ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ημέρα ευαισθητοποίησης και περισυλλογής η 3η Δεκεμβρίου, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και εκπέμπει διαχρονικά πολλαπλά μηνύματα.

Είναι μια ημέρα επαναπροσδιορισμού της στάσης όλων μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε και να αναδείξουμε την καθημερινότητα, τα δικαιώματα, αλλά και τις ικανότητες αυτών των ατόμων, αυτών των μαχητών της ζωής.

Η ημέρα αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους μας συστηματική αλλαγή νοοτροπιών και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων και μόνιμων λύσεων στα προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, που θα λειτουργεί με τις αρχές του σεβασμού και της αποδοχής άροντας κάθε αποκλεισμό, παραμένει ακόμα ζητούμενο.

Η δημοτική αρχή επικεντρώνει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία και σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς στηρίζει κάθε μορφής δράση που βελτιώνει την καθημερινότητά τους, προάγει τις δεξιότητές τους και δρα υποστηρικτικά, υλοποιώντας παράλληλα παρεμβάσεις που στόχο έχουν να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Τα άτομα με αναπηρία αξίζουν το σεβασμό, την αγάπη και τη στήριξή μας. Οι ίσες ευκαιρίες για όλους δεν πρέπει να είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά μια στάση ζωής.


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Από το 1992 η 3η Δεκεμβρίου τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία προκειμένου να διευρύνει την ενημέρωση, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να προωθήσει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε κάθε επίπεδο.

Οι άνθρωποι με αναπηρία ως μοναδικοί ήρωες της ζωής, μέσα από τον αγώνα τους αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες δίνουν, πολλές φορές, μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας. Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Ως Δημοτική Αρχή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στις ειδικές δυνατότητες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά αγαθά με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και υποδομών, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στην απασχόληση, αλλά και στην καθημερινότητα τους.

Έχουμε υποχρέωση να τους κάνουμε να “ξεχνούν” την όποια αναπηρία τους. Να αισθάνονται ότι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Διότι ΕΙΝΑΙ ισότιμα μέλη κάθε ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗΣ κοινωνίας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ως Διοίκηση του Γ.Ν.Φ, χαιρετίζουμε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), η οποία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992, καθώς είναι αφιερωμένη σε όλα τα άτομα με αναπηρία. Είναι γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο κοντά στο 1 δις άνθρωποι βιώνουν κάποια μορφή ψυχικής ή σωματικής αναπηρίας. Στην Ελλάδα μάλιστα εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10% του πληθυσμού.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, οφείλουν να στηρίξουν και να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους, απέναντι στα άτομα με κάποια μορφής αναπηρίας, ενισχύοντας την πολιτική στήριξης ΑΜΕΑ και λειτουργίας δομών, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο.

Σε ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας, η προστασία και τα δικαιώματα ΑΜΕΑ, θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα.

Δεν πρέπει να αποτελεί μόνο όραμα αλλά και πράξη η ανάγκη για κοινωνική ισότητα και ειδικά σήμερα η κοινωνία, έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, από δομές στήριξης και αποκατάστασης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα αναπηρίας, αλλά και προβλήματα επιβίωσης.

Στο Γ.Ν.Φ ανήκουν υπό την αρμοδιότητα του, 2 δομές που έχουν σχετίζονται με αναπηρία.

Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) του Γ.Ν. Φλώρινας, λειτουργεί στην ακριτική Φλώρινα εδώ και 17 χρόνια και προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης(Φυσικοθεραπείες, Λογοθεραπείες, Εργοθεραπείες) σε ενήλικες αλλά κυρίως σε παιδιά με βαριές αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγίες, νοητική υστέρηση, αυτισμός, σύνδρομο Down κλπ)καθώς και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Παράλληλα, υλοποιεί προγράμματα πρόληψης, αγωγής υγείας, ψυχολογικής-κοινωνικής υποστήριξης, αυτόνομης διαβίωσης, προ-επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης, με σκοπό την ομαλή ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό.

Η δεύτερη δομή, αυτή του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ήτοι ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) Αμυνταίου, έχει σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας με κλειστή νοσηλεία στον πληθυσμό ευθύνης της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, καθώς και σε ασθενείς που παραπέμπονται από άλλες ΥΠΕ και συγκεκριμένα σε άτομα με σωματική αναπηρία, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες. Παρέχονται υπηρεσίες αποκατάστασης με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων παροχών σε επίπεδο ποιότητας νοσηλείας, διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών, με νέες τεχνολογίες.

Ως Διοίκηση δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στα άτομα ΑΜΕΑ και είμαστε εδώ δίπλα τους, δηλώνοντας ότι αγωνιζόμαστε με στόχο την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας, μέσω του Νοσοκομείου και των 2 ΚΕΦΙΑΠ και συνάμα οραματιζόμαστε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, που θα διασφαλίζει τόσο σε άτομα με αναπηρία, όσο και στις λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ένα ανεκτό και ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

Μαζί λοιπόν για ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο, για κοινό μέλλον χωρίς διακρίσεις σε όλο τον κόσμο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

Τα Άτομα με Αναπηρία βασίζονται σε δύο κύριους πυλώνες για την ένταξή ή επανένταξη τους στην κοινωνία. Αυτοί είναι η Εκπαίδευση και η Απασχόληση. Η έλλειψη όμως ολοκληρωμένων πρακτικών παρέμβασης από την δομημένη Πολιτεία, αποτελούν τις κύριες αιτίες του κοινωνικού αποκλεισμού μιας ομάδας ατόμων που σύμφωνα με τις στατιστικές αποτελεί περίπου το 10% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα ποσοστά ανεργίας των ΑμεΑ κυμαίνονται κοντά 80%, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 50%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού ΑμεΑ που είναι εν δυνάμει εργασιακά ενεργό, παραμένει χωρίς απασχόληση για διάφορους λόγους και αυτοί είναι κυρίως λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και της στάσης των πολιτών απέναντι στα άτομα αυτά (κοινωνικές προκαταλήψεις, μη προσβάσιμοι χώροι κ.α.).

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, εργασιακή, οικονομική και πολιτική ζωή.

Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας, της εξάλειψης των διακρίσεων και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού της παραπάνω ομάδας συνανθρώπων μας.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα τους, αγωνιζόμαστε για τη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμοθετημένους τους συλλόγους και σωματεία. Επίσης καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους ΑμεΑ να στραφούν προς τα συνδικάτα ώστε να ενδυναμώσουν την δυνατότητα παρέμβασής τους για την διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

H σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, δεν αποτελεί και δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να αποτελεί ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και σκέψης. Ημέρα αφιερωμένη στον καθημερινό αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, συνήθως σε ένα αφιλόξενο για αυτούς περιβάλλον, στους οικείους τους που αγωνιούν μαζί τους νυχθημερόν και σε όλους τους εθελοντές, επιστήμονες, ειδικούς θεραπευτές που βρίσκονται δίπλα τους.

“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει



να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… “




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)