ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Από 28 έως 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιώσιμων Κτιρίων (World Sustainable Building Conference), κατά τη διάρκεια εργασιών του οποίου παρουσιάστηκαν όλες οι εξελίξεις και οι τάσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στα κτίρια με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. 
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η τελική συνάντηση των εταίρων του διακρατικού έργου MARIE (Mediterranean Building Rethinking for Energy Efficiency in Buildings) που αφορά στην επαναξέταση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στη Μεσόγειο. Στο έργο ΜARIE συμμετέχουν 23 εταίροι από 9 χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κα Ελισάβετ Παναγιωτίδου και εκ μέρους της ΑΝΚΟ ο Διευθυντής Προγραμμάτων κ. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, ο Υπεύθυνος του Τμήματος Σχεδιασμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων κ. Παναγιώτης Πτωχούλης και ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Συμβούλου (ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.) κ. Θάνος Παπότης.
Κατά την τελική συνάντηση του έργου, παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα του, τα οποία περιλαμβάνονται σε μια συνολική Στρατηγική για την Eνεργειακή Aπόδοση των Kτιρίων της Μεσογείου (MEDBEE Strategy) και η οποία συνοψίζεται στις 5 ακόλουθες βασικές κατευθύνσεις: Καθορισμός εργαλείων για τις ενεργειακές ανακαίνισεις κτιρίων με στόχο την μέτρηση της πραγματικής εξοικονόμησης ενέργειας. Διερεύνηση οικονομικών πόρων για την ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων με στόχο την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων. Ανταγωνιστικότητα και καινοτομία στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με στόχο την προώθηση της καινοτομίας. Ενεργοποίηση της αγοράς στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με δράσεις εκπαίδευσης – ευαισθητοποίησης και με στόχο τη συμμετοχή όλων των φορέων. Δημόσια διακυβέρνηση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με στόχο τη συνέργεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το σημαντικότερο μέρος του έργου είναι η υλοποίηση των πιλοτικών έργων, καθώς και οι πολιτικές δεσμεύσεις – θέσεις που ανέλαβαν οι Περιφέρειες που συμμετείχαν αναφορικά με την εφαρμογή της Στρατηγικής MEDBEE του έργου MARIE. Αναφορικά με την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΝΚΟ ως εταίρος του έργου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη Διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας προχώρησε στην υλοποίηση πιλοτικών παρεμβάσεων στα κτίρια του Διοικητηρίου της Περιφέρειας (ΖΕΠ Κοζάνης) και του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, οι οποίες περιελάμβαναν μεταξύ άλλων:
την υλοποίηση ενεργειακών επιθεωρήσεων των δύο κτιρίων,
τον προσδιορισμό λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στη βάση κόστους – οφέλους των προτεινομένων παρεμβάσεων,
την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας (αντικατάσταση εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού μικρής κλίμακας) και
τη σύνταξη προτύπων Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα σε εθνικό επίπεδο για την ενεργοποίηση του νέου θεσμού για τη χώρα, που αφορά στις Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ – ESCO) και τη Χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από Τρίτους (ΧΑΤ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)