ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ "ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V"

Επιστολή στον Υπουργό ΠΑΠΕΝ Π.Λαφαζανη για την επισπευση κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» απέστειλε το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ".
Ολόκληρη η επιστολή:
Κύριε Υπουργέ
Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, απόλυτος υποστηρικτής και εκφραστής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τη λειτουργία σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα αλλά και εκτιμώντας ότι ενίοτε μέσα στα όρια της δημοκρατικότητας δημιουργούνται συνθήκες με ενδεχόμενες νομικές προεκτάσεις, επιθυμεί με την παρούσα να αποσαφηνίσει, να ξεκαθαρίσει, να επισημάνει μία σειρά θεμάτων που συνδέονται με το ζήτημα κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας «Πτολεμαΐδα V» και να μας θέσει όλους, προ των ευθυνών μας.
Είναι γνωστό ότι πριν από δύο χρόνια (9/3/2013) η ΔΕΗ ΑΕ υπέγραψε στην Πτολεμαΐδα με την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ/Hitachi τη σύμβαση για τη μελέτη και κατασκευή της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας συμβατικής αξίας περίπου
1,4 δις €, με χρόνο υλοποίησης 70 μήνες που αναλύονται σε δύο φάσεις: 50 μήνες από την έκδοση της άδειας με καταλυτική ημερομηνία –έκδοσής της- την 29η  Μαρτίου 2015. Η παραπάνω υπογραφή εγκρίθηκε από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 29 Μαρτίου 2013. Περαιτέρω, δε, πρόκειται για ένα έργο που στο στάδιο της κατασκευής θα προσφέρει δουλειά σε 3.000 ανέργους για πέντε χρόνια,  ενώ στο στάδιο λειτουργίας θα δώσει 800 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα κρίνεται ¨στρατηγικής σημασίας έργο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ¨, αφού:
Διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη.
Αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.
Η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης, με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ταυτόχρονα:
Η χώρα θα συνεχίσει να αξιοποιεί τον πολύτιμο εγχώριο ορυκτό πλούτο της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.
Με την  τεράστια αυτή αναπτυξιακή επένδυση, ενισχύεται η  προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Είναι επίσης γνωστό ότι η κατασκευή της εν λόγω μονάδας αλλά και η πρωταγωνιστική χρήση του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εδώ και χρόνια συναντά την αντίδραση ομάδων, οργανώσεων, οργανισμών, συλλόγων που έχοντας βαπτίσει τις θέσεις τους «καθαρές» και «πράσινες» έχουν εξαπολύσει έναν βρώμικο πόλεμο με τελικό σκοπό την απαξίωση του λιγνίτη και την ακύρωση της νέας μονάδας.
     Πολλές φορές κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία, σπέρνουν στο διαδίκτυο sites  και blogs με μόνο στόχο να διαβάλουν να διασύρουν, να παραπληροφορήσουν και να απαξιώσουν κάθε τι δήθεν στέκεται «απέναντι» από τις «καθαρές» τους ιδέες.
    Τις τελευταίες λοιπόν ημέρες, «Έλληνες διαδικτυακοί-εικονικοί(;)  πολίτες» που διατείνονται πως νοιάζονται μάλλον περισσότερο από εμάς τους υπόλοιπους για την οικονομία, τον εκσυγχρονισμό, το περιβάλλον και την καθαρή ενέργεια, συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές υπογραφές προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν:  α) ως «εκβιαστικό» μέσον προκειμένου εσείς να κάνετε την επιλογή σας και να αποφασίσετε για το αν τελικά θα υπογράψετε την άδεια για την έκδοση εγκατάστασης της μονάδας β) ως κράχτη προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ.(Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι για την avaaz. org υπάρχουν ηλεκτρονικές καταχωρήσεις που αναφέρονται στην συγκεκριμένη οργάνωση με τίτλους όπως ¨Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ secure.avaaz.org¨, ¨Όπλο και δούρειος ίππος της AVAAZ η χρήση προσεκτικά σχεδιασμένων μέσων με έντονο συναισθηματικό φορτίο από προσωπικά έως περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα με απώτερο στόχο την εκτίμηση και αναγνώριση προς αυτήν και την ταύτισή της με ανθρωπιστική μη κερδοσκοπική οργάνωση¨, ¨Η AVAAZ ΚΑΙ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΘΩΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΑΡΚΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ¨).
    Ρίχνοντας και πάλι με περίσσια ευκολία τη λάσπη περί υγείας, περιβάλλοντος, ανάπτυξης και θέσεων εργασίας ετοιμάζονται να εκθειάσουν τις «καθαρές τους θέσεις» προσκομίζοντάς σας «ένα τεκμηριωμένο πακέτο για καθαρές και φτηνότερες εναλλακτικές λύσεις για καθαρή και οικονομική ενέργεια». Η δε επίκλησή τους ότι ένα ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στην αιολική και ηλιακή παραγωγή δύναται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, στερείται κάθε λογικής και αποτελεί στοιχείο πασιφανούς παραπληροφόρησης.
    Αν μη τι άλλο, τέτοιου είδους πρακτικές όχι απλά προσβάλουν τη νοημοσύνη του κόσμου αλλά αποτελούν κραυγαλέα απόδειξη ότι τέτοιου είδους ¨εκφραστές¨ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη καθώς υποθάλπουν μία εσφαλμένη εικόνα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας,  για την ¨τύχη¨ των Ελλήνων καταναλωτών αλλά και για την ύπαρξη και λειτουργία της μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας.
   Κύριε Υπουργέ
   Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ως εκφραστής χιλιάδων ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ εργαζόμενων και μελών της κοινωνίας (και όχι εκφραστής εικονικών μορφών) γνωρίζει πολύ καλά:
την επιτακτική ανάγκη κατασκευής της νέας Μονάδας
την θετική στάση της τοπικής κοινωνίας που αναμένει διακαώς την έναρξη κατασκευής της «Πτολεμαΐδα V»
τα πολλαπλά και διαχρονικά οφέλη που συνδέονται τόσο με το στάδιο της κατασκευής όσο και με τη λειτουργία της μονάδας.
   Επισημαίνεται δε ότι η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η καθυστέρηση έκδοσης της άδειας εγκατάστασης αλλά και της πολεοδομικής άδειας, σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα κληθεί σύντομα (μετά τις 29 Μαρτίου 2015) να πληρώσει ποινικές ρήτρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχείρηση.
   Ως εκ τούτου, σας προτρέπει να επισπεύσετε τις διαδικασίες υπογραφής της άδειας αποδεικνύοντας την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα, προτού τα χρονοδιαγράμματα δημιουργήσουν ρευστές και επισφαλής καταστάσεις.



                                    Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» ΔΕΗ Α.Ε


   Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος  Αδαμίδης                                            Αθανάσιος Μάστορας
                             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)