ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Στο παρόν νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 15 γίνεται ρητή αναφορά για το θέμα της αποδοτικής ψύξης θέρμανσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανάγκη όπου είναι οικονομικά αποδοτικότερα να προωθηθούν τα συστήματα τηλεθέρμανσης έναντι των ατομικών συστημάτων θέρμανσης.Ως βουλευτής Φλώρινας αλλά και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας χαίρομαι που για πρώτη φορά η προώθηση συστημάτων τηλεθέρμανσης θα είναι σε λίγο νόμος του κράτους.
Στη δυτική Μακεδονία μαζί με την Μεγαλόπολη υπάρχει εμπειρία από τα ευεργετήματα των συστημάτων τηλεθέρμανσης άλλα και την σημασία τους για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Αν δει κανείς το ΕΣΔΕΑ (Εθνικό σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση) που κατατέθηκε στην Ε.Ε , σημαντική συνεισφορά στους στόχους εθνικούς στόχους έχει και το έργο της τηλεθέρμανσης της πόλης της Φλώρινας.Το έργο αυτό είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση στην προηγούμενή προγραμματική περίοδο και μάλιστα σε μία πρόσκληση του 2009.Παρόλα αυτά την στιγμή που μιλάμε έχει μόλις αρχίσει η κατασκευή του και έχουν γίνει η ενέργειες από αυτήν την κυβέρνηση ώστε να γίνει η ομαλή μεταφορά του στο νέο ΕΣΠΑ.Το παράδειγμα αυτό , πέρα από το ότι η εναρμόνιση με την οδηγία 27 του 2012 έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014, αποτελεί δείγμα γραφής για το πόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις νοιάστηκαν για την ενεργειακή απόδοση.
Η πόλη της Φλώρινας και φέτος περιμένει τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης, αντί εδώ και 3 χρόνια να θερμαίνεται από το ΑΗΣ Μελίτης. Μάλιστα, θα έπρεπε να έχουμε την στιγμή που μιλάμε, ώριμα και ενταγμένα τα έργα επέκτασης και σε παρακείμενους οικισμούς όπως αυτόν της Μελίτης.
Αν τα επιδόματα θέρμανσης και οι φορολογικές ελάφρυνσης παλαιότερα είχαν δοθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ΝΔ θα είχαμε λύσει μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής φτώχειας ειδικά στην βόρεια Ελλάδα όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι μεγαλύτερες.
ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ







Κλείνοντας, ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο για το πρόγραμμα εξοικονομώ που σχετίζεται άμεσα με το παρόν νομοσχέδιο. Αν δεί κανείς την ιστορία του προγράμματος θα δεί ότι από την αρχική προκήρυξη μέχρι και το τέλος του 2014 είχαμε μία σταδιακή χαλάρωση των προϋποθέσεων για την ένταξη κάποιου στο πρόγραμμα.



Με αποτέλεσμα στο τέλος τα χρήματα να απορροφηθούν όχι από αυτούς που πραγματικά είχαν ανάγκη να μειώσουν των προϋπολογισμό θέρμανσης αλλά από την μεσαία και κυρίως την ανώτερη εισοδηματική τάξη.



Η κυβέρνηση είναι ανάγκη σε συνδυασμό με το νέο ταμείο για την ενεργειακή εξοικονόμησης να βρει τρόπους, και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει, ώστε η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας να γίνει με όρους αξιοπρέπειας μέσα από επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση των κατοικιών και επιτέλους να φτάσει σε αυτούς που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)