Η ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Στον απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στον ένα χρόνο που έχουν αναλάβει τη διοίκηση της, αναφέρθηκαν  ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Κιοσές και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Άμπας.  Αναφερόμενος στα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα  ο κ. Κιοσές επεσήμανε ότι "κατ’ αρχάς υλοποιήθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής και ενημέρωσής σας από την Π.Ε. Φλώρινας, ένα πρόγραμμα της τάξεως των 24.800 ευρώ. Αφορούσε 10.500 ευρώ τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, 6.000 ευρώ τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, 4.150 ευρώ τα ραδιοφωνικά και 4.150 ευρώ τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης". Σημείωσε ακόμα πως υπήρξε μια σχετική πρόοδος σε ότι αφορά τον κάθετο άξονα από την Πτολεμαΐδα, κόμβο Ξινού Νερού, ορυχεία Βεύης, κόμβο Αμμοχωρίου μέχρι τον κόμβο Αρμενοχωρίου. "Ο δρόμος όπως γνωρίζετε, χωρίζεται σε τρία τμήματα" υπογράμμισε ακόμα τονίζοντας ότι "το πρώτο κομμάτι είναι  Πτολεμαΐδα – Ξινό νερό,  Ξινό Νερό – κόμβος Αμμοχωρίου και  κόμβος Αμμοχωρίου- Αρμενοχώρι – Φλώρινα και βέβαια από εκεί, στο υπάρχον οδικό δίκτυο, στον υπάρχοντα δρόμο που οδηγεί προς τη Νίκη. Έγιναν συζητήσεις με την Εγνατία Οδό Α.Ε. και τελευταία βγήκε μία απόφαση από την Εγνατία σύμφωνα με την οποία θα χρηματοδοτηθεί μελέτη, κυρίως του κομματιού από το Ξινό Νερό μέχρι τον κόμβο Αμμοχωρίου, διότι το κομμάτι από Πτολεμαΐδα έως το Ξινό Νερό αφορά την διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου. Υπάρχει ήδη μία παλιά μελέτη, που θα χρειαστεί μία επικαιροποίηση, για να πούμε πως και αυτό προχωράει ως ένα έργο ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα Κοζάνης – Σύνορα Νίκης όπου απαιτείται.
Ένα δεύτερο θετικό ήταν μία παλιά μελέτη με κάποιους περιορισμούς που υπήρχε και αφορούσε το δρόμο Φλώρινα – Πισοδέρι και από εκεί μέχρι πίσω στην Κρυσταλλοπηγή όπου συναντάται με τον κάθετο άξονα που βγαίνει Κρυσταλλοπηγή από Καστοριά. Ελήφθη απόφαση από την επιτροπή οικονομικών για την περεταίρω χρηματοδότηση του έργου και υπήρχε μία παλιά μελέτη η οποία επικαιροποιήθηκε με 17-19 περίπου στον αριθμό τεχνικά έργα και θα συμβάλλει στη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου".

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Άμπας αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας ,αλλά και για τη σημασία της μεταλιγνιτικής εποχής, όπως επίσης και στα μεγάλα αρδευτικά έργα που θα υλοποιηθούν στην Π.Ε. Φλώρινας. 
"Ήδη για το μεγάλο αρδευτικό της Φλώρινας, μέσα από συνεχείς επαφές, έχουμε καταφέρει να ξεμπλοκάρει το θέμα της χρηματοδότησης του εκτιμητή για τις απαλλοτριώσεις που χρειαζόντουσαν για να ξεκινήσει το αρδευτικό από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς" σημείωσε ο κ. Άμπας υπογραμμίζοντας ότι "Έπρεπε να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, είχε ολοκληρωθεί η μελέτη για αυτό το θέμα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το αρμόδιο και σε αυτή τη φάση έχει οριστεί ο εκτιμητής, έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις σε δύο από τους οικισμούς και θεωρούμε ότι εντός του έτους τελικά θα έχουμε ολοκληρώσει τις απαλλοτριώσεις και στα τέλη του έτους θα έχουμε τη δημοπράτηση αυτού του μεγάλου έργου.Νομίζω πως ξέρετε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, γίνεται από το ίδιο το υπουργείο και μετά από συμφωνία που έχουμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς θα είμαστε η επιβλέπουσα υπηρεσία. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, προχωράμε κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις σε αυτό". Όσον αφορά τα αρδευτικά της περιοχής Αμυνταίου ο κ. Άμπας είπε ότι  για πρώτη φορά έχει συσταθεί, μετά από την εντολή του Πρωθυπουργού, το συμβούλιο για τις αγροπεριβαλλοντικές υποδομές, όπου υπάρχουν πέντε γενικοί γραμματείς οι οποίοι ελέγχουνε στο σύνολο τις Ελλάδας τα έργα. 
"Τα έργα τα δικά μας έχουνε μπει εκεί, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν εκτός από τα αρδευτικά τις περιοχής Αμυνταίου, και μελέτες που είχαμε για άλλα φράγματα εδώ στην περιοχή όπως για του Τροπαιούχου και των Κλεινών, τα οποία είχαν ωριμάσει αρκετά και κάποια στιγμή σταμάτησαν" συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι "προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε αυτές τις μελέτες για να μπορέσουμε να επεκταθούμε στην αρδεύσιμη έκταση της περιοχή μας".
Όσον αφορά στα έργα κτηνοτροφίας ο κ. Άμπας τόνισε ότι "προχωράμε σε δυο κατευθύνσεις. Να μπορέσουμε να ωριμάσουμε μελέτες για την αγροτική οδοποιία, την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και σε κάποιες πιο άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες χρίζουν και βοηθούν την καθημερινότητα των κτηνοτρόφων και έχουν σχέση με ποτίστρες και έργα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν αρκετά εύκολα".
ΒΙΝΤΕΟ NEAFLORINA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ