ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΓΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΤΑ

Στην κατασκευή τοιχογραφίας προς τιμή των ηρώων του 1821,  στο κτήριο που στεγάζει το σύλλογο Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα, προχώρησε η Εύξεινος Λέσχη με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.


Στην τοιχογραφία αποτυπώνεται το έμβλημα της ελληνικής σημαίας, οι αγωνιστές του 1821 και η μορφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. 

Η έμφαση που δόθηκε στο πρόσωπο του τελευταίου προκύπτει από το γεγονός ότι ήταν αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και πολιτικός αρχηγός της Επαναστάσεως του 1821. Κυρίως, όμως, η τοιχογραφία εστιάζει στο πρόσωπο του Υψηλάντη λόγω της προσφυγικής καταγωγής του η οποία έλκει από τον τόπο καταγωγής των περισσότερων Ποντίων κατοίκων του Φιλώτα ήτοι τα ‘Υψηλα της επαρχίας του Όφεως Τραπεζούντας, τοπωνύμιο από το οποίο προέρχεται και το όνομά του.

Σε ανακοίνωση του το Δ.Σ του Συλλόγου αναφέρει "Σκοπός μας είναι η τοιχογραφία αυτή να αποτελέσει παρακαταθήκη για τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο για να θυμίζει διαχρονικά την πίστη και τον πατριωτισμό των εθνικών ηρώων μας. Τέλος, οφείλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο πρόσωπο του Ιωάννη Θ. Αβραμίδη για την προσφορά του ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Την καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ντανιέλα Νικόλοβα - Σιδηροπούλου".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)