ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΙΔΕΏΔΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Για τους στόχους και της δράσεις της ελληνοσκωτσέζικης κοινότητας του Αμπερντίν,στη Σκωτία, με την επωνυμία Aberdeen Scottish Hellenic Society, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τους στην ΕΡΤ Φλώρινας δύο από τα μέλη του Φανή Μοντεσνιτσα και

Οπως ανέφεραν "η Κοινότητα ιδρύθηκε το 1980 από ανθρώπους που αγαπούσαν ή είχαν κάποιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ή την Κύπρο. Όπως πχ. ενδιαφέρον για την Αρχαία, Βυζαντινή ή σύγχρονη Ελλάδα, για τη λογοτεχνία, τη ζωή ή τους ανθρώπους. Η κοινότητα δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει και να αναπτύξει-εξελίξει αυτό το ενδιαφέρον. Επίσης, ήταν ένας καλός τρόπος να έρθουν κοντά Έλληνες και Κύπριοι μετανάστες που ζούσανε στην περιοχή".

Σημείωσαν δε ότι "τα τελευταία χρόνια η κοινότητα βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, καθώς το παρελθόν συναντά το μέλλον. Τα πρώτα μέλη τα οποία βρίσκονται πλέον σε μια πιο προχωρημένη ηλικία και στην πλειοψηφία τους είναι Σκωτσέζοι, σμίγουν με τους νεότερους ηλικιακά Έλληνες και Κυπρίους μετανάστες που επέλεξαν την πόλη του Aberdeen ως μόνιμη κατοικία τους. Η σκυτάλη περνά σιγά σιγά στο νέο αίμα είτε Ελλήνων είτε Σκωτσέζων φιλελλήνων και η κοινότητα προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής".

Η κοινότητα έχει ένα ετήσιο σταθερό πρόγραμμα εκδηλώσεων από τον Οκτώβρη μέχρι τον Ιούνη και περιλαμβάνει ελληνικές βραδιές με μουσική και χορό, κοπή της Βασιλόπιτας, ένα εκπληκτικά οργανωμένο Πάσχα με όλα τα παραδοσιακά ελληνικά έθιμα (αρνί στη σούβλα, ψητά κρέατα, σουβλάκια, ελληνικό κρασί, κόκκινα αυγά και τσουρέκια) που συνοδεύεται από ορχήστρα για ελληνική μουσική που έρχεται από την Ελλάδα.

Επεσήμαναν δε πως "η κοινότητα επίσης, πραγματοποιεί αρκετές ομιλίες με θέματα που άπτονται της χώρας μας από σπουδαίους ομιλητές είτε Έλληνες είτε ξένους.

Επίσης, για πάνω από μια δεκαετία η κοινότητα σε συνεργασία με τον ελληνοκυπριακό σύλλογο φοιτητών του πανεπιστημίου του Aberdeen πραγματοποιεί μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών για ενήλικες. Τέλος, με τη συνεργασία του συλλόγου φοιτητών πραγματοποιούνται δωρεάν προβολές ελληνικών ταινιών με αγγλικούς υπότιτλους κάθε 15 μέρες. Ως αποτέλεσμα αυτού ήρθε η δημιουργία Ελληνικού σχολείου, που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της κοινότητας και ξεκίνησε πριν 2 χρόνια. Σήμερα το σχολείο έχει 5 τάξεις και περίπου 45 παιδάκια ηλικιών από 2-15. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ελληνική ομάδα μπάσκετ, Aberdeen Titans, που παίζει μάλιστα στο τοπικό πρωτάθλημα".

Με πρωτοβουλία των Ελλήνων μελών της Κοινότητας θα δημιουργηθεί και δανειστική Βιβλιοθήκη με τόμους βιβλίων που δώρισαν βιβλιοπωλεία της Φλώρινας και όχι μόνο.

 


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ