Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σε μια νέα εκτίμηση - πρόβλεψη για την τουρκική κυβέρνηση και τις επιλογές της προχωρά ο εικονικός διαδικτυακός χρήστης του Twιtter «Φουάτ Αβνί», η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, ενώ έχει προβλέψει επανειλημμένα σε αναρτήσεις του κινήσεις των τουρκικών Αρχών που έχουν επαληθευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.: Ο νέος ισχυρισμός του Φουάτ Αβνί - που ίσως ειναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος γι αυτό έχει χαρακτηρισθεί και "βαθύ λαρύγγι" - είναι ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μπει στη Συρία!Συγκεκριμένα αυτή τη φορά, ο «Φουάτ Αβνί» αναφέρει ότι στις 11 Ιουνίου, στη διάρκεια της συνάντησης για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική Πρωθυπουργία ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις. Στη συνάντηση είχε γινει γνωστό ότι συμμετείχαν ο Διοικητής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ κ. Χακάν Φιντάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Ο Φουάτ Αβνί, αποκαλύπτει ωστόσο, ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Εφκάν Αλά, που θεωρείται ο πρωταγωνιστής των αιματηρών γεγονότων του Άγρι και του Ντιγιάρμπακιρ. Ο κ. Εφκάν αντλεί δύναμη από τους Γεζίντι και επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε λουτρό αίματος, ισχυρίζεται ο «Φουάτ Αβνί». Οι τρεις τους – Εφκάν Αλά, Χακάν Φιντάν και Φεριντούν Σινιρλίογλου – θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε πόλεμο με τη Συρία, πριν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Μπαίνοντας σε πόλεμο με την τζιχαντιστική οργάνωση ISID θα έχουν ουσιαστικά επιτεθεί σε συριακά εδάφη.
Ο Στρατός αντιστέκεται εδώ και καιρό. Σε περίπτωση που εισβάλλει στη Συρία με εντολή μιας κυβέρνησης που δεν έχει δικαιοδοσία, όταν η κυβέρνηση θα καταρρεύσει, αυτοί θα έχουν όλη την ευθύνη. Το θεμα αποκαλύπτει η εφημερίδα Cumhuriyet σε είδηση με τίτλο «Φουάτ Αβνί: "Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μπει στη Συρία, οι Γεζιντί ψάχνουν έξοδο".

Η Χουριέτ επιβεβαιώνει την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης

«Η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει τις ανησυχίες της για τις έκδηλες προσπάθειες ενοποίησης των κουρδικών καντονίων στη Βόρειο Συρία και επαναλαμβάνει ότι η ΄Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει» τη δημιουργία μιας εν δυνάμει εχθρικής οντότητας στην εμπόλεμη χώρα», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι η Τουρκία έλαβε μέτρα τόσο εντός των συνόρων της όσο και στην περιφέρεια για την εσωτερική και την εξωτερική της ασφάλεια, προσθέτοντας ότι τα συμφέροντα της διαφέρουν κάποτε από εκείνα των εταίρων της στην συμμαχία κατά των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS).

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πρώτο μετεκλογικό υπουργικό συμβούλιο, σε έκφραση της τουρκικής δυσφορίας για την προβολή των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας ως κύριας χερσαίας δύναμης στις επιχειρήσεις της συμμαχίας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών.

Έπειτα από ενδείξεις ότι οι κουρδικές δυνάμεις επιδίωξαν να «συνενώσουν καντόνια», η Τουρκία –γράφει η Χουριέτ- προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους άλλους εταίρους της για «τον κίνδυνο δημογραφικής εκκαθάρισης» και την εγκατάσταση κουρδικών όσο και στοιχείων του «Ισλαμικού Κράτους» στις βομβαρδισμένες περιοχές…»
Είναι –δήλωσε ο Αρίντς- παράξενες σχέσεις και συμμαχίες… Βλέπουμε ενδείξεις προσπάθειας συνένωσης των καντονίων, προσέθεσε.

Σαν ένδειξη της σημασίας και του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος κρίνεται και η έκτακτη παρουσία στο υπουργικό συμβούλιο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Νεσντέτ Οζέλ και του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, για την ενημέρωση των υπουργών.

Η δήλωση του Αρίντς έρχεται μετά την ανακατάληψη από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας της συριακής πόλης Ταλ Αμπυάντ, κοντά στα τουρκικά σύνορα -από τους σφαγείς του «Ισλαμικού Κράτους», που κατά την τουρκική αντιπολίτευση δεν έπαψαν να εφοδιάζονται, νοσηλεύονται και εκπαιδεύονται στη Τουρκία.

Η Χουριέτ προσθέτει πως η Τουρκία θεωρεί ότι το κουρδικό ένοπλο PYD στη Συρία είναι παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο διεξήγαγε επί δεκαετίες αιματηρή εξέγερση στη Τουρκία και είναι καταχωρημένο ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.

Ποιοί είναι οι Γεζίντι

Για ενημέρωση να σημειώσουμε ότι οι Γιαζίντι, ή Γεζίντι (κουρδικά: Êzidî, ελληνοποιημένο: Γιαζιντίτες ή Γιεζιντίτες), είναι, συμφωνα με την Βικιπαίδεια, κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες. Οι Κούρδοι Γεζίντι διατηρούν στοιχεία του κουρδικού πολιτισμού. Ζουν κυρίως στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ. Στην Ασία υπάρχουν κι άλλες κοινότητες Γιαζιντιτών στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες όμως βρίσκονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παρακμή, με τα περισσότερα μέλη τους να έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.
Η θρησκεία τους, ο Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται ως ένα εξαιρετικώς συγκριτικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει επίσης ζωροαστρικά στοιχεία, ενώ προστέθηκαν και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή από τον σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ το 12ο αιώνα μ.Χ.


Οι Γιαζίντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, τον οποίο έθεσε υπό τη φροντίδα επτά θεϊκών υπάρξεων ή αγγέλων, ο αρχηγός των οποίων είναι ο Μελέκ Τάους, ο άγγελος Παγώνι όπως ονομάζεται.
Στη Συρία οι Γιαζίντι ζουν σε δύο κοινότητες. Μία στην περιοχή Τζαζίρα και μια άλλη στο Κουρντ-Νταγ. Επίσης και στη Συρία ο αριθμός τους είναι ασαφής. Το 1963 ο πληθυσμός τους υπολογιζόταν σε περίπου 10.000, σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού, αλλά οι αριθμοί της απογραφής του 1987 είναι δυσεύρετοι. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ίσως είναι μεταξύ 12.000 - 15.000 οι Γιαζιντίτες στη Συρία, αν και περισσότεροι από τους μισούς εικάζεται ότι έχουν μεταναστεύσει από τη χώρα τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον δυσχέρειες στις εκτιμήσεις προκαλούν οι 50.000 πρόσφυγες Γιαζίντι που κατέφθασαν από το Ιράκ λόγω του Πολέμου το 2003.

Πηγή "OnAlert"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ