Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Σβήνει στις 30 Απριλίου ο ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα - Ε.Κ.Φ. ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα

Δύο μέρες έχουν μείνει για το οριστικό σβήσιμο των καμινάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα καθώς στις 30 Απριλίου ολοκληρώνεται ο κύκλος λειτουργίας του μετά και την παράταση που είχε δοθεί. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά σωματεία εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των εργαζομένων του ΑΗΣ και των ορυχείων αλλά και των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπως επίσης και για την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα. Όπως είπε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Φλώρινας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Σιάκος "η παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου έρχεται σε μια εποχή που δεν λειτουργεί εδώ και δύο μήνες και ο ΑΗΣ Μελίτης λόγω του ότι δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ειδικά τώρα που σιγά σιγά επιστρέφουμε, όπως είπε, στη καθημερινότητα με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων γεγονός που θα σημαίνει και την αύξηση της ζήτησης σε ενέργεια και ειδικά τώρα τους θερινούς μήνες λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.Όπως είπε ο κ. Σιάκος "το θέμα των εργαζομένων με την παύση λειτουργίας του ΑΗΣ και των Ορυχείων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί και κυρίως για τους εργαζόμενους στους εργολάβους και το μέλλον αυτών. Η περιοχή ήδη μαστίζεται από υψηλό ποσοστό ανεργίας".
Υπογράμμισε ακόμα πως και με τη τηλεθέρμανση Αμυνταίου ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες για τους δύο λέβητες βιομάζας προκειμένου να εξασφαλιστεί η θέρμανση των κατοίκων της περιοχής.

'Ζητάμε από την πολιτεία να δώσει μια παράταση στη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου έτσι ώστε να βρεθεί χρόνος να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγντική εποχή. Ήδη εκπονούμε μια μελέτη για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας με την ανάπτυξη και άλλων τομέων μετά και την απολιγνιτοποίηση" σημείωσε τέλος ο κ. Σιάκος υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν προτάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος της ομαλής απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.