ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Κ.ΣΕΛΤΣΑ ΓΙΑ ΟΡΥΧΕΙΑ, ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Την Πέμπτη 4-6-2015 ,κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής Εμπορίου, έγινε παρέμβαση του Βουλευτή Φλώρινας Κ.Σέλτσα σχετικά με θέματα της περιοχής και ιδιαίτερα για τα θέματα των ορυχείων και της μετεγκατάστασης των οικισμών, καθως και για το φλέγον θέμα της τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ.Παναγιωτάκης στην απάντησή του έδειξε να γνωρίζει τα προβλήματα, να έχει διάθεση λύσης από πλευράς ΔΕΗ και ιδιαίτερα για το θέμα της τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΕΛΤΣΑΣ: Εγώ θα αναφερθώ σε θέματα γενικότερου και ειδικότερου ενδιαφέροντος της Περιφέρειάς μου. Αν και συμφωνώ με το τίμημα το οποίο έγινε με τον ΕΛΤΑ της Δ.Ε.Η. θα είμαι  πιο κοντά στο πνεύμα του κ. Αμυρά.
Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας είναι η περιοχή η οποία κατά παράδοξο τρόπο ήταν η μόνη που θα  πλήρωνε το τίμημα της μερικής ιδιωτικοποίησης της Δ.Ε.Η., αλλά και η μόνη περιοχή όπου ουσιαστικά μεγάλο μέρος της εξορυκτικής δραστηριότητας έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Προβλήματα περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και μετεγκαταστάσεων οικισμών είναι εντονότερα στην περιοχή, αφού οι όποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη δεν έχουν την αντίστοιχη εμπειρία αλλά και τα μέσα που διαθέτει η Δ.Ε.Η. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Παρενέργεια της πλήρους παραχώρησης της εξορυκτικής δραστηριότητας σε ιδιώτες είναι και το γεγονός ότι ο ΑΗΣ Μελίτης αντιμετωπίζει χρονίζοντα θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την ομαλότητα εφοδιασμού με λιγνίτη. Συγκεκριμένα στο ορυχείο της Αχλάδας υπάρχει το μείζον θέμα της μετεγκατάστασης του μόνιμου οικισμού, αλλά και γενικότερα της αρρυθμίας στην εξορυκτική δραστηριότητα.
Σε ό,τι αφορά το ορυχείο Βεύης η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει και εκτελέσει την παραχώρηση - εκμετάλλευσή του σε ιδιώτη. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι στο στάδιο της έγκρισης και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις και σχετικά με την επιλογή του μειοδότη. Η γενικότερη λειτουργία των ορυχείων στην περιοχή θα επηρεάσει άμεσα και τον όποιο σχεδιασμό για την κατασκευή της μονάδας στην περιοχή, τη Μελίτη 2.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της σχεδιαζόμενης απόσυρσης της μονάδας ΑΗΣ Αμυνταίου. Από 1/1/2016 ο ΑΗΣ Αμυνταίου εισέρχεται σε καθεστώς μερικής λειτουργίας, 17.500 ώρες, που θα καταλήξει στην απόσυρση μετά το 2020. Αν δεν εναρμονισθεί με τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ε.Ε. άμεσα το καθεστώς μερικής λειτουργίας θα προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία του δικτύου τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου είναι η κύρια μονάδα τροφοδοσίας τηλεθέρμανσης χωρίς να υπάρχουν εφεδρικές για να καλύψουν το έλλειμμα.
Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο και η Δ.Ε.Η. σε σχέση με όλα τα παραπάνω, ύστερα μάλιστα από τη δέσμευση να μην παραχωρήσει το σχέδιο διάσπασης της Δ.Ε.Η. και  ιδιωτικοποίησης που έπληττε μόνο τη λιγνιτική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας; Συγνώμη για το ότι είμαι εκτός θέματος, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο έχει αναδειχθεί και στη Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και πρέπει οπωσδήποτε να απαντηθεί

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η.): Ευχαριστώ πολύ, κύρια Πρόεδρε, βέβαια υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα ερωτήσεων, θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος.
(   …   )
Τώρα, τέθηκαν ορισμένα ζητήματα για τα ορυχεία της Φλώρινας, καταρχάς υπενθυμίζω ότι και στην ακρόαση μου στη Βουλή όπου είχα ερωτηθεί σχετικά, είχα πει ότι ειδικά για την περίπτωση της Βεύης, ο διαγωνισμός έχει οσμή σκανδάλου και το είχα πει αυτό, παρόλο που δεν μου αρέσει και αποφεύγω να χρησιμοποιώ τέτοιους χαρακτηρισμούς, αλλά εάν κάτι είναι εξόφθαλμο και αυταπόδεικτο, δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς.
Μαζί με το τμήμα του ορυχείου της Βεύης, το οποίο το μισό ανήκει στην Δ.Ε.Η.,  το μισό διακηρύχτηκε να πωληθεί σε ιδιώτη, μαζί με αυτό το μισό που θα πολωθεί, παραχωρείτε και μία  έκταση η οποία είναι ανεξάρτητα από το ορυχείο  και η οποία αυτή έκταση αφαιρεί το αναγκαίο ζωτικό χώρο από ένα άλλο ορυχείο της Δ.Ε.Η., το Κλειδί, όπου δεν μπορεί να γίνει απόθεση. Εξαιτίας αυτού λοιπόν αυτού του πράγματος, αυτό το ορυχείο το δικό μας, είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια ανενεργό και καταλαβαίνετε τι επιπτώσεις έχει αυτό. Ο δε ΑΗΣ Μελίτης, είναι ο πιο ακριβός σταθμός από πλευράς κατασκευής, αλλά είναι και πιο σύγχρονους που διαθέτουμε, εξαιτίας όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στην Φλώρινα και που ανέφερε και ο κ. Σέλτσας, αποφυγή μετεγκαταστάσεων από τον ιδιώτη, κακή λειτουργία του ορυχείου της Αχλάδας, πρέπει να ξέρετε ότι φτάνει ο ιδιώτης να κάνει εξόρυξη με 25 προς 1, δηλαδή, 25 άγονα 1 λιγνίτη, όταν ο μέσος όρος της Δ.Ε.Η. είναι τώρα ανάμεσα στο 5,5 με 6 και όταν η βέλτιστη έπρεπε να είναι κάτω από 4.
(   …   )
Ένα μεγάλο μέρος από τα προβλήματα των ορυχείων είναι η έλλειψη προσωπικού, όπως έχουμε ξαναπεί, εάν είχαμε ορισμένες εκατοντάδες για να λειτουργούν οι καδοφόροι εκσκαφείς που είναι μηχανήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και είναι τα κατάλληλα για το συγκεκριμένο κοίτασμα το δικό μας, που είναι σαν ζέμπρα, δηλαδή, στρώματα – στρώματα, άγονα – λυχνίτης, άγονα – λυχνίτης, δεν ήσαν άλλες περιοχές. Και έτσι μόνο τα δικά μας μηχανήματα μπορούν να κάνουν αυτή την εξόρυξη, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Τώρα αναγκαζόμαστε και δουλεύουμε με εργολάβους και είναι μια απάντηση παρόμοια που θέλω να δώσω και στον κ. Καματερό, για τους άλλους εργολάβους της διανομής, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι και αυτό είναι επειδή βρισκόμαστε σε ασφυξία, με την ουσιαστική απαγόρευση των προσλήψεων.
Ένα από τα πρώτα μέλημα τα μας είναι και εμείς και όλος ο όμιλος, να μπορεί όπως όλες οι εταιρείες να μπορούν να κάνουν προσλήψεις, όταν της χρειάζεται, όπου τις χρειάζεται και με τα προσόντα και την ποιότητα την οποία χρειάζεται.
Ένας από τους λόγους που έχουμε κάποιες καθυστερήσεις σε κάποιους τομείς ή αναλαμβάνουμε κάποια ρίσκα σε κάποιους άλλους, πχ. στη λειτουργία της αγοράς είναι η έλλειψη προσωπικού. Το έχω αναδείξει πολλές φορές και ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω και τώρα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. Σέλτσα ότι από την μειωμένη λειτουργία του Αμυνταίου δεν θα υπάρχει πρόβλημα στη τηλεθέρμανση του Αμυνταίου. Για το θέμα του 2020, μέχρι τότε πιστεύω ότι θα ληφθούν τα μέτρα. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να αφήσει αυτές τις περιοχές, όπως και την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη και να το κρίνει μόνο οικονομικά. Δεν μπορεί να τις αφήσει στο έλεος του Θεού και χωρίς την παροχή της τηλεθέρμανσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)