ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΥΟΝ ΠΑΓΕΤΟ


Η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προήλθαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, στα οπωροφόρα δέντρα, ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αμύνταιομε τη συμμετοχή του Πρόεδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, Χρήστου Γιαννακάκη.

Ο κ.Γιαννακακης περιέγραψε το μέγεθος της ζημιάς αλλά και τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές πρακτικές και φροντίδες στα κτήματα τους.


Απο την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κύριος Κασαπίδης Γεώργιος ανέφερε τις ενέργειες που έχει κάνει η περιφέρεια ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν γρήγορα και με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, δηλώνοντας ότι η περιφέρεια θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες διεκδίκησης και ανάπτυξης όλων των παραγωγικών φορέων των αγροτών.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Διαμάντω Κρητικού "ο Αγροτικός Σύλλογος δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της περιοχής Αμυνταίου".
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διεκδικήσουν:

1. Άμεση οριζόντια προκαταβολή ύψους €250 ανά στρέμμα στις πληγείσες καλλιέργειες.

2. Στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, να μην υπάρχει καμία σχετική απομείωση, όπως αντίστοιχα προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

3. Απαλοιφή της πρόβλεψης του κόφτη για την μέγιστη παραγωγή των τριών τόνων στα συμπύρηνα ροδάκινα και 2.500 τόνων στα επιτραπέζια και στα νεκταρίνια.

4. Άμεση στήριξη των συνδεδεμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων με τις παραπάνω καλλιέργειες και των συνεταιριστικών οργανώσεων (διατήρηση θέσεων εργαζομένων, ρυθμίσεις-διευκολύνσεις οικονομικών θεμάτων που διέπουν αυτές)

5. Συμψηφισμός των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των καλλιεργητών κατά την εκκαθάριση, και όχι κατά την προκαταβολή των αποζημιώσεων.

6. Για την συντόμευση της διαδικασίας αποζημιώσεων, να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, διότι μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για το 2021. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν προτείνεται να διευθετηθούν αργότερα με την προσκόμιση της νέας δήλωσης ΟΣΔΕ του 2021. Η με την δήλωση ζημιάς που κατέθεσε ο παραγωγός στον ΕΛΓΑ.

7. Επαναφορά της πρόβλεψης του κόφτη αποζημίωσης από το όριο των €70.000,00 ανά παραγωγό στο προηγούμενο ισχύον (μέχρι πριν λίγους μήνες) στα €250.000,00.



Στη συνεδρίαση συμμετείχαν όλοι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής Αμυνταίου, καθώς και οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του πρώην δήμου Φιλώτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας  Κιοσές Ιωάννης , ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Άμπας Βασίλειος και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου  Δεμερτζίδης Στυλιανός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ