ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Η πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση που προκαλείται από μανιτάρια είναι η φαλλοειδική που προσβάλλει κυρίως το συκώτι. Αυτή η δηλητηρίαση ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων απο μανιτάρια στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα τα αυτοφυή μανιτάρια που προκαλούν δηλητηρίαση είναι κυριώς δύο είδη:
1)τα muscaria με σχετικό χρόνο έναρξης συμπτωμάτων μισή με 2 ώρες μετά το γεύμα.Τα συμπτώματα είναι : έμετοι,διάρροιες, βραδυκαρδία , υπόταση , εφίδρωση.
Από αυτό το είδος δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις με σοβαρές επιλπλοκές

2)τα phalloidesπου προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση.
Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα και η βαρύτητα τους εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης. Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους , διάρροιες , πυρετό , ταχυκαρδία , υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση.
Μετά παρατηρείται και εμφάνιση διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία για 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των μανιταριών,η ηπατική δυσλειτουργία μπορει να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια. Σε περίπτωση δηλητηρίασης πρέπει να μεταφέρουμε το θύμα όσο το δυνατό γρηγορότερα σε καλά εξοπλισμένο νοσοκομείο. Εννοείται πως αν από τα μανιτάρια που προκάλεσαν τη δηλητηρίαση έφαγαν και άλλα άτομα, μεταφέρονται και αυτά στο νοσοκομείο, χωρίς να περιμένουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατανάλωση ποσότητας 50 γραμ. μανιταριού αρκεί να προκαλέσει το θάνατο.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ