ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Κοινωνική ευαισθησία και πολιτισμός στην… πράξη.

Πόσες φορές πολλοί από εμάς δεν βρεθήκαμε στην ανάγκη να αναζητήσουμε έκτακτα μονάδες αίματος για κάποιον συγγενή ή φίλο; Πόσες φορές αυτή η άμεση ανάγκη δεν έγινε αγωνία ακόμα και απόγνωση κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου και την κρισιμότητα της στιγμής; Ειδικά όταν οι μονάδες αίματος που χρειάζονται δεν είναι μία ή δύο αλλά πολύ περισσότερες, τότε το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα δισεπίλυτο και πιεστικό. Αυτοί που έχουν την δυνατότητα να «αποταμιεύουν» αίμα σε Τράπεζες Αίματος Συλλόγων ή αλλού, εξυπηρετούν πολύ πιο εύκολα τις ανάγκες τους, οι υπόλοιποι; Πιστεύω πως η λύση αυτού του προβλήματος, που αντιμετωπίσαμε κάποια στιγμή πολλοί από εμάς ή ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, είναι εύκολη, άμεση και σχεδόν ανέξοδη. Μια Δημοτική Τράπεζα Αίματος μπορεί να καλύψει αυτό το κενό.
Παρακάτω παραθέτω το αίτημα το οποίο κατέθεσα στο Γραφείο του Συμβουλίου, για την ίδρυση μιας Δημοτικής Τράπεζας Αίματος από τον Δήμο Φλώρινας
ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Δημοτικής Τράπεζας Αίματος»
Κύριε Πρόεδρε,
Παρακαλώ να διαβιβάσετε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο καθώς και στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας το αίτημα μου για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος στον Δήμο μας.
Πιστεύω πως η ίδρυση μιας Δημοτικής Τράπεζας Αίματος θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος για τους δημότες μας και θα δώσει άμεση λύση στην εύρεση μονάδων αίματος όταν προκύψει ανάγκη. Εκτός αυτών, θα αποτελέσει μια υψηλού συμβολισμού πράξη κοινωνικής ευαισθησίας και θα βελτιώσει περαιτέρω τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας. Η Τράπεζα Αίματος θα τροφοδοτείται με μονάδες αίματος, με τη διοργάνωση Εθελοντικών Αιμοδοσιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Τα μέλη της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος (δημότες και κάτοικοι) θα αποκτούν την Ταυτότητα Εθελοντή Αιμοδότη και θα μπορούν να λάβουν αίμα άμεσα για τους ίδιους, για κάποιον συγγενή ή κάποιον φίλο τους, όταν παρουσιαστεί ανάγκη. Ταυτόχρονα, ο Δήμος θα μπορεί να πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του έτους, ποικίλα προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης του πληθυσμού σχετικά με την αναγκαιότητα της εθελοντικής προσφοράς αίματος, όπως ενημερωτικές καμπάνιες, βραβεύσεις εθελοντών αιμοδοτών, συνεργασίες με τοπικούς φορείς κ.ά. Παράλληλα, τις μέρες εκείνες θα μπορεί να γίνεται και λήψη δειγμάτων για την εύρεση δοτών μυελού των οστών, με την προοπτική ίδρυσης μιας ανάλογης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Επίσης είναι σημαντικό και σίγουρα πολύ χρήσιμο, να πραγματοποιείται παράλληλα και μια υπεύθυνη ενημέρωση από επιστήμονες για το σημαντικότατο θέμα της Δωρεάς Οργάνων. Ένα θέμα στο οποίο η χώρα μας κατέχει δυστυχώς σταθερά μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Η ίδρυση και λειτουργία μιας Δημοτικής Τράπεζας Αίματος σήμερα, η ίδρυση μιας Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μελλοντικά, είναι σχεδόν ανέξοδες κοινωνικές δράσεις εθελοντικού κυρίως χαρακτήρα, με ουσιαστικό περιεχόμενο και υψηλό συμβολισμό. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς, προσφοράς και αλληλεγγύης. Τέλος, αποτελεί ένα ακόμα στέρεο βήμα προς τη δημιουργία ενός σύγχρονου Δήμου. Μπορούμε να το κάνουμε!
Με εκτίμηση
Χάτζιος Ε. Μιχάλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΞΥΣΤΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΤΟΝΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)