Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΓΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΤΑ

Στην κατασκευή τοιχογραφίας προς τιμή των ηρώων του 1821,  στο κτήριο που στεγάζει το σύλλογο Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα, προχώρησε η Εύξεινος Λέσχη με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.


Στην τοιχογραφία αποτυπώνεται το έμβλημα της ελληνικής σημαίας, οι αγωνιστές του 1821 και η μορφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. 

Η έμφαση που δόθηκε στο πρόσωπο του τελευταίου προκύπτει από το γεγονός ότι ήταν αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και πολιτικός αρχηγός της Επαναστάσεως του 1821. Κυρίως, όμως, η τοιχογραφία εστιάζει στο πρόσωπο του Υψηλάντη λόγω της προσφυγικής καταγωγής του η οποία έλκει από τον τόπο καταγωγής των περισσότερων Ποντίων κατοίκων του Φιλώτα ήτοι τα ‘Υψηλα της επαρχίας του Όφεως Τραπεζούντας, τοπωνύμιο από το οποίο προέρχεται και το όνομά του.

Σε ανακοίνωση του το Δ.Σ του Συλλόγου αναφέρει "Σκοπός μας είναι η τοιχογραφία αυτή να αποτελέσει παρακαταθήκη για τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο για να θυμίζει διαχρονικά την πίστη και τον πατριωτισμό των εθνικών ηρώων μας. Τέλος, οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο πρόσωπο του Ιωάννη Θ. Αβραμίδη για την προσφορά του ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Την καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ντανιέλα Νικόλοβα - Σιδηροπούλου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.