ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ Π.Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΘ

Την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας κατέθεσαν Επερώτηση για να συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα την δωρεάν μεταφορά των μαθητών από τον ΟΑΣΘ. Οι μαθητές από περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης (Βόλβη, Λαγκαδάς, Θέρμη, Θερμαϊκός, Χαλκηδόνα) αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αφού με ευθύνη της Περιφέρειας και του ΟΑΣΘ δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα έγγραφα για να μετακινούνται δωρεάν από και προς το σχολείο τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αυτοί και οι οικογένειές τους να φορτώνονται ακόμα ένα οικονομικό βάρος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επερώτησης:

ΠΡΟΣ:

κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

ΚΟΙΝ:

κ. Γυφτόπουλο

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου



ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ



ΘΕΜΑ: Δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από τον ΟΑΣΘ



Τα τελευταία χρόνια η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύεται και από τη συζήτηση για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Για άλλη μια χρονιά, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το διδακτικό σχολικό έτος, δεν έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες συμβάσεις με τους λεωφορειούχους και χιλιάδες μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία δεν μπορούν να μετακινηθούν στα σχολεία τους. Πρόκειται για μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, από την Α’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου, οι οποίοι κυρίως προέρχονται από περιοχές απομακρυσμένες από τα κέντρα των οικείων δήμων. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούνται περίπου 12.500 μαθητές. Σήμερα το 80% των δρομολογίων της Θεσσαλονίκης είναι στον αέρα.

Αν και από το 2012 είναι σαφές ότι η ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών ανήκει στις Περιφέρειες και δεν υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς, εντούτοις ξεκινά άλλη μία σχολική χρονιά χωρίς το πρόβλημα να έχει λυθεί.

Επιπλέον στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης παρατηρείται το εξής παράδοξο και εξολοκλήρου αντίθετο με την ΚΥΑ 24001/2013(ΦΕΚ 1449Β/14/6/2013). Στην συγκεκριμένη ΚΥΑ ως πρώτος κατά σειρά οριζόμενος τρόπος μεταφοράς μαθητών προβλέπεται η μεταφορά με δημόσια συγκοινωνία. Στο άρθρο 2, Κεφάλαιο Α προβλέπεται ρητά ότι οι μαθητές μεταφέρονται με ευθύνη της Περιφέρειας «με δημόσια αστική και υπεραστική συγκοινωνία ή με δημοτική συγκοινωνία. Ως δημόσια συγκοινωνία νοούνται τα αστικά και υπεραστικά μέσα όπως η Ο.ΣΥ. Α.Ε., ο Ο.Α.Σ.Θ., τα Κ.Τ.Ε.Λ., τα τρένα και λεωφορεία του Ο.Σ.Ε. καθώς και τα θαλάσσια συγκοινωνιακά μέσα.». Οι μαθητές σύμφωνα με το ίδιο κεφάλαιο εφοδιάζονται με Ειδικό Μαθητικό Δελτίο (ΕΜΔ), η εκτύπωση του οποίου γίνεται με φροντίδα και δαπάνη της αρμόδιας Περιφέρειας. Αντίθετα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο ΟΑΣΘ, ο οποίος αναφέρεται ρητά στην ΚΥΑ, υποχρεώνει τους μαθητές να εκδίδουν και να ακυρώνουν τα εισιτήριά τους, με αποτέλεσμα το κόστος της μεταφοράς των μαθητών να μετακυλύετε στις οικογένειες τους, φτάνοντας ακόμη και τα 500 ευρώ το έτος για μία οικογένεια με δύο μαθητές. Το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως η Βόλβη, ο Λαγκαδάς, η Θέρμη, ο Θερμαϊκός, η Χαλκηδόνα και αλλού.





Κατόπιν των ανωτέρω:





Ελέγχεσθε:


Αν έχει προχωρήσει η Περιφέρεια την διαδικασία έκδοσης των ΕΜΔ ως όφειλε βάση της ΚΥΑ24001/2013(ΦΕΚ 1449Β/14/6/2013). Αν ναι, γιατί μαθητές από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης υποχρεούνται από τον ΟΑΣΘ να αγοράζουν τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους από και προς το σχολείο, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, κατά σφοδρή παράβαση της ίδιας ΚΥΑ.


Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια ώστε να εξομαλυνθεί άμεσα αυτή η άδικη κατάσταση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί από εδώ και πέρα.



Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι



Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Λάζαρος Τόσκας

Αθανάσιος Χειμώνας



  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ