ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ: "ΑΓΑΠΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ"

Την Τρίτη 04/08/2015 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Δημαρχείο Αμυνταίου με παρουσία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος με θέμα «Αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου».
Φυσικά στη σύσκεψη ξεκάθαρη ήταν η θέση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, του Δήμαρχου Αμυνταίου και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας ενάντια στη βιωσιμότητα της λίμνης.
 Η ένταση και η εμπάθεια του Αντιπεριφερειάρχη ήταν εμφανής από τα πρώτα κιόλας λεπτά της σύσκεψης, που έγινε ορατή σε όλους όταν προσπάθησε να σταματήσει την τοποθέτηση του Βουλευτή Πέλλας κ. Σηφάκη, με αποκορύφωμα βέβαια τον απαράδεκτο τρόπο που χρησιμοποίησε για να μη επιτρέψει στον Πρόεδρο του Συλλόγου μας να τοποθετηθεί.
Ο κ. Μπίρος στην προσπάθεια του να αποτρέψει τον Πρόεδρο μας κ. Μούλα να τοποθετηθεί, δήλωσε πως δεν είναι Πρόεδρος του Συλλόγου μας και πώς ήδη τοποθετήθηκαν μέλη του Συλλόγου αποδεικνύοντας τις ωμές παρεμβάσεις του στα εσωτερικά του Συλλόγου μας.
Ο λόγος στον Πρόεδρο μας δόθηκε μετά από παρέμβαση του κ. Υπουργού και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, μάλιστα ο κ. Καρυπίδης σεβόμενος απόλυτα την δημοκρατία και τις αξίες της δήλωσε «Έχουμε Δημοκρατία και πως ανεξάρτητα με τίτλους και ιδιότητες έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν όσοι πολίτες θέλουν».
Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδης, σε αντίθεση με τον Αντ. Φλώρινας κ. Μπιρο,  ξεκαθάρισε ότι μένει στις προεκλογικές δεσμεύσεις αναφέροντας πως «τα νερά και η ενέργεια είναι αγαθά αδιαπραγμάτευτα» και πως  τη  Λίμνη Βεγορίτιδα δεν θα την ακουμπήσει κανείς, αμφέβαλε για την απόφαση του  515,5 και τόνισε πως δεν είναι Νόμος και πως Νόμος του Κράτους είναι πως τα Νερά και η Ενέργεια είναι Δημόσια Αγαθά. Εδώ να τονίσουμε πως σαν Σύλλογος θα είμαστε δίπλα του συμπαραστάτες στην ανατροπή σε οποιοδήποτε επίπεδο για την διαφύλαξη των κοιτασμάτων και του Υδάτινου Πλούτου της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης, με την τοποθέτηση του έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, τονίζοντας  πως δεν αντιλαμβάνεται τον εκβιασμό από την μία πλευρά ο άνθρωπος και από την άλλη η οικολογία, αναφέροντας πως οι πατεράδες μας ξεράνανε πολλές εκτάσεις για να δοθούν χωράφια, αλλά απέτυχαν οικτρά λέγοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει ολίγον οικολογία ή οικολογία αλά καρτ και πως η λίμνη είναι μια φυσική πραγματικότητα απόλυτα αναγκαία για την ύπαρξή μας. Ακόμη αναφέρθηκε στα ΦΕΚ των 515,5 λέγοντας πως δεν ορίζουν τα όρια της λίμνης  και λέγοντας παράλληλα στους αγρότες να μην αναφέρουν σαν επιχείρημα την κυριότητα των στρεμμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κλείνει τα μάτια και θα πεί στους αγρότες κακό του κεφαλιού τους. Είπε πως η λίμνη έχασε σε μια 5ετία πολύ περισσότερο νερό απ ότι πήρε σε μια 10ετία. Τέλος απάντησε σε όσους αναφέρουν πλημμυρικά φαινόμενα πως η στάθμη της λίμνης αυτή την στιγμή είναι ανυσυχητικά χαμηλή.
Οι απόψεις των κ. Αντιπεριφερειαρχών Φλώρινας και Πέλλας, της  Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κα. Παναγιωτίδου και του Δημάρχου Αμυνταίου  σχετικά με την διαχείριση της λίμνης και τον καθορισμό της στάθμης  της ισοπεδώθηκαν, καθώς ο Υπουργός εμμένοντας στην θέση του τόνισε πως η στάθμη της λίμνης είναι ανησυχητικά χαμηλή.
Όλο αυτό προφανώς εκνεύρισε τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας  και με την λήξη της σύσκεψης  επιτέθηκε για δεύτερη φορά στον Πρόεδρο μας, απειλώντας τον με μηνύσεις.
Ο Σύλλογος δεν κινείται σε καμία περίπτωση εναντίων της βιωσιμότητας των αγροτών, αντιλαμβάνεται πως η Πολιτεία και οι τοπικοί Άρχοντες έκαναν τα στραβά μάτια τα προηγούμενα χρόνια και τους υπόσχονταν ΄΄Λαγούς με πετραχήλια΄΄. Παράλληλα θα στηρίξει τις όποιες διεκδικήσεις των αγροτών εφόσον αποδειχθεί ότι είναι σύννομες.
Ο Σύλλογος αναμένει από την Πολιτεία σύντομα να προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες, δηλαδή μελέτη Ανώτερης και Κατώτερης στάθμης και Μελέτη Πλημμύρας. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα ενταχθούν στην τροποποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης της Υδατικής Λεκάνης. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θα ενσωματώσει τα στοιχεία της τροποποιημένης Μελέτης Διαχείρισης της Υδατικής Λεκάνης. Επιβεβλημένη είναι και η σύσταση Φορέα Διαχείρισης που θα επιβλέπει την τήρηση της ΕΠΜ.
Οι μονομερείς ενέργειες του Δήμου Αμυνταίου για το 515.5 υψομετρικό και τον καθορισμό παρόχθιας ζώνης στερούνται κάθε νομιμότητας και είναι αντισυνταγματικές.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν διάφορα δημοσιεύματα που όχι μόνο παραπληροφορούν αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ της θεωρίας των «πλημμυρικών φαινομένων της Βεγορίτιδας».
Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει και αποδεικνύεται από τακτικές καταγεγραμμένες μετρήσεις. Σε καμία περίπτωση η άνοδος της στάθμης δεν ξεπέρασε τα 3 m απόλυτο υψόμετρο κατά τους τελευταίους 7 μήνες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την 29/12/2014 το υψόμετρο της λίμνης ήταν 514,10 απόλυτο υψόμετρο με την μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται την 25/06/2015 η οποία είναι 517.10 m και έπειτα να ακολουθεί πτωτική πορεία με την μέτρηση της 31/07/2015 η οποία ήταν 516.94 m. Συμπερασματικά λοιπόν η άνοδος της λίμνης ήταν 3 μέτρα κατά το τελευταίο 7μηνο.
Ο Σύλλογος Ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του και τους υποστηρικτές του, ευχαριστεί την Κυβέρνηση και τον κ. Υπουργό για την παρουσία του στην περιοχή της Βεγορίτιδας και την ενασχόλησή του με την υπόθεση . Παράλληλα αναμένει τις επόμενες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας και σε συνεργασία όπου είναι απαραίτητη θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις.
Ταυτόχρονα ευχαριστεί και τα Πολιτικά Κόμματα ΚΚΕ για τις επερωτήσεις των Βουλευτών του αλλά και Το Ποτάμι για την ενασχόλησή του με το θέμα καθώς και τον Δήμο Έδεσσας και Σκύδρας για τις ομόφωνες αποφάσεις των Δ.Σ.  τους.
Ο Σύλλογος καταδικάζει κάθε προσπάθεια Φίμωσής του καθώς και των εκπροσώπων του και δηλώνει πως δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και απειλές, αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ του Συλλόγου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)