ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΟΚΑΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τρία μέλη εγκληματικού κυκλώματος, ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί Μεξικανικής και Καναδικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το Σ.Δ.Ο.Ε. και την Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.Στην εξάρθρωση της οργάνωσης συμμετείχε και η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δύο (2) αλλοδαποί, εκ των οποίων ένας υπήκοος Μεξικού («εγκέφαλος» της οργάνωσης) και ένας υπήκοος Η.Π.Α. (μέλος της). Στο πλαίσιο των ερευνών, μέχρι στιγμής, έχουν κατασχεθεί συνολικά πάνω από (233) κιλά κοκαΐνης, όπλα, φυσίγγια, χρήματα κ.ά. Η αξία της κατασχεθείσας κοκαΐνης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000 ευρω). Χαρακτηριστικό είναι ότι η ποσότητα της κοκαΐνης μεταφέρθηκε μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά) που είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά.
Για την μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού έγινε κοινή παρουσίαση του Διοικητή Ασφαλείας Αττικής, Ταξίαρχου Παναγιώτη Στάθη, του Ειδικού Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. Στυλιανού Στασινόπουλου και των Εκπροσώπων Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχου Νικόλαου Λαγκαδιανού και της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Κλεάνθη Παπαγιαννόπουλου.
Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος :

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.
Η σημερινή κοινή παρουσίαση αφορά στην εξάρθρωση μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, η οποία διακινούσε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς την Ελλάδα και χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Θα ήθελα να σας δώσω καταρχάς το στίγμα της επιχείρησης. Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από πολύμηνη και συντονισμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε στενή συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην εξάρθρωση της οργάνωσης συμμετείχε και η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).
Τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, θα σας παρουσιάσουν ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Στυλιανός Στασινόπουλος και ο Εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός. Θα ήθελα να ξεκινήσω από τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Κ. Ταξίαρχε έχετε το λόγο.

Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης :

Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα διεθνικά δίκτυα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από την Κεντρική Αμερική στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές Αρχές. Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), του Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν χθες (04.11.2014) παράλληλες οργανωμένες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τρία (3) άτομα - μέλη του κυκλώματος, σε περιοχή των νοτίων προαστίων, στην Αττική. Πρόκειται για 25χρονο υπήκοο Μεξικού (αρχηγικό μέλος της οργάνωσης), έναν 69χρονο υπήκοο Καναδά (γεννηθείς στην Κολομβία) και έναν 62χρονο Έλληνα. Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα δύο (2) άτομα, μεταξύ των οποίων, ο εγκέφαλος του διεθνικού εγκληματικού κυκλώματος (35χρονος υπήκοος Μεξικού) και ένα ακόμα μέλος του (36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. γεννηθείς στο Λίβανο).

Σε βάρος όλων των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»). Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κατασχεθεί :
πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά), το οποίο είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά
δύο (2) καραμπίνες και μονόκαννο όπλο, σαράντα τέσσερα (44) φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και εκατόν είκοσι πέντε (125) κυνηγετικά φυσίγγια, μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»,
εννέα (9) κινητά τηλέφωνα, 3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού.
 Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, από το συνδυασμό των προανακριτικών στοιχείων και τη διασταύρωση και ανάλυση όλων των ερευνητικών δεδομένων οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του προφίλ (profiling) των εμπλεκομένων ατόμων και στην ταυτοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, στο πλαίσιο του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας σκληρών ναρκωτικών. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς– προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, μεταξύ των μελών της. Συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών - αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων. Επιπλέον, ο 62χρονος ημεδαπός και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα. Όπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη δια μέσω θαλάσσης μεταφορά των ναρκωτικών, με εμπορευματοκιβώτια ( containers ), τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων.Τα μέλη της οργάνωσης για να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο την νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης. Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, με τη συνδρομή της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. Με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στα κυκλώματα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που δραστηριοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Υπηρεσίες, που συνέδραμαν στην μεγάλη αυτή επιτυχία, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η συνεργασία των Αρχών επιβολής του Νόμου αποτελεί το καλύτερο αντίμετρο στη δράση τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών, που επηρεάζουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.Σας ευχαριστώ.


Ειδικός Γραμματέας του Σ.Δ.Ο.Ε. κ. Στυλιανός Στασινόπουλος

Κυρίες και κύριοι, σήμερα δίνεται η δυνατότητα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να παρουσιάσει μία άλλη δραστηριότητα του, που ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει. Κυρίως το Σ.Δ.Ο.Ε. το έχει ταυτίσει με το οικονομικό έγκλημα. Όσοι όμως είναι κοντά στο Σ.Δ.Ο.Ε. θα γνωρίζουν ότι το Σώμα έχει ένα πολύ εξειδικευμένο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, με πολύ σημαντικές επιτυχίες στο παρελθόν. Σήμερα η παρουσία μας εδώ θέλει να τονίσει ότι όταν οι Υπηρεσίες Δίωξης των Ναρκωτικών συνεργάζονται απόλυτα, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με έναν κοινό σκοπό, την πάταξη του εγκλήματος, φέρνουν τα αποτελέσματα τα οποία μας περιέγραψε νωρίτερα ο κύριος Ταξίαρχος. Είμαστε υπερήφανοι που το Σώμα συμμετείχε στην πολύμηνη αυτή διαδικασία, από την πρώτη στιγμή μέχρι και την ώρα της σύλληψης των δραστών. Βέβαια εμείς δε θα σταματήσουμε στο σημείο αυτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε και εδώ είναι το σημείο αυτό που σας είπα, για το οικονομικό πλεονέκτημα, όχι για το έγκλημα των ναρκωτικών και θα κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση χρειαστεί προκειμένου να ελέγξουμε τα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα προκύψουν από αυτήν τη δραστηριότητα. Καταλήγω λοιπόν, διότι δεν έχω να προσθέσω τίποτα στο υπηρεσιακό κομμάτι, στο οποίο ο κύριος Ταξίαρχος σας απάντησε, ότι η ενότητα είναι εκείνη που θα μας δώσει ώθηση για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εμείς θέλουμε να συγχαρούμε και την Ελληνική Αστυνομία, και το Λιμενικό Σώμα και την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, τονίζω πάλι, για την άψογη συνεργασία, την οποία είχαμε. Και θέλω να συγχαρώ το προσωπικό και των τεσσάρων Υπηρεσιών, οι οποίοι ασχολήθηκαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θερμά συγχαρητήρια σε αυτούς που πραγματικά τους ανήκουν. Ευχαριστώ πολύ.

 Εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός

Καλησπέρα σας. Επιχειρησιακά νομίζω ότι ο κύριος Ταξίαρχος και με το παραπάνω ανέλυσε με πλήρη λεπτομέρεια όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Εμείς από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και ως Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αυτό που θέλουμε να εξάρουμε σήμερα είναι η άψογη πραγματικά συνεργασία, που επέδειξαν οι διωκτικές Αρχές, την άψογη συνεργασία που αναπτύξαμε με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε., την Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, η οποία στη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση συνεργασίας είχε αυτό το τρομερά επιτυχές αποτέλεσμα.Αυτό που θέλουμε εμείς να επισημάνουμε από την πλευρά μας, ως Λιμενικό Σώμα, είναι ότι σε ανάλογες μεγάλες υποθέσεις, όπως και του περασμένου Ιουνίου, έτσι και τώρα η συνεργασία μεταξύ των διωκτικών Αρχών, είναι επιβεβλημένη και επιτακτική προκειμένου να επιτυγχάνονται όλα αυτά τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα.Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω, κλείνοντας, είναι ότι στην υπόθεση που αναλύσαμε σήμερα διεξοδικά, από πλευράς Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, συμμετείχαν συνολικά 23 άτομα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος, σε μεικτά επιχειρησιακά κλιμάκια, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και της Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. Κυρίως από την πλευρά μας, θα θέλαμε να συγχαρούμε όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από το επιθυμητό και είμαστε σίγουροι ότι και στο μέλλον θα επιδείξουμε ανάλογα αποτελέσματα, διότι η συνεργασία ήταν άμεση και καταλυτική και νομίζω ότι είναι γενικά παραδεκτό από όλους. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)