Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ (ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΕΣ)

Τα λίγα λεπτά που ξοδεύει ένας εθελοντής αιμοδότη για να προσφέρει μερικά χιλιοστόλιτρα από το αίμα του, μπορεί να είναι η λεπτομέρεια που θα σώσει μια ζωή. Ή δύο ζωές. Ή περισσότερες από … 2 εκατομμύρια!
Οι ιστορίες δύο αιμοδοτών, που δίνουν το καλύτερο παράδειγμα συστηματικής εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς, θυμίζουν την μοναδική περίπτωση του "άνδρα με το χρυσό χέρι". Ενός σύγχρονου ήρωα, για τον οποίο ίσως δεν έχετε ακούσει.

Το αίμα μας περιέχει πολλά σωτήρια συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Για πολλούς ανθρώπους οι αιμοδότες είναι κυριολεκτικά, ο λόγος που ακόμα ζουν. Αλλά και οι ίδιοι οι αιμοδότες έχουν να αποκομίσουν οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Έρευνες π.χ. έχουν δείξει ότι η τακτική αιμοδοσία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι παρακάτω 3 άνδρες έχουν κάθε δικαίωμα να περηφανεύονται ότι έχουν προσφέρει όσο μπορούσαν σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Και συνεχίζουν να το κάνουν.
Χίλιες αιμοδοσίες και συνεχίζει
Τον Ιούνιο του 2013 οι Καναδικές Υπηρεσίες Αίματος τίμησαν, με ένα ταπεινό πιστοποιητικό και μια κάρτα, τον Shuards Sutherland ο οποίος έδωσε εκείνη τη μέρα, σε κλινική του Καναδά αίμα για χιλιοστή φορά! Είναι μόλις ο έκτος άνθρωπος στον Καναδά και ο πρώτος στην επαρχία του Οντάριο που έφτασε τις 1.000 αιμοδοσίες.
Ο Sutherland, κάθε εβδομάδα, για περισσότερα από 20 χρόνια, προσφέρει εθελοντικά στην κοινωνία. Δίνει αίμα, το οποίο μπορεί να δωριθεί σε διαστήματα που απέχουν τουλάχιστον 2 μήνες μεταξύ τους, πλάσμα, το οποίο μπορεί να δωριθεί εβδομαδιαίως και αιμοπετάλια, που μπορούν να δωριθούν κάθε δύο εβδομάδες.
Ο ίδιος υπογραμμίζει: «Σώζεις μια ζωή. Αυτό για εμένα τα λέει όλα. Για αυτό δίνω αίμα. Αυτή η μία ώρα που ξοδεύεις δεν σου κοστίζει τίποτα και σώζεις τη ζωή κάποιου. Πώς αλλιώς μπορείς να σώσεις μια ζωή, σε μία ώρα;»
Αιμοδότης με …γαλόνια
Ένας άλλος φανατικός αιμοδότης, ο Harold Mendenhall από τη Νότια Φλόριντα των ΗΠΑ, έφτασε ένα επίσης σπάνιο ορόσημο. Πιστώνεται με τη δωρεά 100 γαλονιών (ή 380 λίτρων) ολικού αίματος και αιμοπεταλίων!
Ο Αμερικανός άνδρας, ξεκίνησε να δίνει αίμα στις 7 Ιουλίου 1977 και το εκατοστό γαλόνι τού αναγνωρίστηκε όταν ήταν 83 ετών. Οι δωρητές αιμοπεταλίων, όπως ο Mendenhall, δίνουν ένα λίτρο αίματος, κάθε φορά που κάθονται στην καρέκλα μιας αιμοδοσίας.
Η διαδικασία έχει διάρκεια δύο ωρών – περίπου οχτώ φορές περισσότερη από όση χρειάζεται για την απλή δωρεά ολικού αίματος. Το λίτρο που προσφέρει ο δότης επεξεργάζεται, με λιγότερο από το μισό, να κρατείται για χρήση. Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δώσουν αίμα περίπου 24 φορές το χρόνο, σε αντίθεση με το μέγιστο των 6 φορών ετησίως, που φτάνει ένας δότης ολικού αίματος.
Ο Mendenhall έδωσε για πρώτη φορά αίμα, όταν η γυναίκα του διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Εφτά χρόνια αργότερα, όταν η αγαπημένη του έχασε τη μάχη με τη νόσο, ο ίδιος λέει ότι ήταν χαμένος. Σταμάτησε σε μια τράπεζα αίματος, γυρίζοντας σπίτι από τη δουλειά και σύντομα έγινε τακτικός αιμοδότης.
Ο άνδρας με το χρυσό χέρι
Οι ιστορίες των δύο παραπάνω ανδρών, θυμίζουν κατά πολύ την ιδιαίτερη περίπτωση του James Harrison, ενός 77χρονου Αυστραλού πολίτη, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως: «ο άνδρας με το χρυσό χέρι».
Ο Harrison είχε ξεπεράσει τις 1.000 αιμοδοσίες πλάσματος αίματος, τον Μάιο του 2011. Ένα κατόρθωμα για το οποίο έχει κάθε δικαίωμα να περηφανεύεται. Το χαρακτηριστικό σχόλιό του για το γεγονός – που τότε ήταν ρεκόρ – ήταν απλό, λιτό και δείγμα ταπεινότητας: «Είναι το μοναδικό ρεκόρ που εύχομαι να σπάσει, γιατί όποιος το καταφέρει, θα σημαίνει ότι έχει κάνει χίλιες δωρεές».
Γιατί όμως ο χαρακτηρισμός «χρυσοχέρης»;
Ο James γεννήθηκε το 1936. Σε ηλικία 13 ετών, κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης εγχείρησης θώρακος, που τον κράτησε στο νοσοκομείο για τρεις μήνες, χρειάστηκε 12 λίτρα αίματος. Όταν αργότερα, συνειδητοποίησε ότι το αίμα είχε σώσει τη ζωή του, δεσμεύτηκε να γίνει αιμοδότης, μόλις έφτανε στα 18 του χρόνια, την τότε απαιτούμενη από το νόμο ηλικία.
Και έκανε ακριβώς αυτό. Ξεκίνησε να δίνει αίμα το 1954 και μετά τις πρώτες αιμοδοσίες, ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιέχει ένα ασυνήθιστα ισχυρό αντίσωμα, την Rho(D) ανοσοσφαιρίνη. Το συγκεκριμένο αντίσωμα χορηγείται σε μητέρες με ρέζους αρνητικό, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, όταν τα μωρά που κυοφορούν έχουν ρέζους θετικό.
Με αυτό τον τρόπο, εμποδίζεται η δημιουργία αντισωμάτων στο αίμα της γυναίκας, τα οποία είναι πιθανό να προσβάλουν τα ερυθροκύτταρα ενός παιδιού με ρέζους θετικό, σε επόμενη κύηση. Αυτή η ευαισθητοποίηση αντιγόνου στη μητέρα και το επακόλουθο φαινόμενο ασυμβατότητας με το αίμα του μωρού προκαλούν τη Νόσο Ρέζους, την πιο κοινή μορφή της Αιμολυτικής Νόσου των Νεογνών (HDN).
Μέσω των δωρεών του πλάσματός του, ο κύριος Harrison υπολογίζεται ότι έσωσε από το θάνατο λόγω HDN, περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια μωρά! Τα παράγωγα από το πλάσμα του, έχουν δοθεί στο 10% των εγκύων που το αίμα τους μπορούσε να είναι ασύμβατο με εκείνο των παιδιών τους. Ανάμεσά τους είναι και η κόρη του.

…Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι μία: Προσφέροντας αίμα προσφέρουμε ζωή και αναμφίβολα η πράξη εθελοντικής αιμοδοσίας αποτελεί κορυφαία ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ πράξη.
Πραγματοποιώντας κάθε χρόνο δεκάδες εκδηλώσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και συγκεντρώνοντας εκατοντάδες μονάδες αίματος, η τράπεζα αίματος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο των συναδέλφων του, αλλά και μελών της κοινωνίας.
Το να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης είναι τόσο εύκολο, ανώδυνο και απαραίτητο που ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τιμά την Ημέρα του Εθελοντή αιμοδότη. Tiμά, ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους εργαζόμενους, αλλά και όλους τους πολίτες, που με υψηλό το αίσθημα αλτρουισμού στηρίζουν -διαχρονικά-  τις εκδηλώσεις εθελοντικών αιμοδοσιών που πραγματοποιεί το Σωματείο, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες «φιάλες ζωής».

(Για το Δελτίο Τύπου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από θέμα που φιλοξένησε η ιστοσελίδα pathfinder τον Μάρτιο του 2014).

Γραφείο Τύπου 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)