ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΔΑΝΕΙΑ

Ερώτηση προς τον  Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων με θέμα: Επιστροφή δανείων και επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις μη εκτέλεσης εργασιών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων στους δικαιούχους των σεισμοδανείων στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, υπέβαλε ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης. Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Πριν από αρκετά χρόνια, η περιοχή της Φλώρινας επλήγη από δυνατό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ή να κριθούν μη κατοικήσιμα πολλά κτίρια και κατοικίες. Το κράτος, στα πλαίσια της αρωγής προς τους πληγέντες, χορήγησε τα λεγόμενα «σεισμοδάνεια», τα οποία κατά το ένα τρίτο ήταν δωρεάν και κατά τα υπόλοιπα δύο τρίτα άτοκα. Οι δανειολήπτες είχαν ως υποχρέωση από τη μία την κατεδάφιση του κτίσματος που επλήγη από το σεισμό και από την άλλη την αγορά ή ανέγερση νέας οικοδομής.
Δυστυχώς, κάποιοι εκ των δικαιούχων, για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους (συναισθηματικοί, οικονομικοί, υγείας, προχωρημένη ηλικία κ.ά.), δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος και δεν κατεδάφισαν το παλιό οίκημα πλην όμως απέκτησαν καινούριο με τα χρήματα του δανείου. Το κράτος, εφαρμόζοντας τους όρους του δανείου, τους ζητά τώρα να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν τότε, τοκισμένα με τα υπέρογκα επιτόκια που προβλέπονταν την εποχή εκείνη, τόσο με βάση την τραπεζική πολιτική όσο και με βάση τις υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ίσχυαν τότε και πλέον καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεστε να αντικαταστήσετε τα υψηλά –και πλέον ανεδαφικά- επιτόκια της εποχής εκείνης με επιτόκια που ισχύουν σήμερα (δεδομένης της χαμηλής εμπορικής αξίας των ακινήτων που ισχύει σήμερα);
Σκοπεύετε να εντάξετε σε ευνοϊκή ρύθμιση 100 δόσεων τα χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψουν οι δανειολήπτες;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)