ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Με αφορμή τις εργασίες για το αναπτυξιακό συνέδριο στις 12 Ιουλίου στην Κοζάνη παρουσία του Πρωθυπουργού το Επιμελητήριο μας μετά από διαβούλευση με τα μέλη του θα καταθέσει τις εξής προτάσεις:
· Η γεωστρατηγική θέση της περιοχής με τη διασυνοριακότητα της αποτελεί όχι μόνο την πύλη για τα δυτικά Βαλκάνια αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνεργασίες και η δικτύωση με τις βαλκανικές χώρες με γνώμονα την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων , το χαμηλότερο κόστος, την ανταγωνιστικότητα των τιμών, την μεταποίηση, δίνοντας τη προστιθέμενη αξία στο προϊόν, συμβάλλοντας έτσι σε θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων μας.
· Η δημιουργία χερσαίου λιμένα (διακομεταμιστικού κέντρου στον νομό Φλώρινας) θα συμβάλλει στην ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, στην εξωστρέφεια αυτής και στην δημιουργία επιχειρηματικού και εμπορικού σημείου αναφοράς.
· Η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου Φλώρινα – FYROM και Φλώρινα – Πόγραδετς για εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, στην δικτύωση με χαμηλό κόστος, ασφάλεια και ταχύτητα.
· Άμεση διασύνδεση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας.
· Ο προσανατολισμός σε δυναμικές και βιολογικές καλλιέργειες με την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων, με τη δημιουργία ΠΟΠ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Με στόχευση στον πρωτογενή τομέα με δυναμικές καλλιέργειες όπως, φασόλια, πιπεριές, κρασιά, γαλακτοκομικά, γλυκά κουταλιού, φρούτα κ.α.
· Ο αγροτουρισμός πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία, τη μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που δεν έχει θάλασσα έχει όμως μοναδικό οικοσύστημα , λίμνες, εθνικό δρυμό, θρησκευτικό, ιστορικό γαστρονομικό και εναλλακτικό τουρισμό, μοναδικά τοπικά προϊόντα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν.
· Εκτός όμως από την καλή διάθεση κα την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων χρειάζονται και χρηματοδοτικά εργαλεία. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας δε βοηθάει στη κατεύθυνση αυτή. Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας δημιούργησε το ταμείο ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, ένα ταμείο που έχει σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της Δ.Μ και ίσως αποτελέσει την αφορμή για δημιουργία τραπέζης ειδικού σκοπού που στόχο θα πρέπει να έχει περιοχές όπως η Π.Ε Φλώρινας με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
· Ο προσανατολισμός των επιχειρηματιών για συνεργατικές επιχειρήσεις με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την μείωση του κόστους πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα. Τα τελευταία χρόνια, οι απαιτήσεις για τον επαγγελματικό προσανατολισμό έχουν αλλάξει. Το μοντέλο των προηγούμενων χρόνων καταρρέει. Στις απαιτήσεις του σήμερα, έχει υποχρέωση η πολιτεία μέσω των οργάνων της(Υπουργεία εργασίας- ΟΑΕΔ) να προσανατολίζει τους πολίτες σε ένα σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σήμερα.
· Η αξιοποίηση των φραγμάτων νερού της Π.Ε Φλώρινας με αρδευτικά δίκτυα στοχεύοντας σε δυναμικές καλλιέργειες αλλά και σε υδροδοτήσεις της Π.Ε Φλώρινας.
· Διασύνδεση του αγωγού ΤΑΠ στην Π.Ε Φλώρινας.
· Εξαιτίας της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ το ΑΕΠ είναι σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκή χρηματοδότηση στις επενδύσεις. Ζητάμε την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Π.Ε Φλώρινας όπως και των υπόλοιπων περιοχών.
· Δημιουργία ειδικής φορολογικής ζώνης θα αντισταθμίσει την εκροή συναλλάγματος προσελκύοντας επενδυτές.
· Ενδυνάμωση των σχολών της περιοχής με νέα τμήματα εναρμονισμένα με τον τόπο.
· Η υλοποίηση της τηλεθέρμανσης πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα δίνοντας λύση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών. Οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις αλλά και οι βιομηχανίες πρέπει να συνδεθούν με τη τηλεθέρμανση με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα τους.
Το Επιμελητήριο μας στην προσπάθεια της στήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας έχει υλοποιήσει συνέδριο με θέμα «Προώθηση Αειφόρου Ανάπτυξης – Τουρισμού – Επιχειρηματικότητας και Διαβαλκανικής Συνεργασίας το Δεκέμβριο του 2014».
Το Νοέμβριο του 2015 οι Διοικητικές Επιτροπές των Βαλκανικών Επιμελητηρίων συνεδρίασαν στην πόλη μας.
Το Επιμελητήριο μας έχει υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας με όλα τα Βαλκανικά Επιμελητήρια αλλά και πολλά της Ευρώπης.
Φλώρινα, 05/07/2017

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)