Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Αυξημένα ήταν τα τροχαία ατυχήματα με ελαφρύς τραυματισμούς ενώ μειωμένα ήταν τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στη Δυτική Μακεδονία τον Αύγουστο του 2014 έναντι του 2013  σύμφωνα με τη στατιστική της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, που δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν τα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για τον μήνα Αύγουστο του 2014, στην εδαφική αρμοδιότητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας. Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, σημειώθηκαν τον Αύγουστο του 2014 , 13 τροχαία δυστυχήματα έναντι 7 τον Αύγουστο του 2013. Ειδικότερα σημειώθηκαν  δυο  θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι 5 που είχαν συμβεί τον Αύγουστο του 2013, τρία  τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου, έναντι κανενός τον Αύγουστο του 2013 και οκτώ  τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων, έναντι 2 που είχαν συμβεί τον Αύγουστο του 2013.

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων καταγράφηκαν συνολικά 36 παθόντες (έναντι 12 το 2013) από τους οποίους  δύο νεκροί , έναντι 5 τον Αύγουστο του 2013, 3 σοβαρά τραυματίες, έναντι 1 τον Αύγουστο του 2013 και
31 ελαφρά τραυματίες, έναντι 6 τον Αύγουστο του 2013 .
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προκύπτει από την αστυνομική - τροχονομική έρευνα, είναι:
Υπερβολική ταχύτητα
Οδήγηση σε κατάσταση μέθης
Μη χρήση ζώνης και κράνους κατά την οδήγηση – κίνηση
Αντικανονικό προσπέρασμα
Απόσπαση προσοχής του οδηγού (χρήση κινητού τηλεφώνου)
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας και οι Υπηρεσίες μεικτής αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον Αύγουστο του 2014 πραγματοποιήθηκαν 9.271 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 81 παραβάσεις. Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων και 754 επικίνδυνες παραβάσεις.
Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
416 για υπερβολική ταχύτητα
18 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
6 για μη χρήση προστατευτικού κράνους
2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
6 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
12 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
3 για αντικανονικό προσπέρασμα
14 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
48 παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
5 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά
137 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων
4 για αντικανονικούς ελιγμούς
1 για παραβίαση προτεραιότητας και
1 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα
Η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτυού και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:
Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.
Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.
Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.hellenicpolice.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Για το λόγο αυτό και επειδη εχει κουρασει το φαινομενο των ανωνυμων σχολιαστων τα σχόλια που θα αναρτουνται στο συγκεκριμένο blog θα είναι μόνο όσα φέρουν το όνομα του σχολιαστή. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.