ΣΥΝΕΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΠΙΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΓΕΡΟΥ

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων που πραγματοποίησαν στην Αθήνα παραχώρησαν από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δ. Μακεδονίας κ. Κων/νος Γέρου, την Πέμπτη 6 Ιουλίου στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο κ. Μπίρος τόνισε πως η Π.Ε. Φλώρινας έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με πλήθος σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής, με παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο, σε συνεργασία πάντα με τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρο Καρυπίδη και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες.Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της μετεγκατάστασης της Τ.Κ. Αναργύρων, μετά και την τελευταία συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη, αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη στον οικισμό του προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμη Λέκα, σύμφωνα με τον οποίο το χωριό πρέπει να εκκενωθεί μέχρι το φθινόπωρο, προτού ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις, λόγω υψηλής επικινδυνότητας, ο κ. Μπίρος ανέφερε πως οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και ως προς την απαλλοτρίωση και ως προς τη μετεγκατάσταση του οικισμού, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει πολύ σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Η περιφερειακή αρχή παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως δήλωσε ο κ. Γέρου: "Εμείς, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είμαστε κοντά στους κατοίκους για ότι χρειαστεί, έχουμε θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες μας σε επιφυλακή και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις κατά το αμέσως επόμενο διάστημα."
Συνεχίζοντας, ο κ. Μπίρος ανέφερε πως, μετά από ενέργειες του Περιφερειάρχη, η Δ. Μακεδονία θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση στο φυσικό αέριο, με δύο υποσταθμούς, έναν κοντά στον Περδίκα και έναν κοντά στο Άργος Ορεστικό. Στον υποσταθμό του Περδίκα θα γίνεται συμπίεση του φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετεύεται μέσα σε δεξαμενές σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Σε πολύ θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, όπου συζητήθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν την υλοποίηση έργων στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Ως προς τον κάθετο άξονα Φλώρινας - Κοζάνης, ο κ. Σπίρτζης, παρουσία του Περιφερειάρχη, δεσμεύτηκε ότι η χρηματοδότηση θα τύχει ανταπόκρισης από το Υπουργείο.
Σε συνάντηση με τη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συζητήθηκε η πορεία του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Τριανταφυλλιάς, το οποίο υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, του αρδευτικού δικτύου Πρεσπών, που παρουσιάζει προβλήματα όσον αφορά την ωριμότητα των μελετών, καθώς και του φράγματος Παρορίου, για το οποίο εξασφαλίστηκε επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 730.000 ευρώ για την ολοκλήρωση απαιτούμενων εργασιών για τη σταθεροποίησή του, προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο προς παράδοση.
Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση και τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή, αποτυπώθηκε το νέο σχέδιο για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα. στο οποίο θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους περίπου 5 εκ. ευρώ για την κατασκευή της νέας Σχολής Καλών Τεχνών, τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του Πανεπιστημίου.
Σε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Πέτη Πέρκα συζητήθηκε το ζήτημα του υψηλού τιμήματος που πληρώνουν οι ακτήμονες που καλλιεργούν τις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βεγορίτιδας, με την κ. Πέρκα να δίνει τη διαβεβαίωσή της ότι το τίμημα θα επανεξεταστεί. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της παραχώρησης στην Π.Ε. Φλώρινας έκτασης περίπου 1200 στρεμμάτων στην αγροτική περιοχή ανάμεσα στις Τ.Κ. Μεσονησίου - Αμμοχωρίου - Περάσματος, όπου έγινε η αμμοληψία για το φράγμα Τριανταφυλλιάς, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κέντρου πρότυπης διαχείρισης κτηνοτροφικής παραγωγής. Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται επίσης το ζήτημα με τις ιδιοκτησίες στην Τ.Κ. Αγ. Γερμανού, για τις οποίες σύντομα θα γίνει συνάντηση με τους κατοίκους, παρουσία της κ. Πέρκα, για ενημέρωση και επίλυση του προβλήματος.
Ως προς το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου, αναμένεται η εκτίμηση της αρμόδιας υπηρεσίας προκειμένου να υπάρξει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Ως προς τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις του φράγματος Τριανταφυλλιάς που δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί, μέσα από σχετικές συναντήσεις, επετεύχθη η απόσυρση του δημόσιου χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών και απεγκλωβίζονται έτσι τα χρήματα, ύψους 2 εκ. περίπου ευρώ, που θα αποδοθούν στους δικαιούχους αποκαθιστώντας την αδικία που υφίσταται τα τελευταία 14 χρόνια.
Τέλος, μετά από παρεμβάσεις και πιέσεις από πλευράς Περιφερειάρχη και Π.Ε. Φλώρινας, επετεύχθη έγκριση πίστωσης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ύψους 1.240.000 ευρώ, για την ολοκλήρωση των παράλληλων έργων αναδασμού στις Τ.Κ. Μελίτης και Παλαίστρας. Στόχος της Π.Ε. Φλώρινας είναι να υλοποιήσει και τα παράλληλα έργα αναδασμού που αφορούν το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Τριανταφυλλιάς, ύψους περίπου 10 εκ. ευρώ, και τα οποία ήδη οι υπηρεσίες μελετούν ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε κατάλληλο πρόγραμμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)