ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ Ε.Φ.Κ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Στην κατάθεση 2 τροπολογιών για επαναφορα του Ε.Φ.Κ πετρελαιου θερμανσης στα επιπεδα τκυ Μαρτιου του 2011 και για την παροχη δωρεαν ρευματος σε φτωχες κ ευπαθεις ομαδες πληθυσμου προχωρησε σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖΑ.
Ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσε 2 τροπολογίες-προσθήκες επί Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην πρώτη τροπολογία-προσθήκη που αφορά στην ανάγκη επαναφοράς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου 2011, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επισημαίνουν ότι είναι σαφές ότι η ανεπαρκέστατη μείωση του Ε.Φ.Κ. κατά 30%, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όταν η αύξησή του από το Μάρτιο του 2011 ήταν 1471%, δεν πρόκειται να λύσει το τεράστιο πρόβλημα, αφού «η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εξακολουθήσει να είναι απλησίαστη για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βιώνει τις μνημονιακές πολιτικές και του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα».
Τονίζουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δε θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο. Μάλιστα η αναποτελεσματικότητα του μέτρου εξίσωσης του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από την απώλεια 237 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό, πολλά νοικοκυριά να στερηθούν το αγαθό της θέρμανσης εν μέσω χειμώνα. Παράλληλα, ανυπολόγιστη ήταν η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τη λαθροϋλοτομία που κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και την ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα, επειδή οι πολίτες, προκειμένου να θερμανθούν, έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό.
 Επισημαίνουν μάλιστα ότι, «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα ‘εξόντωσης’ των πολιτών» (Για το θέμα αυτό έχει κατατεθεί και ερώτηση προς το Υπουργείο ΠΕΚΑ).
Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την τροπολογία αυτή, προτείνουν την «άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος, με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε το Μάρτιο του 2011». Το μέτρο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 €/λίτρο, από 1,20 € που αναμένεται να είναι τιμή εκκίνησης φέτος, 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)