ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΦΟΡΕΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Τα μηνύματα τους για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που τιμάται σήμερα στέλνουν οι φορείς της Φλώρινας.
Βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης 
Συμπληρώνονται φέτος 103 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού-που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την Ελληνική Πολιτεία - φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είναι για το Έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους. Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.

Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στα χρόνια που ακολούθησαν, στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Το έγκλημα της Γενοκτονίας είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οφείλει η διεθνής κοινότητα, να αναγνωρίσει άμεσα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η Ελληνική Πολιτεία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να διεκδικήσουν με επιμονή και με αγώνα διαρκείας την διεθνή αναγνώριση της. Έναν αγώνα που χρόνια τώρα έχουν ξεκινήσει και δίνουν από κοινού η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων.

Ακόμα οφείλει η διεθνής κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για όλα τα εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα και να αποτρέψει με την στάση της να επαναληφθούν τέτοιες θηριωδίες στο μέλλον. Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό, στους νεκρούς, στους αγώνες, στις θυσίες και στην προσφυγιά καθώς και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα. Αιωνία τους η μνήμη".

Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου
«Η 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, φέρνει στις μνήμες μας, ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το οποίο η ιστορική αλήθεια δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.Οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανή την Ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν στην περιοχή του Πόντου και της Μ. Ασίας. 353.000 Ελληνικές ψυχές υπήρξαν θύματα της συστηματικής εξόντωσης του κινήματος των Νεότουρκων και του Κεμαλικού κινήματος, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα».

Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης


19 Μαΐου: Ημέρα ιερής μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μπορεί να πέρασε ένας αιώνας και κάτι από τότε που οι Νεότουρκοι επιχείρησαν - και κατάφεραν αριθμητικά - να αφανίσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό, ωστόσο αυτό που δεν πέτυχαν ήταν να αφανίσουν την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη.Η Γενοκτονία των Ποντίων κάθε χρόνο παραμένει όλο και πιο επίκαιρη. Οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον βίαιο ξεριζωμό τους, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν και ζουν.Εθνικό και ιστορικό μας χρέος παραμένει η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε, ως έθνος, τον αγώνα για την ηθική και όχι μόνο δικαίωση.Το οφείλουμε στους 353.000 νεκρούς και στους χιλιάδες πρόσφυγες του Πόντου. Το οφείλουμε στην ίδια την Ιστορία.Ας σκύψουμε, λοιπόν, το κεφάλι με σεβασμό στη μνήμη όσων ποτέ δεν το έσκυψαν υποταγμένοι.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας τιμάει φέτος τη 19η Μάη, Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμάει τους νεκρούς αυτής τη γενοκτονίας, τιμάει τους διωγμένους και ξεριζωμένους του Πόντου που έζησαν στο πετσί τους τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός.
Έναν και πλέον αιώνα μετά, η Γενοκτονία των Ποντίων διδάσκει πως στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών οι λαοί είναι πιόνα των αντίπαλων στρατοπέδων.
Ακόμη πιο επίκαιρη η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σήμερα όπου ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται με ορατό το ενδεχόμενο γενίκευσής του σε όλη την περιοχή.
Σήμερα, 103 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος.
Το ΔΣ θα συμμετέχει σε κατά τόπους εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή, τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ