις από τη ρύπανση, από τα ορυχεία και από τους ΑΗΣ της περιοχής στην υγεία των κατοίκων, στον τουρισμό, στην αγροτική οικονομία και όχι μόνο. Η οικονομία της περιοχής έχει άρρηκτα συνδεθεί με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ αλλά και ιδιωτικών εταιριών στην εξόρυξη του λιγνίτη. Η απαξίωση του λιγνίτη και της ΔΕΗ και από εσάς προδιαγράφει εφιαλτικές στιγμές για το μέλλον της Φλώρινας (έκρηξη της ανεργίας, γενικότερη πτώχευση της περιοχής). Κύριε υπουργέ, όσο η ΔΕΗ ήταν αμιγώς κρατική επιχείρηση καλώς δεν πλήρωνε το 6% από την εξόρυξη του λιγνίτη στην τοπική κοινωνία. Από τη στιγμή όμως που το 49% της ΔΕΗ έχει πωληθεί σε ιδιώτες, με ποιο δικαίωμα χαρίζετε αυτό το 6% που δικαιούται η τοπική κοινωνία, στους ιδιώτες, αλλά και στην ίδια τη ΔΕΗ;
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την αντιμετώπιση της κατάστασης από την απαξίωση της ΔΕΗ και του λιγνίτη στην περιοχή της Φλώρινας (με διαβούλευση και διάλογο με την τοπική κοινωνία);
2. Πότε σκοπεύετε να αποδώσετε το 6% από την εξόρυξη του λιγνίτη από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία (εννοείται ότι αναφερόμαστε στην περίοδο κατά την οποία πουλήθηκε έστω και μία μετοχή της ΔΕΗ σε ιδιώτη μέχρι και σήμερα, σε διαφορετική περίπτωση η τοπική κοινωνία θα διεκδικήσει δικαστικά αυτά που δικαιούται από τη ΔΕΗ και από την πολιτεία).
Ο Ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)